Monthly Archives: februarie 2014

AVIZ

AVIZ

 

 

Stimaţi cititori,

În curând se vor împlini 22 de ani de la Războiul ruso-moldav de pe Nistru. Ca şi în trecut, în acest an Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” va cinsti eroismul şi sacrificiul apărătorilor Patriei noastre mici Republica Moldova.

Vom fi onoraţi de prezenţa dumneavoastră la lansarea cărţii „Brigada cu destinaţie specială”, scrisă de domnul Mihai Babele, apărută de sub tipar în decembrie 2013.

Evenimentul va avea loc vineri, 28 februarie 2014, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Începutul la ora 11:00.

Sunt invitaţi toţi doritorii.

Comitetul de organizare.

Să trăiţi, domnule General!

             Domnul general de divizie (r) Ion Costaş a împlinit vârsta de 70 de ani. Este un bun prilej pentru a-l felicita, ai dori mulţi ani cu rod şi sănătate, dar şi pentru a reaminti cititorilor rolul deosebit, realizat de dl general în edificarea statului independent Republica Moldova.

         Imperiile se destramă greu, deseori cu victime umane. A fost şi cazul Republicii Moldova. Kremlinul nu a privit indiferent despărţirea tânărului stat Republica Moldova de URSS. Liderii de atunci de la Moscova au găsit posibilităţi de a compromite un „divorţ civilizat”: ei au susţinut separatiştii de la Tiraspol, au implicat în procesele politice forţele militare (Armata a XIV-a a URSS) ca până la urmă să declanşeze un război sângeros împotriva poporului nostru.

            În acele clipe dramatice pentru noi, un rol deosebit în vederea apărării populaţiei paşnice, respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, l-a avut generalul Ion Costaş, ministru de Interne, apoi – ministru al Apărării. I-a fost foarte greu să facă faţă sarcinii, impuse de destin: forţele militare naţionale erau în proces de constituire. Armata a 14-a rusă, stationată în Transnistria, s-a implicat nemijlocit, suţinând separatiştii din Transnistria în razboiul din 1990-1992 pentru integritatea R.Moldova.Forţele militare ale armatei ruse şi inamicul transnistrean au fost mai bine susţinuţi logistic, inclusiv datorită scurgerilor de informaţii din instituţiile Statului, din Parlament, în mod special. Din interviurile, oferite presei de către dl general Ion Costaş, dar mai ales din informaţiile, incluse în cartea autobiografică „Transnistria. 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, publicată la Bucureşti, Editura RAO, în 2012, ne convingem că factorul politic chişinăuian a jucat un rol negativ în acele timpuri grele (cu anumite excepţii): militarii noştri nu au fost susţinuţi prompt, fără rezerve, aşa cum cer condiţiile de război. Domnului general Ion Costaş i-a fost greu în acele momente istorice, dar el şi-a făcut cu cinste, demnitate şi eroism datoria de apărător al Patriei sale.

Continue reading

Recensământul identității ori mormântul…?!

Stimaţi cititori,

Am primit un material de la prietenul meu Iacob Cazacu, basarabean stabilit în Canada, poet, publicist.

Rugămintea Dlui e de a publica acest articol, fapt ce îl fac. Lectură plăcută.

Anatol PETRENCU

 

 

Ia.Cazacu1        

 

 

Lung e drumul şi cotit…, dar mergi pe el Drept, ca să nu te clatine îndoielile şi vei ajunge la împlinire…           

Speranţă! Credinţă! Victorie!    

Iacob Cazacu-Istrati                            

 

Am citit articolul lui Ion Macovei „Recensământ 2014: naționalitate sau etnie? Răspund foștii demnitari de stat” și am rămas uimit. Ziarul „Timpul” scrie una și…citim alta.

Cui sunt adresate aceste întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Mâine lui Voronin?

1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”? Continue reading

Alexandru Bobeică la 60 de ani

Zilele acestea, Alexandru Bobeică, fost coleg de facultate, istoric, pedagog talentat, publicist cunoscut, cineast cu opere recunoscute, împlineşte 60 de ani. Este o personalitate cunoscută în Republica Moldova datorită, în mod special, articolelor publicistice, publicate în ediţii republicane („Timpul”, „Literatura şi Arta”, „Moldavskie vedomosti” etc.), dar în mod special – în săptămânalul sorocean „Observatorul de Nord” (ediţie bilingvă). Subiectele abordate de dl Alexandru Bobeică se referă la diverse aspecte ale vieţii politice, economice, financiare, morale, culturale, spirituale. Un compartiment aparte al publicisticii lui Alexandru Bobeică îl constituie materialele referitoare la conducerea R. Moldova, în special acea parte a ei care este incompetentă şi pe care autorul a calificat-o deseori cu noţiuni exacte, dar mai puţin plăcute auzului (politicienii sunt „guralivi”, „ţipălăi”, „căpoşi” „salvatori ai naţiunii” etc.). În mai multe cazuri R. Moldova a fost numită de către autor statul „pitic” sau „statu-palmă-barbă-cot”. Autorul articolelor nu s-a referit la întinderea teritorială a republicii noastre, ci la nimicnicia, lipsa de talent şi pricepere, rea-voinţa şi prostia celor care conduc această formaţiune statală. Autorul greşeşte puţin: practica demonstrează că cei criticaţi de semnatarul materialelor sunt excelenţi în ceea ce priveşte căpătuirea şi rotunjirea propriilor averi, de foarte, foarte multe ori pe bani furaţi din buget sau prin fraude, prin încălcarea legii. În unul din articolele publicate Alexandru a comparat Parlamentul R. Moldova cu un „cimitir politic”. Autorul se referea la celălalt parlament, dominat de comunişti. Parlamentul actual este altfel. Aşa să fie? Ce realizări are acest Parlament în combaterea corupţiei – marea nenorocire, abătută asupra R. Moldova. În ţara asta există sute (poate mii) de probleme umane, care nu se rezolvă pe baza legii care, prin definiţie, nu funcţionează, iar Parlamentul nu este în stare să se impună. Continue reading

RECENZIE la volumul „Teroarea stalinistă în Basarabia…”

RECENZIE

la volumul „Teroarea stalinistă în Basarabia…”,

semnată de Veronica Pârlea-Conovali, magistru în istorie

 

Întotdeauna am păstrat în suflet o amintire frumoasă faţă de profesorii de la şcoala din satul Vărăncău, Soroca. Nu mai puţine pagini luminoase răsfoiesc în arhiva sufletului despre profesorii de la Colegiu şi Universitatea de Stat. Pentru că ştiu, la formarea mea ca personalitate au luat şi ei parte activă alături de părinţii mei. Mai ştiu că în viaţă întâlneşti în cale şi altă lume bună de la care auzi o vorbă înţeleaptă, un sfat, care îţi prinde bine la nevoie. Şi mai ştiu că este foarte important să ştii a le spune mulţumesc la timp.

La Universitatea de Stat din Moldova am avut ocazia să ascult lecţiile unui mare număr de profesori buni. Păstrez pentru ei şi un respect deosebit. De multe ori doream să le spun de la diferite tribune cuvinte pline de căldură şi un mare mulţumesc pentru  atitudinea lor omenească faţă de studenţi. Mai mult, mi se pare că la Facultatea de Istorie lucrează cei mai buni din întregul sistem de învăţământ. Continue reading

Lansarea volumului „Teroarea stalinistă în Basarabia…”

Pe data de 31 ianuarie 2014, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, a avut loc lansarea volumului „Teroarea stalinistă în Basarabia…”[1].

Evenimentul a fost deschis de domnul profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe istorice Anton Moraru. Domnia sa a vorbit despre importanţa recuperării istoriei noastre recente, în special – a celei legate de trecutul totalitar al RSS Moldoveneşti.

Prof. univ., dr. -hab. Anton Moraru a fost şi moderatorul şedinţei de lansare a volumului nominalizat. Domnia sa a oferit cuvântul dlui Viaceslav Stăvilă, doctor în ştiinţe istorice, cunoscut specialist în istoria contemporană a Basarabiei. Dl Viaceslav Stăvilă a găsit cuvinte potrivite pentru a arăta locul monografiei lansate în istoriografia  represiunilor comuniste în anii Puterii sovietice. Continue reading

Arhiva