Monthly Archives: aprilie 2022

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”. Comunicat de presă

ASOCIAȚIA ISTORICILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

„Alexandru Moșanu”

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 21 februarie – 31 martie 2022, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a organizat Concursul republican de eseuri „Rolul personalităților în realizarea Unirii Basarabiei cu România (27 martie 2918)”. Acțiunea a fost dedicată împlinirii a 104 ani de la votarea de către Sfatul Țării a Declarației de Unire a Basarabiei cu România și s-a desfășurat pe două trepte de școlarizare: treapta gimnazială (clasele VIII-IX) și treapta liceală (clasele IX – XII).

La Concurs au participat 134 elevi din gimnaziile, liceele și centrele de excelență din municipiile Chișinău, Bălți și Soroca, raioanele Anenii Noi, Briceni, Criuleni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Hâncești, Nisporeni, Strășeni și Ungheni.

Sâmbătă, 9 aprilie, am organizat festivitatea de totalizare a activității noastre. În cadrul ședinței, organizate în regim online, juriul a prezentat un raport pe marginea lucrările prezentate,  făcând totodată public totalurile concursului. Comitetul de Conducere al AIRM „Alexandru Moșanu” a decis ca cele mai reușite eseuri să fie publicate în volum.

Adresăm mulțumiri tuturor elevilor ce au susținut inițiativa noastră și au participat la Concurs. În mod special, exprimăm recunoștință profesorilor-îndrumători pentru sprijinul acordat și îndrumarea tinerilor dornici de a cunoaște Istoria Națională și marile personalități ale Neamului.

Aducem sincerele noastre mulțumiri sponsorilor Concursului: Editurii Lexon-Prim (director – Eduard Potâng), Întreprinderii Editorial-Poligrafice Știința (director dr. Gheorghe Prini), redacției revistei de istorie și cultură Destin Românesc (redactor-șef – dr. Gheorghe Negru), Institutului de Studiul Arhivelor (director – dr. Mihai Tașcă), precum și pr. drd. Viorel Cojocaru (Mitropolia Basarabiei).

Pe data de 14 aprilie, la ora 17.00, în blocul principal al Universității de Stat din Moldova (sala 530 „Gheorghe Brătianu”) vor fi înmânate Diplomele de laureat și premiile acordate câștigătorilor din municipiul Chișinău. Ceilalți laureați vor putea ridica diplomele de laureat și cele de mențiune, precum și premiile acordate (cărți, reviste), contactându-ne prealabil, cu ocazia unor eventuale vizite la Chișinău. Concomitent, Comitetul de conducere al AIRM „Alexandru Moșanu” va identifica și alte modalități de înmânare a diplomelor și premiilor.

Vă îndemnăm să participați și la alte evenimente organizare de AIRM „Alexandru Moșanu”.

Mai jos publicăm lista laureaților Concursului republican de eseuri „Rolul personalităților în realizarea Unirii Basarabiei cu România (27 martie 2918)”, ediția 2022.

Clasament, treapta gimnazială

LAUREAȚII Continue reading

Arhiva