Invitaţie la Simpozionul “De la trecutul istoric la perspectiva istorică”
INVITAŢIE
STIMAŢI PRIETENI
La 27 martie 2016 se vor împlini 98 de ani de la istorica decizie a Parlamentului Basarabiei din anii 1917-1918 (Sfatul Ţării) de Unire a Basarabia cu Patria-mamă România. Este un bun prilej pentru a omagia fapta demnă de urmat a înaintaşilor noştri şi de a medita asupra perspectivei de astăzi a Republicii Moldova.
Cu această ocazie Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova şi Clubul Istoricilor din Republica Moldova vă invită marţi, 22 martie 2016, ora 16.00, în incinta Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” la o întrunire consacrată evenimentului menţionat, având genericul „De la trecutul istoric la perspectiva istorică”, unde vor fi prezentate două comunicări:
„Realizarea Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918”, prezentată de istoricul Ion NEGREI şi „Problemele actuale ale reîntregirii Neamului Românesc”, expusă de istoricul Anatol PETRENCU.
În cadrul evenimentului vor fi lansate:
- expoziția cartografică „Evoluția spațiului geografic românesc”, cu susținerea Fundației Syllabus și Eurodidactica SRL;
-site-ul www.Inforo.md;
- cartea „Fântâna fără ciutură”, Chişinău, S.n., 2015, scrisă de Dina CIOCANU. Despre acest important volum vor vorbi publicistul şi scriitorul Vlad POHILĂ, istoricul Anatol PETRENCU, autoarea cărţii Dina CIOCANU şi alţii;
Sunt aşteptate persoanele interesate.
CONSECINȚELE TRĂDĂRII ÎN RĂZBOIUL DE LA NISTRU
Stimaţi prieteni,
Am primit prin poşta electronică articolul mai de jos, redactat de dl Anatolie Munteanu, veteran al războiului ruso-moldav din 1992.
Dl A. Munteanu a participat la lupte, a fost martor ocular la tot ce s-a întâmplat în acele luni tragice pentru tânărul stat Republica Moldova. Acum dl colonel Munteanu este domiciliat la Bucureşti. Este autorul mai multor studii, referitoare la Războiul de pe Nistru. Este doctor în ştiinţe, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Nu am intervenit în textul de mai jos. Este expusă poziţia unui apărător demn al Neamului din care face parte. Sunt gânduri şi constatări făcute după ani de documentări, analize, meditaţii.
Articolul merită citit.
Replici, obiecţii, sugestii le puteţi trimite pe următoarea adresă:
2 martie 2016
A.P.
CONSECINȚELE TRĂDĂRII ÎN RĂZBOIUL DE LA NISTRU
În primăvara anului 1992, prima rafală de mitralieră la Cocieri-Dubăsari, a produs moartea unor oameni pașnici și începutul în ceea ce în istorie va rămâne ca Războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova. Cu acest prilej, an de an, în ultimul sfert de veac, la 2 martie, românii basarabeni și cei transnistreni, deopotrivă, comemorează Ziua memoriei, zi cu flori și cu tristețe și revoltă, pe undeva însă și resemnați, actul de acum 24 de ani, când, sfidând democrația europeană, mercenarii ruși, năimiți de prin toate colțurile incomensurabilului spațiu exsovietic au năvălit peste Moldova suverană ca să combată ”fascismul românesc” și să ”salveze” chipurile, socialismul, în fapt, pentru a restaura fostul imperiu care începuse să scârțâie grav, din toate încheieturile, ca o corabie putredă, fără perspectivă, care se scufundă în apele adânci ale oceanului. Continue reading