Demiterea guvernatorului Octavian Armașu – primul pas spre reîntregirea Neamului Românesc
1. Pe data de 29 noiembrie 2023, la Chișinău, în Palatul Republicii, a avut loc o festivitate prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova (RM) – a Leului Moldovenesc. La eveniment au luat parte și au prezentat discursuri dl Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dl Leonid Talmaci, primul guvernator al BNM, dl Dorin Recean, primul ministru al RM. Cu un lung discurs (apropo, sută la sută laudativ) în fața celor prezenți, on-line, s-a prezentat dl Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Și – tot important de reținut, – la eveniment au participat și au vorbit dl Paul Hilbers, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional și dl Alfred Kammer, directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional. A fost proiectat un film despre Leul Moldovenesc – unul din simbolurile independenței RM, despre realizările BNM. Atmosfera a fost binevoitoare, amabilă, constructivă. Conducerea BNM, dl Octavian Armașu personal, a fost felicitată cu realizările reale obținute.
2. Se spune că primul și cel mai longeviv rege al românilor, Carol I, avea obiceiul să invita la Palat (la Sinaia) miniștri cu care se întreținea amabil, îi întreba de succese, insuccese, sănătate etc. și la ieșirea din cabinet le zicea că sunt demiși din funcțiile ocupate.
3. Istoria se repetă. La 21 decembrie, deputații moldoveni l-au demis pe dl Octavian Armașu din funcția de guvernator al BNM. Specialiștii juriști, comentatorii politici, oamenii politici, mass-media etc. deja au atras atenția asupra gravelor încălcări ale legislației RM privind acest caz. Curioasă atitudinea opoziției: care a fost oare interesul ei să voteze cu deputații Puterii (81 voturi „pentru” demitere, unanim)? Știm care: cu cât mai rău pentru guvernare, cu atât mai bine pentru ea.
4. A doua zi, la 22 decembrie, Parlamentul RM, de data aceasta cu 58 de voturi, au înscăunat-o pe dna Anca Dragu, ex-ministrul Finanțelor din România, în funcția de guvernator al BNM. Deși vinovăția dlui Octavian Armașu nu a fost demonstrată convingător, totuși, odată demis, nu s-a găsit oare o persoană integră, competentă, cunoscătoare a situației interne din BNM, dar și a sistemului bancar republican? De ce anume așa?
5. După înfrângerea Germaniei naziste, în zonele de ocupație (americană, engleză, sovietică și franceză) a circulat o unică valută – marca de ocupație. Odată cu unirea zonelor occidentale de ocupație și constituirea Republicii Federale a Germaniei aici a fost introdusă marca vest-germană, ceea ce a însemnat despărțirea de zona sovietică de ocupație, devenită la 7 octombrie 1949 Republica Democratică Germană (RDG). În 1990, odată cu implozia RDG, marca vest-germană a devenit valuta utilizată în fosta RDG, contribuind esențial la Unirea celor două părți ale Germaniei.
6. Concluzia se impune de la sine: dna Anca Dragu are menirea inventarierii rezervelor de aur și valută liber-convertibilă ale BNM, a masei de lei din RM și, respectiv – să retragă Leul Moldovenesc, introducând concomitent Leul Românesc. Ar fi un pas concret, real înainte și spre reîntregirea națională, și spre integrare RM în Uniunea Europeană. Majoritatea cetățenilor RM asta își doresc (reîntregirea națională și integrarea în familia unită a popoarelor europene). Asta este misiunea istorică a acestei Doamne, Anca Dragu. În așa caz Maiei Sandu i se vor ierta toate încălcările privind demiterea dlui Octavian Armașu (până la urmă și dumnealui se va împăca cu gândul că a fost demis pentru o cauză nobilă), iar Ancăi Dragu i se vor aduce multiple mulțumiri.
26. 12. 2023