Monthly Archives: august 2024

Istoria comunei Hârtop, r-l Cimișlia prezentată de doamna Anastasia Ambul-Balmuș

Stimați prieteni,

Distinsa Doamnă Anastasia Ambul-Balmuș a scos de sub tipar monografia satului natal Hârtop, raionul Cimișlia (Satule, vatră străbună (Studiu documentar al comunei Hârtop, raionul Cimișlia), Chișinău, S.n., 2024, 352 p.). Am avut fericita ocazie să citesc manuscrisul lucrării și să redactez un Cuvânt înainte, pe care îl prezint mai jos.

Cuvânt înainte

Autoarea acestei cărți, distinsa Doamnă Anastasia Balmuș, a fost și este pasionată de trecutul neamului nostru. Acest interes s-a materializat în elaborarea și publicarea a două monografii – Îndemn spre neuitare și Dosarele infernului. De această dată, dna Anastasia Balmuș a decis să expună publicului cititor o consistentă monografie a localității în care s-a născut, satul Hârtop, raionul Cimișlia, despre trecutul căruia până la acest moment s-a scris prea puțin[1].

Pentru realizarea acestui proiect autoarea a studiat și a spicuit informații despre satul de baștină din diverse surse: arhiva familiei, arhivele republicane și raionale, din documente publicate, monografii tematice, dar și memoriile proprii și ale sătenilor. Chiar primele rânduri ale cărții, scrise cu o sinceritate dezarmantă, ne conving de motivația alegerii acestei teme: „Fiecare om poartă sentimente deosebite pentru locul nașterii și copilăriei sale. Oriunde n-ai fi, cât de frumoasă n-ar fi noua ta localitate, casa ta, cât de bine n-ai trăi, locul cel mai scump rămâne a fi acela unde te-ai născut, unde ai alergat desculț și te-ai jucat în cele mai simple și dragi jocuri copilărești, unde zarzării și prunele verzi ale vecinilor erau cele mai gustoase din lume, incomparabile cu cele exotice de astăzi.  Locul, unde te simțeai cel mai liber, cel mai confortabil, mai sigur și mai însemnat, unde era imensitatea cea mai frumoasă și mai luminoasă, unde iernile erau cu multă zăpadă, cu copii gălăgioși la săniuș, iar vara caldă, cu mult praf, miros de pelin și flori de câmp…” Continue reading

În războiul agresiv al Federației Ruse împotriva statului suveran și independent Ucraina a intervenit o întorsătură neașteptată

O nouă etapă a războiului

 

În fiecare dimineață citim în diverse surse ce crime au mai comis agresorii ruși împotriva ucrainenilor. De regulă – știri triste: rușii din nou au aruncat bombe, au trimis drone aducătoare de moarte, au lansat rachete asupra orașelor din Ucraina Harkov, Kiev, Odesa și altele. Din nou aflăm despre noi victime nevinovate: morți, răniți (femei, copii, oameni în vârstă; scăpăm din vedere animale domestice, câini, pisici). Din nou orașe distruse, în mod special – rușii țintesc asupra stațiilor electrice, depozitelor, locurilor unde se adună mase de oameni (gări, supermarkete etc.).

Astăzi se împlinesc 900 de zile de lupte eroice ale ucrainenilor pentru supraviețuire, lupte împotriva colosului răsăritean, lacom de sânge și pământuri străine.

Și astăzi rușii au bombardat Ucraina, În rezultat au murit doi bărbați, tatăl și fiul. Vă puteți imagina?

Iată, însă, că pe data de 6 august 2024, agențiile de știri au transmis informații privind trecerea militarilor ucraineni în regiunea Kursk, parte a Federației Ruse (FR) și luarea sub controlul lor a mai multor localități. Altfel spus – Forțele Militare ale Ucrainei (FMU) au trecut frontiera ruso-ucraineană, graniță recunoscută internațional, inclusiv de FR (V. Putin personal a semnat Tratatul ruso-ucrainean privind frontiera între cele două state, în 2003). Adevărat: foarte încrezut în sine, ca de obicei – obraznic, în cadrul întâlnirii cu tinerii geografi (noiembrie 2016), Vladimir Putin declară cum că „Граница Росии нигде не заканчивается[1], ceea ce în traducere ar însemna „Rusia nu are frontiere”. Cu declanșarea operațiunilor militare în regiunea Kursk, iată că, atât propaganda Kremlinului, cât și V. Putin personal anunța alarmat cum că trupele militare ucrainene au depășit frontiera de stat a Rusiei. Constatăm: Rusia, totuși, are frontiere! Deja este bine. Continue reading

O primă reacție la declarațiile lui Dmitri Medvedev

Stimați cititori, SĂ TRĂIȚI!

Amenințările oficialilor ruși la adresa Republicii Moldova nu încetează. Iată că și Dmitri Medvedev, vice-președintele Consiliului de Securitate a Rusiei, ex-președinte al acestei țări, a făcut o declarație în care a amenințat republica noastră, conducerea ei, pentru că opiniile și aprecierile trecutului, făcute de liderii noștri nu coincid cu cele ale lui, ale lui D. Medvedev.

Mai jos vedeți textul lui D. Medvedev și un prim comentariu al nostru.

Continue reading

Arhiva