Masa rotundă: Războiul ruso-moldav din 1992

Stimaţi prieteni,

Aşa cum am anunţat anterior, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, împreună cu Asociaţia veteranilor Războiului de pe Nistru (1992) şi Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” a organizat ieri, 27 februarie 2013, o Masa rotundă, consacrată premizelor, desfăşurării şi urmărilor războiului ruso-moldav din 1992. A fost a patra ediţie a acestui for ştiinţific. La eveniment au participat şi tineri din Platforma Civică „Acţiunea 2012”.

Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, dl Vitalie Răileanu s-a adresat participanţilor Mesei rotunde cu un cuvânt de salut.

Raportul de bază a fost prezentat de dl colonel (r) Alexandru Gorgan, preşedintele Asociaţiei veteranilor Războiului de pe Nistru (1992). Domnia sa a vorbit despre războiul din 1992, dar în special – despre urmările acelui tragic eveniment mai ales asupra populaţiei băştinaşe, româneşti, care se află în stânga Nistrului.

Au urmat două scurte comunicări, prezentate de domnişoara Irina Guţu, preşedinta Platformei Civice „Acţiunea 2012” şi de domnişoara Claudia Ioniţă. Ele au vorbit despre urmările războiului de pe Nistru din 1992 şi au expus opinii referitoare la perspectivele soluţionării diferendului transnistrean.

În cadrul dezbaterilor, primul vorbitor a fost generalul Victor Catan, numit în februarie 1992 secretar de stat cu drepturi de prim-vice ministru al Afacerilor Interne al RM. Domnul Victor Catan a demonstrat convingător că războiul a fost provocat de forţele pro-imperiale sovietice şi susţinut material de comandamentul Armatei a 14, staţionate la Tiraspol. Domnia sa a citat din documentele publicate de generalul Mihail Bergman, fost comandant militar al Tiraspolului, în care sunt aduse dovezi clare de implicare directă a trupelor Federaţiei Ruse în războiul din 1992.

În dezbateri au vorbit: dl colonel Virgil Botnarevschi, dl general Valeriu Troenco, dl general Nicolae Petrică, dl general Grosu, precum şi participanţii activi în luptele de pe Nistru, domnii Ion Savin şi Ion Levinţa, ambii veniţi din Orhei.

Au vorbit despre acel război domnul colonel Ghenadie Chiriţă de la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău şi doamna Liliana Creangă din aceeaşi instituţie.

Istoricul Anatol Ţăranu, conf. univ. dr., a prezentat cartea, apărute recent de sub tipar, „Conflictul transnistrean. Culegere de documente şi materiale. Volumul I (1989-1993)”[1]. Este primul din cele trei planificate pentru editare.

Participanţii la Masa rotundă au susţinut propunerea redactării unei Rezoluţii, care va include cele mai stringente subiecte, legate de Războiul din 1992 şi urmările lui. A fost aleasă o comisie de redactare a documentului. Textul va fi lansat către 2 martie 2013.

Asupra subiectului voi reveni.

 

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”.

28 februarie 2013


[1] Anatol Ţăranu, Mihai Gribincea. Conflictul transnistrean. Culegere de documente şi materiale. Volumul I (1989-1993), Chişinău, EdituraLexon-Prim, 2012, 600 p.

Lasă un răspuns

Arhiva