Monthly Archives: august 2013

Monumentul „Trenul durerii”: între satisfacţia dezvelirii şi dezgustul discursurilor politice

Pe data de 23 august 2013 a fost dezvelit monumentul „Trenul durerii”, în memoria victimelor deportărilor staliniste. Despre necesitatea ridicării acestui monument s-a vorbit zeci de ani, s-au pronunţat zeci de promisiuni, s-au spulberat zeci, sute de speranţe. Ei, în sfârşit, monumentul a fost inaugurat, sfinţit şi pus la dispoziţia oamenilor.

Fără îndoială, realizarea acestui monument este un merit al primarului general al Municipiului Chişinău, dl Dorin Chirtoacă: în comparaţie cu ceilalţi primari generali, care doar au promis, acesta a şi făcut.

Bravo, domnule Dorin Chirtoacă! Continue reading

Pactul Ribbentrop-Molotov: 74 de ani de la semnare

Pe data de 23 august 1939, noaptea târziu, ministrul de Externe al Germaniei naziste Ioachim von Ribbentrop a semnat cu Viaceslav Molotov, Comisar al poporului pentru Afaceri Străine, totodată şi Preşedinte al Consiliului Comisarilor Poporului (Prim-ministru) Tratatul de neagresiune între cele două mari puteri ale timpului. Cancelariile altor state ale Europei şi lumii au fost surprinse de acest eveniment. Asta pentru că Germania nazistă şi URSS comunistă se prezentau până la acest moment ca state ostile. Dar a mai fost ceva: era important şi momentul în care a fost semnat tratatul. Germania nazistă nu recunoştea Tratatul de Pace de la Versailles şi a formulat pretenţii teritoriale faţă de Polonia, care, la rândul ei, şi-a asigurat independenţa, semnând acorduri de ajutor mutual cu Marea Britanie şi Franţa. Iată de ce iscălirea acelui document însemna o încurajare a Germaniei în acţiunile ei de viitor faţă de Polonia. Documentele demonstrează, că Iosif Stalin şi apropiaţii lui erau conştienţi că contribuie la declanşarea unui nou război. Continue reading

Arhiva