La 1 decembrie să fim împreună așa precum am fost odată!

Pe data de 29 noiembrie 2022, împreună cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „Alexandru Moșanu”) a organizat o manifestare științifico-culturală, prilejuită de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Genericul evenimentului a fost: „La 1 decembrie să fim împreună așa precum am fost odată. Cu gândul la Alba Iulia, alături de inimile tuturor celor care gândesc și simt românește”.

Manifestarea a fost deschisă de Doamna Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM).

Doamna Veronica Borș, vice-director al BNRM, a prezentat expoziția Cărțile de istorie – cetăți ale identității noastre naționale românești, inclusiv cele 6 volume, redactate de istorici din Râmnicu-Sărat.

În cadrul evenimentului au prezentat comunicări dl dr. Gheorghe Negru (tema Preliminarii ale Unirii Basarabiei cu România. Conflictele ruso-române în 1917-1918), dl Ion Negrei, vice-președinte al AIRM „Alexandru Moșanu” (tema comunicării: Basarabia și Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918), protoiereul Viorel Cojocaru, doctor în teologie, Mitropolia Basarabiei (tema: Contribuția clerului la Unirea Basarabiei cu România), conf. univ. dr. Ion Xenofontov (tema: Basarabia în cadrul României interbelice).

Subsemnatul am prezentat succint recent apăruta Enciclopedie. Centenarul Războiului de Reîntregire și al Marii Uniri (2014-2020), coordonată de prof. univ. dr. Ion Solcanu[1]. Cartea este un pios omagiu adus tuturor românilor care au luptat în anii Primului Război Mondial și celor ce au contribuit la formarea României întregite, dar și o recunoștință tuturor celor care au depus eforturi pentru a nu uita evenimentele de acum 100 de ani.

Publicistul Alecu Reniță, directorul revistei „Natura”, a prezentat comunicarea „Istoria nu așteaptă restanțierii.

În cadrul manifestării științifico-culturale cei prezenți în sală – profesori universitari, cadre didactice din învățământul preuniversitar, studenți, liceeni etc. -, au ascultat câteva poezii patriotice, recitate de studenții de la Actorie Ion Gârneț și Vlad Rusnac, precum și de cunoscutul actor Sandu Aristid Cupcea. În încheiere, măiestrul Ilie Valuță a interpretat două cântece în premieră absolută.

Participanții la eveniment au primit din partea AIRM „Alexandru Moșanu” cărți și reviste de istorie.

Mulțumim tuturor pentru participare.

Felicitări cu prilejul Zilei de 1 Decembrie – Sărbătoarea Unității Naționale a Românilor.

anatol_petrencu@yahoo.com

30 noiembrie 2022, Chișinău


[1] Enciclopedie. Centenarul Războiului de Reîntregire și al Marii Uniri (2014-2020), coordonator prof. univ. dr. Ion Solcanu, București, Editura Enciclopedică Gold, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2022, 1659 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva