100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și reginei Maria

Astăzi, 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și reginei Maria. Evenimentul a avut loc la Alba-Iulia și a semnificat încoronarea regelui și reginei într-o țară unită, România întregită (România Mare).

Basarabia a fost prima provincie românească, răpită de Imperiul rus la 1812, care – în condițiile cunoscute, – s-a unit cu Patria mamă. Astfel regele și regina au fost și suveranii basarabenilor. Ei au vizitat Chișinăul, Basarabia ca parte integrantă a României. Memoria lor a rămas la basarabeni neștearsă până în prezent. Ei, basarabenii, au dezvelit busturi în perioada interbelică, iar în centru Chișinăului s-a înălțat un frumos monument, Ferdinand I Întregitorul.

În anii grei ai celor două ocupații sovietice cârmuitorii comuniști au încercat să șteargă memoria suveranilor. Dar timpul nu a ținut cu cei care nu au avut nimic cu trecutul nostru: cum au venit, așa au și plecat.

În anii Independenței de Stat a Republicii Moldova, datorită eforturilor depuse de istorici, de oameni de bună credință, s-a restabilit (se restabilește) tot ceea ce a fost legat de trecutul nostru.

În acest sens, pe data de 12 octombrie 2022, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), Asociația Istoricilor din republica Moldova „Alexandru Moșanu” a organizat o Masă rotundă cu genericul „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, Alba Iulia, 15 octombrie 1922”.

În fața celor prezenți, cu un cuvânt de salut s-a adresat doamna Elena Pintelei, directoarea BNRM.

Au urmat câteva comunicări la tema Mesei rotunde:  Regele Ferdinand și Alexandru Marghiloman în anul 1918 (subsemnatul), „Intrările regale”: forme de recunoștință și de legitimare a puterii (conf. univ. dr. Ion Xenofontov, Universitatea de Stat din Moldova, USM), Monumente înălțate Regelui Ferdinand I în spațiul basarabean (Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie, USM), Restabilirea monumentelor Regelui Ferdinand I în spațiul basarabean și proiectul de edificare a statuii Reginei Maria la Chișinău, (Iulian Rusanovschi, avocat, președintele AO „MONUMENTUM”, Regina Maria, personalitatea care a contribuit la schimbarea României, (Crina Harea, doctorandă, USM), Activitatea regelui Ferdinand I în plan religios (Viorel Cojocaru, preot, dr., Mitropolia Basarabiei).

La Masa rotunda au participat activ membrii Comitetului de Conducere a Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” – Crina Harea, Ion Negrei, Viorel Cojocaru, Oleg Chisiliov, Sergiu Gurin (nou numit Secretar de stat la Ministerul Educației, prilej cu care l-am felicitat, i-am dorit succes în activitate și susținere deplină din partea Asociației).

La eveniment au fost prezenți reprezentanții presei, pentru ce le mulțumim.

Participanții la Masa rotundă au primit donație cărți de istorie din partea Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

PS. Duminică, 16 octombrie, la Orhei, va avea loc dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, la care vor participa membri ai Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

a.p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva