Monthly Archives: ianuarie 2016

Războiul ruso-moldav (1992) în viziunea Generalului Ion Costaş*

În cadrul celei de-a 3-a şedinţe a Clubului Istoricilor din Republica Moldova (CIRM), care a avut loc marţi, 19 ianuarie 2016, în incinta Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Chişinău, au fost discutate problemele întăririi Independenţei de Stat a Republicii Moldova (RM), luptei cu separatismul tiraspolean şi cel găgăuz, cu Coloana a V-cea din RM. Invitatul CIRM a fost dl General Ion Costaş, autorul unui impresionant volum de memorii, analize, documente, publicat în limba rusă, română[1] şi, recent, în limba engleză.

După o scurtă prezentare a autorului cărţilor – Transnistria. 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, cuvânt i s-a oferit dlui Ion Costaş. Domnia sa a vorbit despre familia din care se trage. Tatăl dumnealui a fost ostaş în Armata română, căzut prizonier la ruşi în luptele de la Cotul Donului, ţinut în lagăre de muncă „Karlag” până în 1948. A fost lăsat la vatră, iar în 1949 – deportat cu întreaga familie în Kazahstan sub pretextul că ar fi fost „chiabur”. S-a întors la satul sau natal Ţăregrad, raionul Drochia cu familia abia în 1958. Continue reading

Istoricul Adam Burakowski: o conferinţă la USM

Rubrica: Polonyka, 2016

Distinsul istoric polonez, prof. univ., dr. hab. Adam Burakowski, colaborator al Institutului de Studii Politice al Academiei de Ştiinţe a Poloniei a prezentat ieri, 21 ianuarie 2016, o prelegere publică referitoare la concepţia de politică externă a Poloniei.

Domnul profesor Adam Burakowski este cunoscut specialiştilor români datorită unor studii de istorie a comunismului românesc, publicate şi în traducere în limba română. Este vorba de volumul „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu. 1965-1989. Geniul Carpaţilor”[1]. Din spusele autorului, în curând va ieşi de sub tipar a doua ediţie a monografiei dumnealui, completată şi actualizată. Va fi un bun prilej pentru a o prezenta publicului larg cititor din Republica Moldova.

Împreună cu dl Marius Stan, dl Adam Burakowski a publicat o altă lucrare, întitulată „Kraj smutny, pelen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku” [„O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989"], publicată la Varşovia, în 2012[2]. Continue reading

A decedat profesorul Eugeniu CERTAN

Am aflat vestea tristă: a decedat profesorul universitar, doctorul habilitat în ştiinţe istorice Eugeniu Certan.

Profesorul Eugeniu Certan s-a născut la 1 august 1928 în comuna Baccealia, judeţul Ismail, într-o familie de intelectuali.

A absolvit şcoala de cultură generală în oraşul Ismail, după care a făcut studii la Universitatea de Stat din Moldova, fiind absolventul primei promoţii de istorici (1951). A predat istoria în şcolile de cultură generală din Orhei şi Soroca, apoi a lucrat în calitate de lector la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi (1951-1957).

E. Certan a lucrat apoi în calitate de cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1960-1965, 1978-1980); a îndeplinit funcţia de secretar ştiinţific al institutului dat (1965-1969), precum şi cea de şef de secţie (1969-1978). În 1969 E. Certan a susţinut teza de doctor în ştiinţe istorice. Continue reading

Din pupături în pupături, moldovenii au ajuns să nu ştie pe cine şi unde pupă…

Rubrica: Moldova mioritică…

Sărutatul (pupatul) este o chestiune intimă, neafişată, de obicei. Părinţii ne-au iubit cu adevărat, s-au sacrificat pentru noi, dar dragostea lor faţă de noi nu şi-au afişat-o niciodată. Pe mine tata nu m-a sărutat niciodată. Poate mama, când eram mai mic, dar nu ţin minte. Când crescusem mare, bineînţeles – nu. În familie nu am avut obiceiul pupatului.

Acum, ajunşi la o anumită vârstă, la întâlniri cu rude, prieteni, colegi din afara RM, ne pupăm pe obraji. Pupatul ca parte componentă a salutului.

Există, observăm, şi un altfel de pupat. Unul zgomotos, afişat public, gest de „dragoste” faţă de anumite persoane politice. Câte pupături de acest fel a încasat dl Mircea Snegur fiind preşedinte al RM! Pupături, ştergare unul peste altul, legate pe umeri, colaci, flori şi busuioc. Continue reading

Arhiva