Monthly Archives: februarie 2020

Programul şi Statutul Masei Rotunde cu Statut Permanent (MRSP) „Reîntregirea” (proiecte)

Stimaţi prieteni,

Din aprilie 2019, în Chişinău, activează Masa Rotundă cu Statut Permanent „Reîntregirea”, la care participă profesori universitari, cercetători ştiinţifici, scriitori, specialişti din diverse domenii, oameni de diverse vârste şi opinii ideologice.

În 2019 am depus eforturi pentru unirea forţelor autointitulate „unioniste”, în special – am insistat asupra alegerii şi susţinerii unui singur pretendent al populaţiei băştinaşe din municipiul Chişinău la postul de primar general al Municipiului. Dar eforturile noastre au fost zădarnice. Victoria a obţinut-o socialistul Ion Ceban, alături şi împreună cu Igor Dodon – promotor al intereselor FR în RM.

Noi, membrii permanenţi ai MRSP, am constatat că pe fundalul ciorovăielilor interminabile între numiţii „unionişti”, forţele străine, ostile Neamului nostru românesc, promovează politici de îndoctrinare antiromânească (anti-moldovenească), de denigrare a istoriei şi culturii noastre multimilenare, de rusificare şi de subminare a independenţei de stat a RM. Iar eforturile de stăvilire a acestor politici sunt minore.

Iată de ce noi, un grup de intelectuali, am decis să constituim o organizaţie non-guvernamentală, asemenea „Astrei” româneşti antebelice (sau de felul Societăţii „Ştiinţa” din perioada comunistă; mesajul fiind altul, bineînţeles!), care va promova politici de revigorare, întărire, apărare a identităţii naţionale româneşti, de cercetare şi promovare a istoriei românilor, de combatere a falsurilor de orice fel şi de unde ar fi venit ele. Vrem să întărim societatea noastră, bazată pe valorile poporului nostru multimilenar, al credinţei noastre străbune (nu vom neglija opțiunea concetăţenilor noştri de alte confesiuni religioase), astfel vom contribui la întărirea celui de-al doilea stat românesc – RM. Continue reading

Domnul Ion JIGĂU despre starea societăţii din R. Moldova

Pe data de 8 februarie a avut loc şedinţa ordinară a Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea” (MRSP). De această dată, invitatul MRSP a fost Directorul Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, doctor, dl Ion Jigău. Domnia sa a prezentat studiul datelor sociologice, realizate de Centrul de Investigaţii, pe care îl conduce. Conferenţiarul a expus metodele de investigare sociologică, datele obţinute, gradul de credibilitate al acestora. Domnia sa a vorbit, de asemenea, despre tendinţele din domeniul politicii interne, despre tehnologiile electorale şi condiţiile care pot asigura succesul unui sau altui pretendent la alegeri. Din cele spuse de dumnealui, pentru a fi ales în postul dorit, pretendentul trebuie să fie cunoscut de minimum 50 % din cei care aleg, iar dintre aceştia, cel puţin 30 % trebuie să-l voteze. În plus, – un lucru deloc neglijabil -, pretendentul trebuie să aibă o echipă de fani, adică persoane voluntare, din diverse domenii, care să-l susţină în campania electorală. Anume voluntari (cel puţin o sută), şi nu mercenari, care merg acolo, unde li se plăteşte mai mult. Continue reading

Arhiva