Monthly Archives: octombrie 2022

100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și reginei Maria

Astăzi, 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și reginei Maria. Evenimentul a avut loc la Alba-Iulia și a semnificat încoronarea regelui și reginei într-o țară unită, România întregită (România Mare).

Basarabia a fost prima provincie românească, răpită de Imperiul rus la 1812, care – în condițiile cunoscute, – s-a unit cu Patria mamă. Astfel regele și regina au fost și suveranii basarabenilor. Ei au vizitat Chișinăul, Basarabia ca parte integrantă a României. Memoria lor a rămas la basarabeni neștearsă până în prezent. Ei, basarabenii, au dezvelit busturi în perioada interbelică, iar în centru Chișinăului s-a înălțat un frumos monument, Ferdinand I Întregitorul.

În anii grei ai celor două ocupații sovietice cârmuitorii comuniști au încercat să șteargă memoria suveranilor. Dar timpul nu a ținut cu cei care nu au avut nimic cu trecutul nostru: cum au venit, așa au și plecat. Continue reading

O săptămână istorică sau Rusia – stat terorist

Săptămâna ce se scurge (10-14 octombrie 2022) va intra în Analele Istoriei ca una deosebită de celelalte. Evenimentele ce s-au desfășurat vor trasa viitorul Europei, posibil – al lumii. S-o luăm pe rând.

Începutul săptămânii.

Luni dimineața (10 octombrie) lumea a rămas șocată de bombardările masive în Ucraina, realizate de forțele militare ruse. Comandantul suprem al acestor forțe, președintele Federației Ruse (FR), Vladimir Putin a declarat că această ofensivă nesăbuită asupra orașelor pașnice este o răzbunare pentru explozia de pe podul Crimeii, produsă în dimineața zilei de 8 octombrie. Peste doar câteva ore de la explozia de pe pod, președintele Comitetului de investigații din cadrul Procuraturii FR Alexandr Bastrîkin i-a raportat lui Putin cum că cei care au deteriorat o parte din pod ar fi serviciile speciale ale Ucrainei. Și răzbunarea lui Putin nu s-a lăsat mult așteptată: rachetele, bombele, proiectilele de artilerie au fost aruncare asupra Ucrainei, distrugând stații electrice, infrastructura de comunicații, dar și case cu oameni în ele, terenuri de joacă pentru copii etc.

Continue reading

Simpozionul Internațional de la Pitești, ediția a XXII-a (30.09 – 2.10. 2022)

Între 30 septembrie și 2 octombrie 2022, la Pitești, și-a desfășurat lucrările Simpozionul Internațional despre „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură”, care a ajuns la cea de-a XXII ediție.

Festivitatea de deschidere a lucrărilor a avut loc în Sala Filarmonicii. Au fost rostite cuvinte de salut din partea autorităților locale, a unor invitați de onoare, a fost citit Mesajul ex-președintelui României Emil Constantinescu, după care au fost prezentate cărți și reviste, scoase recent de sub tipar. Astfel, prof. univ. dr. Ilie Popa a vorbit despre culegerea de comunicări „Experimentul Pitești”. Comunicări prezentate la Simpozionul „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură”, „Alte forme și aspecte de represiune din perioada dictaturilor comuniste”, ediția a XXI-a, Pitești, 8-10 octombrie 2022[1], domnia sa fiind editor și coordonator. Cartea cuprinde 47 comunicări prezentate de memorialiști, istorici, scriitori din România și Republica Moldova. Au fost înserate studii semnate de autori basarabeni – Ion Negrei, Mihai Tașcă, Anastasia Ambul Balmuș, drd Nelea Chihai, colonel (r) Andrei Covrig, Elena Șoimu-Postolache, Nicolae Rusu, Alexandru Postică, precum și Iacob Cazacu-Istrate, istoric, originar din Basarabia, stabilit în Canada. Continue reading

Arhiva