A demarat procesul Unirii Republicii Moldova (RM) cu România

Suntem martorii unui fenomen naţional nou: cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la proclamarea independenţei Basarabiei (Republicii Democratice Moldoveneşti), la 24 ianuarie 1918, în ianuarie 2018, primăriile şi consilierii locali din localităţile Parcova şi Fântâna Albă, r-l Edineţ, Opaci, r-l Căuşeni, Feşteliţa, r-l Ştefan Vodă, Văsieni, Bardar, Ruseştii Noi şi Puhoi, r-l Ialoveni au decis Unirea satelor lor cu România.

Aceste opţiuni sincere şi fireşti ale aleşilor locali au fost exprimate în pofida optimismului triumfalist al puterii de la Chişinău, în ciuda vânzolelilor sterile, neconvingătoare ale unor partide politice declarate „unioniste” din RM şi în condiţiile inexistenţei unui plan naţional de reîntregire a Patriei noastre România.

Neputinţa Statului RM (preşedinte al RM – Igor Dodon, preşedinte al Parlamentului – Adrian Candu, prim-ministru al Guvernului – Pavel Filip, Procuror General al RM – Eduard Harunjen etc., etc.) de a recupera miliardul de euro furat din Banca Naţională a RM, respectiv – lipsa de putere şi de voinţă de a găsi şi de a pedepsi făptaşii cei răi (adică – hoţii), demiterea în serie, pentru câteva minute a lui Igor Dodon din funcţia, pe care o ocupă, fără reacţii de protest sau de orice alt fel din partea acestuia (de aici şi bănuială cu lucrurile între I. Dodon şi V. Plahotniuc sunt aranjate din timp), lipsa unui proiect de reîntregire a RM şi multe, multe altele, demonstrează cu lux de amănunte slăbiciunea internă a Statului RM. Am ajuns în situaţia în care, ca să citez un „clasic” al marxismului: „cei „de sus” nu mai pot conduce pe vechi, iar cei „de jos” nu mai vor să trăiască pe vechi”.

Iată de ce spunem „BRAVO!” celor ce au decis – fie şi simbolic, fie şi fără urmări imediate administrative sau juridice, dar totuşi, au declarat lumii întregi care este opţiunea noastră în viitor, care este strategia noastră naţională de realizat.

Pe acest fon general, este surprinzătoare lipsa de atitudine din partea partidelor unioniste: nici susţinere, nici condamnare.

* * *

Pe data de 30 ianuarie 2018, în incinta Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Chişinău, a avut loc şedinţa ordinară a Clubului Istoricilor din Republica Moldova (CIRM). După omagierea înaintaşilor noştri, care, în ianuarie 1918, au proclamat independenţa Basarabiei faţă de Federaţia Rusă, devenită sovietică, membrii CIRM au examinat textul Declaraţiei CIRM privind susţinerea iniţiativei populare de Reîntregire a Neamului Românesc, materializată prin decizia unor primării din RM de a se uni cu Patria-mamă, România.

Au fost expuse diverse opinii, unele – de încurajare, altele – mai precaute, şi după dezbateri a fost aprobată prin unanimitate de voturi Declaraţia CIRM privind decizia unor primar şi consilieri locali de unire a localităţilor lor cu România. Între altele, în Declaraţia CIRM s-a menţionat: „Salutăm călduros decizia primăriilor şi consilierilor din localităţile Parcova şi Fântâna Albă, r-l Edineţ, Opaci, r-l Căuşeni, Feşteliţa, r-l Ştefan Vodă, Văsieni, Bardar, Ruseştii Noi şi Puhoi, r-l Ialoveni, care au decis Unirea satelor lor cu România; îndemnăm consiliile locale, raionale, orăşeneşti, municipale din Republica Moldova să urmeze exemplul primăriilor, menţionate mai sus; cerem autorităţilor republicane, orășenești şi raionale  să susţină iniţiativa maselor populare şi a aleşilor locali, să nu contracareze în nici un fel această dorinţă şi speranţă firească a oamenilor. Dimpotrivă, cerem ca toate organele competente ale Republicii Moldova să caute cele mai optimale căi de Unirea a Republicii Moldova cu România…” (textul deplin al Declaraţiei CIRM a fost dat publicităţii).

anatol_petrencu@yahoo.com

31.01. 2018

 

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva