Monthly Archives: decembrie 2023

Demiterea guvernatorului Octavian Armașu – primul pas spre reîntregirea Neamului Românesc

 1.      Pe data de 29 noiembrie 2023, la Chișinău, în Palatul Republicii, a avut loc o festivitate prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova (RM) – a Leului Moldovenesc. La eveniment au luat parte și au prezentat discursuri dl Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dl Leonid Talmaci, primul guvernator al BNM, dl Dorin Recean, primul ministru al  RM. Cu un lung discurs (apropo, sută la sută laudativ) în fața celor prezenți, on-line, s-a prezentat dl Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Și – tot important de reținut, – la eveniment au participat și au vorbit dl Paul Hilbers, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional și dl Alfred Kammer, directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional. A fost proiectat un film despre Leul Moldovenesc – unul din simbolurile independenței RM, despre  realizările BNM. Atmosfera a fost binevoitoare, amabilă, constructivă. Conducerea BNM, dl Octavian Armașu personal, a fost felicitată cu realizările reale obținute.

 2.      Se spune că primul și cel mai longeviv rege al românilor, Carol I, avea obiceiul să invita la Palat (la Sinaia) miniștri cu care se întreținea amabil, îi întreba de succese, insuccese, sănătate etc. și la ieșirea din cabinet le zicea că sunt demiși din funcțiile ocupate. Continue reading

Sărbătoarea tuturor românilor – 1 decembrie 1918 – ziua reîntregirii Neamului

Astăzi se împlinesc 105 ani de la încheierea procesului de reîntregire a provinciilor românești și de formare a României contemporane întregite. Principiul naționalităților – „fiecare popor în propria lui țară” -, a triumfat și la români.

În efortul de constituire a unei țări în care să se regăsească toți românii Basarabia a fost prima provincie care, la 27 martie 1918, prin votul majoritar al Parlamentului de atunci (Sfatul Țării), a decis să se unească cu Patria-mamă România. În condițiile în care mai continua Marele Război (ceva mai târziu numit Primul Război Mondial), iar forțele militare ale aliatului României, Rusiei țariste, deveniseră de necontrolat, anarhizate, oamenii politici ai Basarabiei de atunci – Constantin Stere, Ion Inculeț, Pan Halippa, Pantelimon Erhan, Ion Pelivan, Gherman Pântea, Vasile Țanțu, mulți alții, au decis să unească Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) cu România:

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acul o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mamă-sa România” – este scris în Declarația de Unire a Basarabiei cu România, aprobată la 27 martie 1918. Continue reading

Arhiva