Monthly Archives: martie 2022

Adresarea Asociației Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu”, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Foametea din RSS Moldovenească (1946-1947)

Foametea din anii 1946-1947 a constituit una dintre cele mai tragice, tot odată și secretizate episoade din istoria RSS Moldovenești. Pe parcursul ultimelor decenii istoricii au cercetat arhivele și au adunat suficiente date pentru a se pronunța asupra cauzelor și evenimentelor ce au dus la moartea prin înfometare a câteva sute de mii de basarabeni. Concluzia este că Foametea din Basarabia a fost provocată de partidul comunist al URSS (sub conducerea lui Stalin), care a semnat ordinul privind sustragerea produselor din RSSM, cât și de conducerea partidului comunist din RSSM, care a organizat curățarea podurilor și strângerea ultimelor rezerve de produse alimentare ale țăranilor.

Datorită excesului de zel și a cruzimii liderilor locali, planul livrării a fost îndeplinit și chiar supra împlinit. Astfel populația a fost lipsită de rezervele necesare în condițiile secetei din anul 1946, ajungând la situația când peste 70 % din populația RSSM era lipsită de orice fel de produse alimentare. Potrivit unei informații „strict secrete” din acea perioadă „Lipsa acută de produse și normele mici de alimente primite au dus la aceea că populația adaugă în hrană rumeguș de lemn, strujeni și coceni de porumb, semințe de ciulini, tulpini de floarea soarelui etc. Aceste adaosuri provoacă distroficilor boli intestinale acute cu inflamarea ulterioară a peritoneului, duc la creșterea mortalității… Populația folosește în mâncare carne de câini, de pisici, hoituri de animale… e răspândit canibalismul…”. Continue reading

Arhiva