Monthly Archives: august 2018

Cuscrul Iosif Filimon, condus pe ultimul drum

Pe data de 11 august, cuscrul Iosif Filimon din Orăştie, a fost condus pe ultimul lui drum. La slujba de înmormântare, la care au participat rude şi prieteni ai răposatului, a fost prezentată şi o scurtă biografie, pe care o reproduc mai jos.

„[Iosif Filimon] născut pe data de 29 octombrie 1943, din părinţii Avram şi Maria, în satul Văleni. A făcut şcoala la Văleni, liceul la Orăştie, armata – la Craiova. A lucrat la fabrica „Vidra-Orăştie” din anul 1967 până la pensie.

Căsătorit cu Ana în anul 1972. Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Florin şi Călin, care au fost bucuria vieţii lui; a fost un soţ iubitor şi devotat, un tată şi un bunic minunat, un bun prieten, coleg şi vecin; un om care mereu şi-a făcut timp să fie alături de cei dragi, la bine şi la greu.

Într-un timp foarte scurt, ca o lovitură cruntă, vine moartea lui, lăsându-ne pe toţi cu sufletele îndurerate. Toată viaţa lui a fost înconjurat de foarte mulţi oameni dragi de la care îşi ia rămas bun: Continue reading

Mănăstirea Dervent. Simpozion Ştiinţific Internațional

Mănăstirea Dervent. Simpozion Ştiinţific Internațional

Rubrica: Centenarul Reîntregirii naţionale la români

Pe data de 7 iulie 2018, la Mănăstirea Dervent (judeţul Constanţa), şi-a desfăşurat lucrările Simpozionul  Ştiinţific  Internaţional cu genericul „Destine frânte pentru Ţară în vatra istorică românească”.

Simpozionul a fost organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural-educaţional, Sfânta Mănăstire Dervent, în parteneriat cu Asociaţia naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala judeţeană Constanţa şi cu Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House”, în cadrul Programului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, derulat în comun cu instituţiile menţionate.

Sarcina Simpozionului, formulată de organizatori, a fost: „Evidenţierea suferinţelor şi martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum şi a dramelor individuale şi colective care au marcat ultimul veac în România şi în provinciile din aria de etnogeneză românească: lichidarea identităţii şi conştiinţei româneşti în Basarabia şi [nordul] Bucovinei, [Ţinutul Herţa], deportările colective în Siberia şi Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostriţa şi Fântâna Albă, tragediile refugiaţilor basarabeni şi bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuţiile politice şi religioase, domiciliile forţate, epurările etc.), exilul românesc etc.”SAM_0492

Simpozionul şi-a propus atât dezbateri la zi privind cauzele, dimensiunile şi urmările acestor forme ale tragicului şi suferinţei româneşti în ultimul veac, cât şi evocarea unor martiri şi mărturisitori ai poporului român, din toate provinciile sale istorice, prioritar Basarabia şi Bucovina, ale căror destine frânte au ţinut vie forţa credinţei acestui popor în Dumnezeu şi în Ţară. Continue reading

Județul Constanţa: vizită de documentare (iulie 2018)

Pe data de 6 iulie 2018, de la Constanţa am mers spre vest, în direcţia comunei Ostrov. Cu amabilitatea părintelui Vasile – şofer şi ghid -, am vizitat Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”, apoi – Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Lipniţa, după care am ajuns la Mănăstirea Dervent, unde, pe data de 7 iulie, s-a desfăşurat un important Simpozion Internaţional pe teme istorice.

În drum spre Ostrov, un indicator arată spre stânga, spre Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. Drumul trece printr-o pădure, după care apare mănăstirea ca cele trei biserici, cheliile şi construcţiile aferente gospodăriei.

Obiectivul principal, bineînţeles, este peştera. Este o biserică rupestră, săpată în stâncă – un munte nu prea înalt, împădurit. La intrarea în peşteră a fost construit un zid cu o poartă a mijloc ţi două ferestre din părţi (vezi foto nr. 1).

Pe pereţii peşterii sunt multe icoane. Biserica-peşteră are o cupolă destul de înaltă. În locul catapetesmei este pusă icoana Sfântului Andrei. Continue reading

Arhiva