Războiul ruso-moldav (1992) în viziunea Generalului Ion Costaş*

În cadrul celei de-a 3-a şedinţe a Clubului Istoricilor din Republica Moldova (CIRM), care a avut loc marţi, 19 ianuarie 2016, în incinta Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Chişinău, au fost discutate problemele întăririi Independenţei de Stat a Republicii Moldova (RM), luptei cu separatismul tiraspolean şi cel găgăuz, cu Coloana a V-cea din RM. Invitatul CIRM a fost dl General Ion Costaş, autorul unui impresionant volum de memorii, analize, documente, publicat în limba rusă, română[1] şi, recent, în limba engleză.

După o scurtă prezentare a autorului cărţilor – Transnistria. 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, cuvânt i s-a oferit dlui Ion Costaş. Domnia sa a vorbit despre familia din care se trage. Tatăl dumnealui a fost ostaş în Armata română, căzut prizonier la ruşi în luptele de la Cotul Donului, ţinut în lagăre de muncă „Karlag” până în 1948. A fost lăsat la vatră, iar în 1949 – deportat cu întreaga familie în Kazahstan sub pretextul că ar fi fost „chiabur”. S-a întors la satul sau natal Ţăregrad, raionul Drochia cu familia abia în 1958.Dl Ion Costaş a putut înfrunta toate obstacolele materiale şi morale pentru a deveni unul din militarii de excepţie ai URSS, în domeniul aviaţiei militare supersonice (a fost comandant de regiment aviaţie supersonică, comandant de divizie aeriană, adjunct al comandantului Armatei a 14-a a URSS în problemele aviaţiei). A pilotat avioane de luptă MIG-23, MIG – 25, MIG-29. În cadrul studiilor la Academia Militară a Statului Major General al Armatei URSS, la Moscova, dl Ion Costaş a avut colegi de seamă, unul dintre ei fiind generalul Djohar Dudaev (1944-1996), singurul general de aviaţie din URSS de naţionalitate cecenă.

Destrămarea URSS şi proclamarea independenţei RM l-a făcut pe dl Ion Costaş să se implice în evenimentele de renaştere naţională şi nemijlocit să pună umărul la apărarea tânărului stat românesc, desprins de Imperiul Rus. Generalul Ion Costaş a contribuit esenţial la formarea Armatei Naţionale, la creare Poliţiei Naţionale a MAI, la promovarea cadrelor, la descurajarea separatiştilor din Tiraspol şi Comrat. În pofida prestării unei contribuţii reale la apărarea independenţei de stat a RM, administraţia acestui Stat nu i-a conferit domnului General Ion Costaş nici o distincţie! Aşa cum s-a spus în cadrul şedinţei, în RM deocamdată nu a apărut un om politic demn de a-i conferi domnului General Ion Costaş o distincţie de stat pe adevărat MERITATĂ. Pe foştii şi actualii demnitari de stat mereu i-a supărat ADEVARUL expus în cartea semnată de Ion Costas, redactată cu onoarea şi demnitatea specifică militarilor de carieră.

Cartea scrisă se referă la comportamentul „ELITEI POLITICE” din anii 1989-2009. Cartea Transnistria. 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat” NU este pe placul multor „PERSONULITĂŢI” (cum s-a exprimat autorul cărţii), care sau perindat la guvernare din 1989 încoace, şi au adus Basarabia în halul care este astăzi, iar sfârşitul dezastrului nu se mai vede.

Domnul Ion Costaş a vorbit în faţa unui public numeros despre activitatea dumnealui în postul de ministru al Afacerilor Interne şi cel al Apărării. Între altele, dl General a vorbit despre modernizarea (înzestrarea) Poliţiei naţionale, despre politica de cadre, promovată în Minister. Un subiect aparte a fost cel legat de prinderea lui Igor Smirnov, liderul separatiştilor tiraspoleni, aducerea lui pe teritoriul RM, întemniţarea şi… miraculoasa lui eliberare de către faimoasa „ELITĂ POLITICĂ”  pentru  „BINELE”  Moldovei.

Autorul a vorbit despre lansarea celor trei cărţi la Chişinău, Bucureşti, Bruxelles (în limba engleză) citită cu mare interes şi apreciată înalt de grupul parlamentar UE pentru extindere şi cooperare de la Bruxelles, de corpul diplomatic de la Bruxelles, de militarii NATO, despre ecourile în presă şi premiile, de care s-a învrednicit dl Ion Costaş în calitatea dumnealui de autor al cărţii.

A urmat sesiunea de întrebări şi răspunsuri, de luări de cuvânt. Între alţii, au vorbit dl Ştefan Otean, colonel în rezervă, veteran al războiului de pe Nistru, doamna Anastasia Balmuş, care a venit la şedinţa CIRM de la Cimişlia (a fost prezentă la toate şedinţele CIRM, fapt pentru care îi suntem recunoscători), dna Valeria Dascăl, ziaristă şi scriitoare, dl Vasile Ciubuc, medic şi istoric şi alţii.

La şedinţa CIRM a fost prezent dl Ionel Popescu, căpitan în rezervă, venit din Iaşi, care a luat cuvântul şi a înmânat dlui General Ion Costaş o insignă cu imaginea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi o eşarfă Tricoloră.

La şedinţă au fost prezenţi mulţi liceeni (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”), profesori de istorie din licee (Liceul „Prometeu” etc.), istorici, pensionari, ziarişti, supravieţuitori ai Gulagului sovietic.

Următoarea şedinţă a CIRM va avea loc pe data de 9 februarie 2016

*Articolul a fost publicat şi în Literatura şi Arta, 2016, 28 ianuarie, p. 2.


[1] Ion Costaş. Transnistria, 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”, Bucureşti, Editura RAO, 2012, 667 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva