„Război împotriva inocenţilor”: Premiera filmului lui Victor BUCĂTARU despre războiul din 1992

 

Stimaţi prieteni,

Astăzi, 25 februarie 2013, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc lansarea filmului documentar „Război împotriva inocenţilor”, regizor fiind cunoscutul documentarist Victor Bucătaru.

Sala a fost arhiplină. Cu un cuvânt de deschidere s-a adresat publicului prezent conf. univ. dr. Ion Gumennâi, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie.

Domnia sa a oferit cuvântul colegului nostru, conf. univ. dr. Gheorghe Paladi, care a vorbit despre cauzele şi urmările războiului ruso-moldav din 1992.

Cuvântul i-a fost oferit domnului Victor Bucătaru, care a vorbit despre condiţiile vitrege în care a filmat operaţiunile militare din acel an, precum şi alte momente mai puţin cunoscute publicului larg. Este vorba de cotidianul ostaşilor RM, de lipsa de arme pentru voluntarii ce au sărit în apărarea integrităţii RM, de oameni politici care i-au vizitat pe combatanţi.

A urmat proiectarea filmului. Au fost imortalizate scene din lupte, distrugerile provocate de cazacii agresori, de jertfele umane, puse pe altarul libertăţii şi independenţei RM. Unele secvenţe sunt cutremurătoare. Câte nenorociri a adus acest război: case distruse, oameni omorâţi, arşi de vii, mii de refugiaţi…

Pe acest fundal, ca un fir roşu trece ciudata absenţă şi lipsa de cunoaştere a realităţilor de pe front din partea conducătorilor RM, în special – din partea lui M. Snegur. Numele lui este rostit de foarte multe ori în cele 55 de minute ale filmului documentar.

După proiectare filmului tinerii studioşi nu s-au grăbit să iasă din sală. Erau copleşiţi de emoţii. Dl Victor Bucătaru a fost aplaudat pentru filmul prezentat.

Au fost puse câteva întrebări autorului filmului.

Păcat că nu a fost suficient timp pentru a intra în discuţiile provocate de unii cinefil. Poate cu altă ocazie.

Concluzie: filmul documentar este o frumoasă realizare a cineastului Victor Bucătaru, fapt pentru care îi mulţumim şi îl felicităm şi cu această ocazie.

Din cele relatate, am constatat, că nici o guvernare de la Chişinău, inclusiv – cea de astăzi, nu a atras atenţia problemelor legate de acele evenimente tragice. Dar asta este istoria noastră, ea trebuie însuşită nu doar de studenţii facultăţilor de istorie şi jurnalism, ci şi de ( în primul rând) de clasa politică conducătoare a RM.

Cu acest prilej, amintesc că

 

INSTITUTUL DE ISTORIE SOCIALĂ „PROMEMORIA”,

alături de ASOCIAŢIA VETERANILOR RĂZBOIULUI DE PE NISTRU (1992)

vor organiza în incinta

BIBLIOTECII „ONISIFOR GHIBU” din Chişinău

O MASĂ ROTUNDĂ

la care va fi prezentat un raport despre actualitatea urmărilor acelui război (autor – colonel (r), dl Alexandru GORGAN), iar în discuţii vor fi antrenaţi veterani ai Războiului de pe Nistru, istorici, ziarişti, oameni politici.

Invităm la Masa rotundă persoanele interesate de aceste subiecte.

REAMINTESC:

MIERCURI, 27 februarie 2013, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, va avea loc Masa rotundă, consacrată Războiului de pe Nistru şi urmărilor acestuia.

Începutul la ora 15:00.

În imagini: secvenţe de la proiectarea filmului.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”

25 februarie 2013

Lasă un răspuns

Arhiva