În războiul agresiv al Federației Ruse împotriva statului suveran și independent Ucraina a intervenit o întorsătură neașteptată

O nouă etapă a războiului

 

În fiecare dimineață citim în diverse surse ce crime au mai comis agresorii ruși împotriva ucrainenilor. De regulă – știri triste: rușii din nou au aruncat bombe, au trimis drone aducătoare de moarte, au lansat rachete asupra orașelor din Ucraina Harkov, Kiev, Odesa și altele. Din nou aflăm despre noi victime nevinovate: morți, răniți (femei, copii, oameni în vârstă; scăpăm din vedere animale domestice, câini, pisici). Din nou orașe distruse, în mod special – rușii țintesc asupra stațiilor electrice, depozitelor, locurilor unde se adună mase de oameni (gări, supermarkete etc.).

Astăzi se împlinesc 900 de zile de lupte eroice ale ucrainenilor pentru supraviețuire, lupte împotriva colosului răsăritean, lacom de sânge și pământuri străine.

Și astăzi rușii au bombardat Ucraina, În rezultat au murit doi bărbați, tatăl și fiul. Vă puteți imagina?

Iată, însă, că pe data de 6 august 2024, agențiile de știri au transmis informații privind trecerea militarilor ucraineni în regiunea Kursk, parte a Federației Ruse (FR) și luarea sub controlul lor a mai multor localități. Altfel spus – Forțele Militare ale Ucrainei (FMU) au trecut frontiera ruso-ucraineană, graniță recunoscută internațional, inclusiv de FR (V. Putin personal a semnat Tratatul ruso-ucrainean privind frontiera între cele două state, în 2003). Adevărat: foarte încrezut în sine, ca de obicei – obraznic, în cadrul întâlnirii cu tinerii geografi (noiembrie 2016), Vladimir Putin declară cum că „Граница Росии нигде не заканчивается[1], ceea ce în traducere ar însemna „Rusia nu are frontiere”. Cu declanșarea operațiunilor militare în regiunea Kursk, iată că, atât propaganda Kremlinului, cât și V. Putin personal anunța alarmat cum că trupele militare ucrainene au depășit frontiera de stat a Rusiei. Constatăm: Rusia, totuși, are frontiere! Deja este bine.

Relativ ușor, FMU au trecut pe teritoriul FR, frontiera din partea rusă fiind „apărată” de recruți și de militarii supuși liderului cecen Ramzan Kadârov. Filmulețele de pe Internet, lansate de ruși, arată cum că acești militari „au dat bir cu fugiții”. Din partea rușilor au fost (sunt) lansate zeci de comentarii veninoase la adresa cecenilor (cum că nu s-au implicat în stăvilirea FMU, că au fugit în fața civililor, cum că și în trecut nu s-au implicat în lupte, de ex., cu mercenarii lui E. Prigojin etc.). Comentatorii ruși prea ușor au uitat de cele două războaie purtate de trupele militare ale FR împotriva poporului cecen, urmate de distrugeri uriașe, de moartea a mii de oameni civili[2]. Dacă rușii au „uitat” aceste crime comise, cecenii – nu. De ce oare acum cecenii să-și dea viața pentru V. Putin?

Reacția Kremlinului: V. Putin a declarat că în teritoriile controlate de FMU se instaurează Контртеррористическая операция. În traducere „Operațiune contra-teroristă”, condusă nu de Forțele Militare Ruse, de Armată, ci de generali din Serviciul Federal de Securitate (rus. FSB / ФСБ, Федеральная Служба Безопасности). Comentatorul politic Roman Țâmbaliuk (Kiev) consideră că între generalii militari din cadrul Ministerului Apărării al FR și generalii FSB au apărut mari disensiuni, că V. Putin nu are încredere în conducătorii Forțelor Armate ale FR.

Ofensiva FMU în Rusia a înviorat pozitiv starea de spirit a ucrainenilor și susținătorilor cauzei drepte a acestora. Au apărut și comentarii sarcastice. De ex., Putin și propagandiștii lui mereu spuneau cum că rușii și ucrainenii sunt același popor. Dacă este așa, atunci de ce să nu credem că ucrainenii au mers în Kursk, la frații lor, să „bea un ceai”? Doar sunt frați!

Planul conducerii politico-militare a Ucrainei privind incursiunea în Rusia nu este dat publicității. Și este bine așa: statul agresor, Federația Rusă, – trebuie învins, iar criminalii de război trași la răspundere pentru ororile comise față de poporul ucrainean. Recentele evenimente demonstrează: conducerea Ucrainei este mai ingenioasă, iar președintele Volodimir Zelenski, asemenea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, cu mijloace modeste reușește să facă lucruri impresionante. Finalul victorios pentru Ucraina în acest război va duce, mai devreme sau mai târziu, la căderea regimului totalitar putinist și la – sperăm – denazificarea Rusiei.

Slavă Ucrainei!

anatol_petrencu@yahoo.com

11 august 2024


[1] Путин: граница России нигде не заканчивается în https://www.youtube.com/watch?v=Q7PRO0FzFqA (accesat 11 august 2024)

[2] Numai în rezultatul celui de-al Doilea Război ruso-cecen (faza insurgenței, 2000-2009, V. Putin fiind președinte al FR) au fost omorâți între 54 402 și 74 402 civili și militari ceceni, au fost distruse case, orașe, războiul a adus alte multe nenorociri.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva