Istoricul Adam Burakowski: o conferinţă la USM

Rubrica: Polonyka, 2016

Distinsul istoric polonez, prof. univ., dr. hab. Adam Burakowski, colaborator al Institutului de Studii Politice al Academiei de Ştiinţe a Poloniei a prezentat ieri, 21 ianuarie 2016, o prelegere publică referitoare la concepţia de politică externă a Poloniei.

Domnul profesor Adam Burakowski este cunoscut specialiştilor români datorită unor studii de istorie a comunismului românesc, publicate şi în traducere în limba română. Este vorba de volumul „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu. 1965-1989. Geniul Carpaţilor”[1]. Din spusele autorului, în curând va ieşi de sub tipar a doua ediţie a monografiei dumnealui, completată şi actualizată. Va fi un bun prilej pentru a o prezenta publicului larg cititor din Republica Moldova.

Împreună cu dl Marius Stan, dl Adam Burakowski a publicat o altă lucrare, întitulată „Kraj smutny, pelen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku” [„O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989"], publicată la Varşovia, în 2012[2].

În cadrul conferinţei publice, ţinute în incinta Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză, Universitatea de Stat din Moldova (USM), str. Kogălniceanu, nr. 65, dl A. Burakowski a prezentat politica externă, promovată de Polonia la etapa actuală. Domnia sa a vorbit despre raporturile Varşoviei cu ţările Europei de vest, despre rolul Grupului de la Visegrád în efortul celor patru state central-europene de integrare pan-europeană. Conform spuselor dlui profesor, Polonia acordă o atenţie sporită relaţiilor cu ţările vecine (baltice), cu statele din nordul Europei, raporturilor cu Ucraina. Un interes aparte pentru Polonia îl prezintă China: în pofida unui regim comunist, existent în acea ţară, interesele economice  prevalează asupra diferenţelor ideologice.

Profesorul Adam Burakowski a răspuns la multiplele întrebări, formulate de publicul prezent în sală, marea majoritate din care erau tineri şi tinere.

I-am spus dlui profesor Adam Burakowski că prezenţa dumnealui în incinta USM ne onorează. Îl aşteptăm şi cu alte ocazii, poate şi în faţa studenţilor Facultăţii de Istorie şi Filozofie. Domnia sa vorbeşte fluent limba română.

Mulţumim doamnei Kamila Kwiatkowska, gazda întrunirii, pentru invitaţia făcută.

22.01.2016

 



[1] Adam Burakowski. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu. 1965-1989. Geniul Carpaţilor, Iaşi, Polirom, 2011, 419 pag.

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Adam_Burakowski

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva