Inna Şupac şi ciuma…

Doamna Inna Şupac (I.Ş.) este deputat din fracţiunea PCRM, este conducătoarea organizaţiei „Moldova fără nazism”. În plus – este pasionată de istorie. Nu de orice istorie, ci de Istoria Românilor. Am putea zice: doamna deputat are un fel de hobby, Istoria Românilor. N-am fi atras niciodată atenţia acestei persoane, dacă ea, I.Ş., ar studia istoria poporului nostru, aşa cum a fost ea, istoria.

Istoria, expusă în texte, nu este o operă literară, artistică; operă, odată expusă, unora să placă, altora să nu placă. Istoricii nu sunt persoane, care să rescrie opera lor pe placul publicului. Istoria, inclusiv cea din manualele din instituţiile preuniversitare, este reflectarea obiectivă a trecutului nostru. Ea, această istorie, poate nu place nici chiar istoricilor. Numai că noi alta nu avem.

Doamna deputat PCRM I.Ş. citeşte Istoria Românilor, numai că citeşte selectiv, studiază numai pasajele ce o interesează politic. Ea este foarte puternic preocupată de segmentul temporal 1940-1945. Copiind dintr-un manual şcolar câteva teze, dna I.Ş. participă cu ele la diverse conferinţe ştiinţifice (la una din acestea am fost prezent şi eu) şi – pe un ton isteric – critică tot ce este românesc pe acest Pământ: istoria propriu-zisă, pentru că aceasta a fost aşa cum a fost, critică autorii de manuale, pentru că aceştia nu scriu pe placul doamnei deputat (paranteză: doamnă, dacă tot sunteţi doctă în materie de istorie a românilor, de ce nu aţi scrie chiar Dvs., un manual, trecând prin toate „furcile caudine” ale rigorilor înaintate acestor feluri de tipărituri?). Opiniile despre cele citite I.Ş. şi le plasează pe blogul personal (http://innasupac.wordpress.com/). Dar nu numai. Iată că organul central de presă al PCRM plasează un amplu material, semnat de I.Ş., în care autoarea nu doar multiplică minciuni, ci cheamă la luptă[1].

Minciuni tirajate în presa de partid comunist: ea scrie cum că sunt fericiţi doar elevii, care au studiat între 2006 şi 2009, nu Istoria Românilor, ci istoria integrată a comuniştilor. Da, doamna Şupac, fericire mai mare nu a existat în şcolile noastre atunci când PCRM, susţinut de PPCD, a introdus cursul Dvs. preferat. Numai că, în ciuda afirmaţiilor Dvs., în realitate, în foarte multe licee din Capitală şi din RM, tot Istria Românilor s-a predat. Doamna deputat minte şi atunci, când înşiră citate din documente oficiale ale Consiliului Europei, referitoare la felul cum trebuie scrise manualele de istorie, şi afirmă cum că doar comuniştii au respectat aceste recomandări. În realitate, doamna Şupac, cursurile de Istoria Românilor şi Istoria Universală au fost redactate ţinând cont de aceleaşi recomandări ale CE.

Teza (şi teama) promovată de doamna deputat PCRM este: manualele de Istoria Românilor educă cetăţeni ai altui stat. Să fiu sincer, mi s-au ros urechile de această insinuare.

Doamna Şupac, atenţie la ce vă scriu: locuitorii RM, care-şi zic „moldoveni” şi care vorbesc limba pe care Dvs. o numiţi „moldovenească”, etnic fac parte dintr-un popor, care nu se limitează doar la interfluviul Pruto-nistrean, ci se întinde dincolo de frontierele politico-administrative actuale, adică fac parte din Poporul Român (Neamul Românesc). Dacă numărul locuitorilor RM, care şi-au redobândit cu mare greu cetăţenia românească, cetăţenie ce le-a fost luată abuziv de regimul bolşevic invadator în 1940, se apropie de un milion, atunci întrebarea mea este: copiii acestor posesori de paşapoarte româneşti, între ei fiind şi etnici ruşi, găgăuzi ucraineni etc., ce istorie trebuie să înveţe în şcoli, Istoria URSS, Istoria PCUS, Istoria integrată etc., sau istoria poporului din care fac parte, adică – Istoria poporului român?

Nu intru în alte detalii. Sau, cel puţin, deocamdată. Atrag, însă, atenţia: dvs. nu puteţi înţelege un lucru – 9 mai este Ziua Europei, ceea ce înseamnă Ziua împăcării, ziua solidarităţii oamenilor de diverse opinii, religii, naţionalităţi, unirii acestora pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în septembrie 1939. Dvs. insistaţi asupra 9 mai – „ziua victoriei”. Da, la 9 mai 1945 forţele armate ale Coaliţiei antihitleriste au scos Germania nazistă din război. Este o dată istorică. Dar războiul nu se încheiase încă: mai era Japonia, care a capitulat la 2 septembrie 1945. De ce nu insistaţi asupra acestei date? Pentru că POLITIC nu vă convine.

Bun, să admitem teza Dvs., 9 mai, ziua victoriei. Da, a fost victoria URSS (împreună cu aliatele ei) asupra Germaniei. Acum URSS nu există, Federaţia Rusă fiind succesoarea de drept a Imperiului sovietic; este dreptul ei să serbeze victoria. Noi, RM, nu facem doar parte din Federaţia Rusă, noi, RM, ce treabă avem cu o victorie străină? Victorie asupra cui? A Germaniei. A Germaniei, care astăzi este una din cele mai puternice ţări ale lumii, care este locomotiva dezvoltării UE. Noi, victorioşi asupra lor, a germanilor?

În încheierea articolului, semnat de activista comunistă Şupac, autoarea trece la fantezii, şi ghicitori (preziceri). Ea scrie: „Netrudno dogadatisea…”, adică „Nu este greu de ghicit, de prezis…” Şi-i dă cu ghicitorile şi prezicerile. Ce are asta cu ştiinţa, doamna deputat?

Nici asta nu e cel mai interesant. Interesant este apelul patetic al bolşevicei Şupac, adresat societăţii, în care ea, deputat PCRM, cheamă lumea „să meargă cu anticipare înainte”, să lupte pentru „triumful adevărului istoric”, să stopeze „această ciumă brună” din Moldova. Adică, Istoria Românilor, în imaginaţia deputate Şupac, este „ciumă brună”. În fond, nici aici ceva nou; deja suntem deprinşi să auzim de la comunişti: tot ce e românesc e fascist. Dar la toate, doamna Şupac, trebuie să fie o limită. Asta pentru că o veche vorbă românească, sper, nefascistă, glăsuieşte: „Cine seamănă vânt, culege furtună”. Iar Dvs., din câte observăm, cu mare străduinţă, semănaţi vânt…

În ciuda celor de mai sus, să auzim, totuşi, de bine!

 

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoriaa”, vicepreşedinte PL

 

21 aprilie 2012.

Lasă un răspuns

Arhiva