Domnul Ion JIGĂU despre starea societăţii din R. Moldova

Pe data de 8 februarie a avut loc şedinţa ordinară a Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea” (MRSP). De această dată, invitatul MRSP a fost Directorul Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, doctor, dl Ion Jigău. Domnia sa a prezentat studiul datelor sociologice, realizate de Centrul de Investigaţii, pe care îl conduce. Conferenţiarul a expus metodele de investigare sociologică, datele obţinute, gradul de credibilitate al acestora. Domnia sa a vorbit, de asemenea, despre tendinţele din domeniul politicii interne, despre tehnologiile electorale şi condiţiile care pot asigura succesul unui sau altui pretendent la alegeri. Din cele spuse de dumnealui, pentru a fi ales în postul dorit, pretendentul trebuie să fie cunoscut de minimum 50 % din cei care aleg, iar dintre aceştia, cel puţin 30 % trebuie să-l voteze. În plus, – un lucru deloc neglijabil -, pretendentul trebuie să aibă o echipă de fani, adică persoane voluntare, din diverse domenii, care să-l susţină în campania electorală. Anume voluntari (cel puţin o sută), şi nu mercenari, care merg acolo, unde li se plăteşte mai mult.

Dl Ion Jugău a răspuns la numeroase întrebări, formulate de participanţii la MRSP. Între acestea: care sunt şansele partidelor, autointitulate „unioniste” să acceadă la putere, prin ce se explică că, în sondaje, dna Maia Sandu iese pe locul doi după I. Dodon; cauza eşecurilor democraţilor nu rezidă oare în lipsa unui lider naţional? Unul din subiectele, care ne preocupă este locul societăţii civile în apărarea identităţii româneşti a populaţiei băştinaşe. Aici răspunsul dlui Ion Jigău a fost prompt: „Avem nevoie de o societate asemănătoare cu „Astra” antebelică, de o organizaţie care ar promova românismul şi ar consolida baza electorală a Mişcării unioniste”.  

Participanţii la MRSP au rămas foarte mulţumiţi de nivelul înalt al discuţiei, admirând competenţa şi vastele cunoştinţe ale domnului dr. Ion Jugău.

Şi cu această ocazie, mulţumim domnului dr. Ion Jigău şi-l invităm la şedinţele noastre cu noi comentarii.

Publicăm mai jos reacţia domnului Grigore Grigorescu, scriitor, membru al Comitetului de Conducere al MRSP, expusă după încheierea şedinţei:

Numai inteligența politică ne poate salva

După câțiva ani de perseverentă și consecventă căutare, azi  s-a produs predoslovia unei viitoare minuni în cadrul Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea”: aici s-a discutat și abordat profesional politologia aplicativă, nu cea teoretică diletantistă-amatoristă. Actorii implicați și animatorii unionismului – prof. A. Petrencu, dr. I. Negrei, generalul GL I. Costaș, dr. V. Dulgheru, dr. A. Groza, L. Iorga, A. Felea,  V. Năstase, dr. M. Balagura etc. – l-au invitat pe sociologul matematician Ion Jigău, care, urmând axioma rafinatului politician roman Tacit – „fără ură și fără părtinire” – a predicat, școlarizat (alfabetizat) asistența despre realitatea sociopolitică națională și axiomele  politologiei clasice, dezmințind invectivul lui Voltaire că politica poartă pecetea moravurilor (ultra)ușoare. Politologia este o știință de exactitate matematică, nu dogmatică și speculativă. Numai oamenii politici o imoralizează și bestializează. Credibilitatea expertului este sinteza intelectuală de multe decenii, rezistența și disidența lui politică, experiența practică din cadrul Partidului Forțelor Democratice și a PSL, apoi studiul sociologic pe parcursul a două decenii în calitate de director al Companiei sociologice CBS AXA. Dar, mai întâi, statutul moral și intelectual impecabil al predicatorului contează, îl favorizează și credibilizează. Știm de la D. Cantemir că moldovenii nu prea se trag a carte, dar politicienii – nici atât ori, mai întâi ei, profanează politicul. Instruirea și studiile superioare de excelență politologică a liderilor politici și formarea unei elite politice veritabile – slujitoare și netrădătoare – este problema primordială națională, numai excelența intelectuală, decența morală și inteligența politică (M. Eminescu) poate salva o nație în dizgrație.

09.02.2020

anatol_petrencu@yahoo.com

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva