O bandă de montaj ucigaşă…
În atenţia studenţilor, anul II, Istorie, USM:
(Extras din cartea dlui Vladimir Bukovski Judecată la Moscova, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 88-89).
… Era vorba în esenţă de o bandă de montaj ucigaşă, lucrând fără oprire şi planificată precum întreaga industrie sovietică. Dar, deşi majoritatea acestor întâmplări ne sunt familiare după atâtea cărţi şi povestiri, anumite documente m-au impresionat pe mine însumi prin caracterul lor de inumanitate banalizata. Un lucru este să fii la curent şi cu totul altceva să vezi о nota neglijentă a lui Stalin în care о simplă parafă cu creionul trimitea şase mii şase sute de oameni la moarte. Continue reading
Legislaţia stalinistă: odiosul articol 58 al Codului penal
În atenţia cititorilor
Istoricii care studiază dosarele crimelor regimului stalinist, dar şi descendenţii celor ce au suferit de pe urma represiunilor, care posedă documentele respective, deseori întâlnesc decizii ale organelor de urmărire penală, care fac trimitere la articolul 58 al Codului penal al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR).
Ceva mai devreme am prezentat cartea domnului Boris Vasiliev, care cuprinde în anexe documente, între care decizia de condamnare a tatălui dumnealui, Ilie Vasiliev, la 8 ani muncă silnică în baza „art. 58-13 a Codului penal al RSFSR”[1].
Consider că nu prea multă lume cunoaşte conţinutul acelui articol, cu atât mai mult, cu cât nu am găsit traducerea articolului în limba română. Continue reading
Curriculum Istoria contemporană a Europei de est
UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA
FACULTATEA DE ISTORIE ŞI FILOZOFIE
Departamentul Istoria Românilor, Istoria Universală şi Arheologie
Aprobat de Consiliul profesoral al facultăţii
Proces verbal nr.___
CURRICULUM
la disciplina
Istoria contemporană a ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-est
Anul II, semestrul IV
AUTOR: prof. univ., dr. – hab. Anatol Petrencu
Aprobat la şedinţa departamentului
Proces verbal nr. ___
Şef al Departamentului, prof. univ., dr. hab. Ion Eremia
CHIŞINĂU 2014
PRELIMINARII
Curricula disciplinei „Istoria contemporană a ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-est” este destinată studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, anul II, şi are drept scop de bază formarea unei concepţii ştiinţifice moderne despre constituirea şi evoluţia societăţii contemporane în ţările Europei Centrale şi de Sud-est: cultivarea deprinderilor la studenţi privind interpretarea izvoarelor istorice ale epocii, cunoaşterea bibliografiei actuale. Unul din scopurile de bază al cursului îl constituie familiarizarea studenţilor cu problemele discutabile pe aceste probleme, aprofundarea legăturii „cauză-efect” şi „cauză-consecinţe”, educarea la studenţi a aptitudinilor de cercetător ştiinţific.
Însuşirea de către studenţi a cursului dat are un rol deosebit în formarea unui specialist versat în domeniul istoriei.
Obiectivele generale ale disciplinei „Istoria contemporană a ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-est”
La nivel de cunoaştere şi înţelegere: Continue reading