Armistiţiu între beligeranţi. Ce ar fi de spus?

Spiritele, se pare, s-au calmat. Lupta între cele două grupări de forţe politice din AIE se va transfera pe terenul jurisprudenţei. Deocamdată victime nu-ş. Este doar un „rănit”. Dar îşi revine. A început chiar să vorbească în faţa camerelor de luat vederi. Cu monitorizarea din partea Interpolului a fost chiar convingător. El are un atu: adevăraţii hoţi nu ies niciodată la suprafaţă, nu-şi expun faptele la vedere. În RM sunt multimilionari de care nimeni habar nu are cum şi-au încropit averile. Aşa că nu este chiar atât de simplu, cum pare la prima vedere.

Din toate acţiunile, mişcările, declaraţiile, ameninţările etc., pentru mine personal cea mai importantă veste a fost cea expusă de dl V. Filat în cadrul şedinţei guvernului. Ce a constatat primul ministru al RM?

A constatat, că unele ministere din RM, au realizat în anul 2012 foarte şi foarte puţin din ce şi-au propus chiar ele să realizeze. Astfel, din acţiunile preconizate (să nu scriu „planificate”) chiar de ministerele însăşi, unele au realizat 12 % din proiecte, altele 20 %.

Asta m-a impresionat cel mai mult!

Ia, staţi puţin, domnilor! Imaginaţi-vă că mijloacele de transport în comun (troleibuzele, de pildă) lucrează doar 20 sau 25 % din timpul rezervat activităţii. Sau iese la linie doar 25 % din mijloacele de transport. Imaginaţi-vă că din cele 52 de numere ale unui oarecare săptămânal din RM au ieşit de sub tipar doar 20 %. Ce ar spune cititorii, care au plătit abonamentul pentru 52 de numere?

Da cum rămâne cu plata muncii? Nu cred că miniştri respectivelor ministere au ridicat doar 20 sau 25 % din salariu. Nu cred!

Dacă noi, ăştilalţii, vom trudi tot aşa ca unele ministere, de mult eram fugăriţi din serviciile cui ne are. Sau: ministerele trebuie să fie model pentru societate, model demn de urmat.

Al doilea moment nelămurit până la capăt este cel cu interceptările telefonice. Constituţia RM (ca şi constituţiile altor state) garantează cetăţenilor RM secretul corespondenţei, inclusiv – a convorbirilor telefonice. Aşa s-a întâmplat, că cineva nu doar că a înregistrat convorbirile unor demnitari de stat, inclusiv – ale primului ministru, ci şi le-a plasat pe Internet.

Responsabil se face dl prim ministru: el este garantul îndeplinirii în practică a prevederilor Constituţiei, el răspunde de securitatea cetăţenilor şi a statului. Se constată, că ceva nu a mers.

NORMA firească este următoarea: statul asigură secretul corespondenţei. Cei care atentează la această normă constituţională, trebuie traşi la răspundere penală.

În situaţia în care apare vreun bănuit (şef de depozit, de exemplu) care întreprinde acţiuni neconforme legilor, în aşa caz un procuror dă permisiunea operatorilor de telefonii să intercepteze discuţiile telefonice ale şefului de depozit.

Poziţia corectă a opiniei publice de la noi ar fi fost acea de condamnare a faptului în sine şi a cere primului ministru să asigure de acum înainte norma constituţională: secretizarea corespondenţei, inclusiv – a celei electronice şi convorbirilor telefonice. Dacă RM nu este capabilă să facă acest lucru, atunci să se adreseze după ajutor României sau NATO.

Eu personal, NU AM ASCULTAT ACELE ÎNREGISTRĂRI!

Mi se pare că e ceva mai prejos de demnitatea mea: să ascult ce vorbesc oamenii între ei.

Cu regret, la noi totul este cu fundul în sus, inclusiv – în domeniul moralităţii. Comentarii, domnule, articole în presa electronică şi cea pe suport de hârtie despre cine şi ce a spus, ce ordine a dat etc. Ca şi cum în mahalaua dintr-un sat oarecare, cineva ar fura un cucoş; măhălenii în loc să condamne furtul, scriu gazete de perete şi discută fără pic de jenă cum arată cucoşul, ce creastă are, câte găini a fugărit etc.

Implicaţi în spălarea rufelor murdare, domnule, ziarişti şi comentatori de marcă.

Asta-i societatea, aceştia suntem noi!

Armistiţiul va dura până la toamnă. Mici piedici sau cotonogeli mai dureroase se vor pune şi se vor aplica. Toţi se vor pregăti mai mult sau mai puţin deschis pentru alegerile ordinare (2014) sau extraordinare (2013).

Dacă la toamnă RM nu va fi admisă să semneze documentele de preaderare la UE, se vor pune în mişcare nu doar vârfurile, ci şi rădăcinile.

Dacă va fi admisă, atunci lucrurile se vor tempera.

Să auzim doar de bine.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”

23 februarie 2013.

Lasă un răspuns

Arhiva