Cine se aseamănă, se adună…
Ieri, 19 februarie 2013, pe fronturile războiului politic prea mari schimbări de forţe ale beligeranţilor nu s-au înregistrat.
1. Evenimentul capital a fost, fără îndoială, vizita celor trei miniştri de externe – William Hague, ministrul afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei şi Carl Bildt, ministrul de Externe a Suediei. Este un succes incontestabil al ministrului de Externe Iurie Leancă, şi, bineînţeles, al premierului Vlad Filat. Indiferent de ce comentarii critice sau răuvoitoare, vizita celor trei miniştri de Externe este o dovadă a susţinerii RM pe calea integrării în UE.
Un plus pentru Filat.
Dar la pozitivul acumulat ieri, V. Filat adăugă un semn negativ: ieri diverşi comentatori şi oameni politici au insistat asupra lansării pe Internet a convorbirilor telefonice între funcţionarii statului, inclusiv – cele ale primului ministru. V. Filat nu a fost (nu este) capabil să asigure ermetizarea convorbirilor telefonice, întreţinute de oamenii de stat (dar, de ce să nu extindem puţin imaginaţia noastră şi să nu credem că şi discuţiile confidenţiale, adică cele cu telefoanele deconectate, sunt ascultate şi înregistrate?). Un minus pentru Filat.
2. Fracţiunea PLDM l-a invitat pe cel mai tânăr general de pa Globul Pământesc la taifas, dar nu în sediul fracţiunii PLDM, ci la sediul de partid. În mod firesc, era corect, ca generalul Chetraru să fi fost invitat în cabinetul preşedintelui Fracţiunii PLDM din edificiul Ministerului Agriculturii, acolo, unde se află locurile de muncă ale tuturor deputaţilor Parlamentului RM.
Evident, dl general Chetraru nu a dat curs invitaţiei parlamentarilor PLDM. Scor: zero la zero.
3. Şi, legat de punctul 2: un post de televiziune, cu mare audienţă, a folosit în mod cu totul greşit cuvântul „locaţie”. Ne uităm în DEX, p. 579, citim: Locaţie – 1. Închiriere / chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară. 2. Jur. Contract prin care una dintre părţi se obligă să procure şi să asigure celelalte părţi folosinţa unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani.
Când prezentatorii de ştiri spun că dl Chetraru poate propune LOCAŢIA pentru întâlnirea cu deputaţii PLDM, ce se are oare în vedere?
4. Neastâmpăratul lider PL a avut o întâlnire cu profesori şi studenţi, cărora le-a spus tot ce ştie şi ce crede. Important este să atragem atenţia UNDE anume a vorbit liderul PL. Citim: Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moldova (IRIM). Ce instituţie e, cine este rectorul?
Rector este dl Valentin BENIUC, ministrul Educaţiei pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin, cel care a introdus în instituţiile de învăţământ cursul de istorie integrată şi a scos Istoria Românilor. În cadrul corpului profesoral se regăsesc: Victor STEPANIUC , supranumit, mai în glumă, mai în serios, „Lenin” al Balcanilor, liderul unui partid socialist (popular?). Tot aici trudeşte Serghei NAZARIA, decorat recent de Vladimir Putin cu ordinul „Drujba”, cunoscut personaj românofob în zona noastră; dl Eduard VOLKOV, cunoscut filosof neostalinist din RM; dl Nicolae CHIRTOACĂ, colonel ex-KGB, liderul grupului de iniţiativă pentru constituirea partidului „Forţa poporului” (prin cumul), cunoscut moldovenist. Bună, cum zic unii greşit, bineînţeles, „locaţie” şi-a găsit liderul PL. După ce i-a trimis scrisori lacrimogene liderului Federaţiei Ruse, de ce să nu discute şi cu vârfurile de lance ale acestuia la Chişinău?
Concluziile le trageţi Dvs.
Să auzim doar de bine.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,
preşedintele INIS „ProMemoria”
20 februarie 2013.
Lasă un răspuns
Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.