Monthly Archives: februarie 2013

Masa rotundă: Războiul ruso-moldav din 1992

Stimaţi prieteni,

Aşa cum am anunţat anterior, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, împreună cu Asociaţia veteranilor Războiului de pe Nistru (1992) şi Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” a organizat ieri, 27 februarie 2013, o Masa rotundă, consacrată premizelor, desfăşurării şi urmărilor războiului ruso-moldav din 1992. A fost a patra ediţie a acestui for ştiinţific. La eveniment au participat şi tineri din Platforma Civică „Acţiunea 2012”. Continue reading

„Război împotriva inocenţilor”: Premiera filmului lui Victor BUCĂTARU despre războiul din 1992

 

Stimaţi prieteni,

Astăzi, 25 februarie 2013, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc lansarea filmului documentar „Război împotriva inocenţilor”, regizor fiind cunoscutul documentarist Victor Bucătaru.

Sala a fost arhiplină. Cu un cuvânt de deschidere s-a adresat publicului prezent conf. univ. dr. Ion Gumennâi, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie.

Domnia sa a oferit cuvântul colegului nostru, conf. univ. dr. Gheorghe Paladi, care a vorbit despre cauzele şi urmările războiului ruso-moldav din 1992. Continue reading

Războiul ruso-moldav din 1992: masă rotundă

Stimaţi prieteni,

În noaptea de la 1 spre 2 martie 1992 formaţiunile ilegale tiraspolene au atacat şi au ocupat sediul poliţiei din Dubăsari.

În legătură cu acest eveniment guvernul RM a lansat o Declaraţie, în care, între altele, se menţiona că provocarea înfăptuită avea drept scop „agravarea în continuare a situaţiei social-politice, subminarea integrităţii republicii, zădărnicirea admiterii Republicii Moldova în Organizaţia Naţiunilor Unite, preconizată pentru 2 martie”.

În ciuda acestor provocări necugetate, Republica Moldova a fost admisă în componenţa ONU, prin aprobare unanimă (consens).

Provocarea de la Dubăsari a fost catalizatorul unor noi fenomene, soldate cu un veritabil război, cu implicarea forţelor militare şi de ordine ale Federaţiei Ruse şi a conducerii de la Tiraspol, război împotriva statului independent Republica Moldova, membru al ONU.

Urmările acelui război sunt prezente şi astăzi. Continue reading

Armistiţiu între beligeranţi. Ce ar fi de spus?

Spiritele, se pare, s-au calmat. Lupta între cele două grupări de forţe politice din AIE se va transfera pe terenul jurisprudenţei. Deocamdată victime nu-ş. Este doar un „rănit”. Dar îşi revine. A început chiar să vorbească în faţa camerelor de luat vederi. Cu monitorizarea din partea Interpolului a fost chiar convingător. El are un atu: adevăraţii hoţi nu ies niciodată la suprafaţă, nu-şi expun faptele la vedere. În RM sunt multimilionari de care nimeni habar nu are cum şi-au încropit averile. Aşa că nu este chiar atât de simplu, cum pare la prima vedere. Continue reading

Vadim Pirogan a trecut prin Iadul Gulagului

Stimaţi prieteni,

În anul 2010, Editura „Memoria” din Bucureşti a publicat cartea lui Vadim Ştefan Pirogan „Cu gândul la tine, Basarabia mea. Din mărturiile unui vinovat fără vină…”[1].

Editorul cărţii, Ilie Popa, preşedintele Fundaţiei culturale „Memoria”, sucursala Argeş, este autorul unui „Cuvânt înainte” (p. 1-2). Scriitorul şi publicistul Iurie Colesnic a publicat o prefaţă, întitulată „Reabilitarea memoriei”  (p. 3-4).

În această carte regretatul Vadim Pirogan a expus veridic realitatea regimului comunist sovietic, regim care i-a marcat viaţa pentru totdeauna. A fost arestat de NKVD în vara anului 1941, fiind bănuit că ar fi fost „spion român”. Deoarece spion nu a fost (altfel îl împuşcau NKVD-ştii), dar nu a putut demonstra acest fapt, împreună cu alţi deţinuţi din Basarabia, a fost urcat în vagon şi dus în Siberia. După chinuitorul şi primejdiosul drum spre Est, în sfârşit a ajuns în centrul raional Taişet (oraş din anul 1938), care se află la o distanţă de 680 km de centrul regional Irkutsk. Continue reading

Cine se aseamănă, se adună…

Ieri, 19 februarie 2013, pe fronturile războiului politic prea mari schimbări de forţe ale beligeranţilor nu s-au înregistrat.

1. Evenimentul capital a fost, fără îndoială, vizita celor trei miniştri de externe – William Hague, ministrul afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei şi Carl Bildt, ministrul de Externe a Suediei. Este un succes incontestabil al ministrului de Externe Iurie Leancă, şi, bineînţeles, al premierului Vlad Filat. Indiferent de ce comentarii critice sau răuvoitoare, vizita celor trei miniştri de Externe este o dovadă a susţinerii RM pe calea integrării în UE.

Un plus pentru Filat. Continue reading

2013 – Anul Spiridon Vangheli

Stimaţi prieteni,

Când tunurile bubuie, muzele tac. Asta e ştiut de când au fost confecţionate primele tunuri, cu ghiulele de cremene. E război în RM, unul politic, care repede se va consuma, sunt convins de asta.

Timpul trece, suntem la sfârşitul lunii februarie 2013. Vă amintesc, că Parlamentul RM a aprobat o lege prin care 2013 este declarat Anul Spiridon Vangheli.

Ceva mai devreme ministrul Culturii Boris Focşa a declarat: „Decizia a fost luată pentru a aprecia contribuţia scriitorului la dezvoltarea literaturii pentru copii în ţara noastră şi peste hotarele ei”. Continue reading

A zgâlţâit prea tare barca. Şi ea s-a răsturnat

De câteva zile RM trece prin criză politică. Acordul de guvernare al Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) a fost anulat.

Reprezentanţii de vârf ai AIE au declarat, că scopul guvernării lor este integrarea RM în UE, dorinţă exprimată întotdeauna în sondajele opiniei publice de peste 65 % din respondenţi. Conducerea RM declara, că drumul pe care mergem este cel anunţat, adică spre integrarea în comunitatea ţărilor europene, culte, civilizate, îndestulate, în care totul se bazează pe drept.

Dar iată, întâmplarea face că în timpul unei vânători, demonstrate acum că era ilegală, a fost omorât un om. S-a produs o nenorocire. Cum au reacţionat „vânătorii”, se constată – oameni cu mari demnităţi de stat? Continue reading

Legislaţia stalinistă: art. 54 al CP al RSS Ucrainene

Stimaţi prieteni,

În unul din materialele prezentate ceva mai devreme (cazul familiei Ogurţov) fostul secretar al primăriei din s. Semionovca, raionul Ştefan Vodă, Iacob Ogurţov a fost condamnat la 25 de ani privaţiune de libertate şi munci corecţionale în baza articolului 54-1 al Codului penal al RSS Ucrainene. Întrebarea firească este: de ce locuitorii Basarabiei au fost condamnaţi în baza legislaţiei unei republici (ţări) străine?

Răspunsul îl aflăm în documentele timpului. După raptul teritorial sovietic (28 iunie 1940) conducerea de la Kremlin a luat decizia să extindă legislaţia RSS Ucrainene asupra teritoriului anexat, inclusiv asupra numitei RSS Moldoveneşti. Astfel,  la 14 decembrie 1940 a fost semnat un Decret al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS privind aplicarea provizorie a legislaţiei RSS Ucrainene în RSS Moldovenească. Textul este redactat în conformitate cu viziunile politice ale URSS: raptul teritorial este prezentat ca „reunire” a Basarabiei cu patria sovietică URSS (în limba rusă „vossoedinenie”). În text s-a folosit abrevierea RSSU, ceea ce înseamnă Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. Continue reading

INIS „ProMemoria” a donat cărţi Liceului „Spiru Haret” din Chişinău

 

Stimaţi prieteni,

Astăzi, 15 februarie 2013, cu prilejul zilei de naştere a distinsului nostru înaintaş Spiru Haret (n. la 15 februarie 1851, la Iaşi), în incinta Liceului „Spiru Haret” din Chişinău a avut loc o conferinţă ştiinţifică la care au participat cadre universitare, profesori şi liceeni ai instituţiei-gazdă.

Conferinţa a fost deschisă şi moderată de domnul director al Liceului „Spiru Haret” Victor Ambroci, care a expus şi o comunicare, referitoare la activitatea lui Spiru Haret în calitatea lui de ministru al Educaţiei.

Subsemnatul, am remarcat distinsa personalitate a lui Spiru Haret, manifestată atât în domeniul ştiinţelor exacte (matematici, astronomie etc.), cât şi în ştiinţele umanitare (sociologie, istorie etc.). Am spus că liceenilor acestei instituţii le-a mers de minune atunci când au decis să preia numele acestui înaintaş – Spiru Haret a fost o personalitate care înalţă tinerele generaţii spre lumina cunoştinţelor.

Continue reading

Arhiva