Post electorala 2021: ce ar fi de spus?
Am ascultat la posturile de radio (în special – la „Vocea Basarabiei”, emisiunea „Forum-Radio”), am citit pe rețelele de socializare diverse comentarii și prognoze, referitoare la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și perspectivele R. Moldova. S-a scris și s-a vorbit mult despre „eșecul” partidelor unioniste (formațiuni politice care pledează pentru Reîntregirea națională, adică unirea politică a R. Moldova (RM) în frontierele ei de astăzi cu România).
Despre perspectivele Reîntregirii naționale românești ce ar fi de spus?
Rezultatele scrutinului electoral a demonstrat că timpul unioniștilor deocamdată nu a venit. Practica demonstrează că electoratul nostru votează mai ușor slogane „împotrivă / contra” cuiva sau ceva, decât „pentru” ceva sau cineva. În cazul nostru, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-a pronunțat vehement împotriva hoților, bandiților, corupților, unii din ei (din hoți) fiind în posturi de conducere. Cine dintre noi este împotriva acestui deziderat, cine nu vrea să scăpăm de hoți, de corupți, de alte elemente negative din societatea noastră? Bineînțeles, astfel de oameni nu sunt. Iată de ce, unioniștii trebuie să susțină din toate puterile noua conducere a RM, întruchipată majoritar de PAS, să sprijine eforturile de curățare a RM de corupți, hoți, bandiți etc. Unirea cu România trebuie s-o facă o republică curată, corectă, bazată pe puterea și respectarea legilor, în care există și este respectată separarea Puterilor în Stat etc.
Privind perspectivele Unirii RM cu România. La 27 iulie a.c. am trecut vama Leușeni. Nu a fost greu de observat amplele construcții fundamentale care au loc acolo. Nu este vorba de o reparație cosmetică a clădirilor vămii, ci de construcții de extindere a vămii, de consolidare a ei. Această activitate este cel puțin stranie. Și nu doar din perspectiva Unirii RM cu România, ci și din optica integrării RM în Uniunea Europeană (UE). Asta pentru că între statele UE nu există vămi și poliții de frontieră. De ce atunci vama Leușeni se întărește și cui servește această construcție?
Iată răspunsul: actuala conducere a Federației Ruse (FR) consideră că fostele republici sovietice, acum state independente, recunoscute de comunitatea internațională, de fapt sunt teritorii ce aparțin Rusiei de astăzi. Președintele FR V. Putin nu recunoaște existența Ucrainei ca stat independent, considerând-o „un proiect occidental”, nu recunoaște poporul ucrainean, considerându-l parte a poporului rus. Vice-președintele Dumei de Stat a FR Piotr Tolstoi a declarat recent la unul din posturile de televiziune, sponsorizate de Statul rus: FR consideră că fostele republici unionale sunt teritoriile Rusiei și ea, Rusia, are tot dreptul să și le restituie. În acest sens Prutul este văzut de ruși ca frontiera de vest a viitorului imperiu refăcut, iar vama Leușeni este un semn până unde se va extinde viitorul imperiu (peste Ptru este NATO, cu care Rusia nu este în putere să lupte). Iată cine are nevoie de consolidarea frontierei pe Prut. O ipoteză: cred, sluga Kremlinului Igor Dodon a dat ordin să fie întărită frontiera cu România tocmai pentru că servește intereselor FR.
Iată de ce noua putere trebuie să stopeze orice cheltuieli referitoare la fortificare frontierei RM cu România, altfel spus – cu UE și NATO!
Un alt subiect interesant este legat de cedarea Stadionului republican SUA pentru edificarea noii Ambasade. Vom aminti succint: în 2007, președintele RM V. Voronin a luat decizia de a construi un nou stadion „olimpic” în afara orașului, iar acest stadion, din centru urbei să fie demolat. Chiar primul ministru de atunci, Vasile Tarlev s-a urcat pe un tractor și a pornit demolarea. Până la urmă guvernarea Voronin-Tarlev nu a fost capabilă să construiască un alt stadion (înainte de a-l demola pe cel existent), în schimb Stadionul republicat s-a transformat într-o ruină. Este una din faptele „mărețe” ale comuniștilor locali. Conducerea democratică a RM a luat decizia de a ceda teritoriul stadionului SUA, pe timpul socialiștilor transferul a fost oprit, iar pe data de 29 iulie 2021 Curtea Constituțională a lăsat în vigoare decizia Guvernului privind cedarea Stadionului SUA.
Ce ar fi de spus? Decizia este corectă. Americanii sunt susținătorii Independenței de Stat a RM. Construirea unei Ambasade noi a SUA întărește speranța noastră de a nu mai reveni sub cizma/bocancul ostașului rus. Pe de altă parte, construirea clădirii noi a Ambasadei SUA la Chișinău parcă ar descuraja unioniștii: nu pot americanii aloca sume enorme de bani într-un proiect ce nu are perspectivă: la un moment, RM se unește cu România. Cum rămâne cu Ambasada?
Cred: conducerea SUA nu s-a împotrivit/nu se împotrivește Unirii RM cu România; atunci când masa critică a unionismului din RM, dar și din România se va consolida (60 % din alegători vor pleda pentru Unire) SUA ne vor susține în realizarea speranței noastre. Iar clădirea Ambasadei SUA ușor va putea fi transformată într-un Centru al Culturii Americane.
Ce ar trebui de făcut?
Bineînțeles, așa cum am scris mai sus: să susținem PAS-ul în ceea ce a promis să facă. În același timp, societatea noastră trebuie să constituie o nouă alternativă politică, dar nici într-un caz una pro-Rusia (socialisto-comunistă). Asta pentru că așa se crede: RM – ori pro-vest, ori pro-est. Ei, iată acest „pendul” trebuie oprit. O nouă alternativă PAS-ului ar fi o forță politică de-asemenea PRO-VEST, Pro-NATO, inclusiv – de Unire politică cu România.
Observăm cum liderii PAS evită ostentativ să spună că majoritatea populației RM este de naționalitate ROMÂNĂ, deocamdată este tolerată (în perspectivă ar putea să se impună) o pseudoteorie a așa-zisei „națiuni civice”: după atâtea ocupații străine, iată că, în viziunea „civicilor”, a apărut o nouă comunitate de oameni care nu sunt nici români, nici ruși, nici ucraineni, nici găgăuzi etc. Altfel spus: RM e altceva decât națiunea română.
Ca să fie foarte clar: acum 30 de ani Mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni a repurtat o victorie istorică: a declarat Independența de Stat față de Imperiul sovietic. Este nevoie de o forță politică pro-europeană care ar spune clar, pe baza adevărului, cine suntem, ce limbă avem, care ne este istoria și care ne este dorința: în familia popoarelor europene basarabenii vor să trăiască alături de frații lor de sânge – românii din România într-un singur stat.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
anatol_petrencu@yahoo.com
2 august 2021
Comentariile cititorilor, primite pe adresa electronică:
1)
Am citit articolul Dumneavoastră. Sunt completamente de acord cu cele scrise.
Că tot ați specificat în articol despre Stadionul Republican. În aceste zile și eu m-am documentat despre situația stadionului Republican și am publicat un articol pe pagina mea de blog:
De asemenea, vreau să vă aduc la cunoștință că am început un studiu, din propria inițiativă privind Viața Politică din Republica Moldova (1991-2021). Poate pare prea ambițios, însă am zis să încerc. Fusesem deja la Biblioteca Națională de nenumărate ori pentru a lectura ziarele din 88-91, în special Literatura și Arta. De asemenea, dețin acasă peste 50 de cărți la temă. deja pe parcurs mă voi documenta și mai mult din alte cărți pe care le voi procura sau le voi împrumuta de la biblioteci, de asemenea, am citit și numeroase articole internaționale.
Domn profesor, am dorit să întreb, ce se cere de la mine pentru Conferința la care m-ați invitat ?
Cu urări de bine, Oleg Chiseliov
2)
Am lecturat. Dar nu înțeleg „Comentariile nu sunt permise”. De ce ??
Poate ar fi cazul de permis cititorilor sa facă unele comentarii, completări. Sau totul e bătut în cuie ??? Unele portaluri de asemenea nu permit comentariile. Atunci, ceva nu e bine. Nu e democratic. Transparent. Doar prin dezbateri se poate afla adevărul…. Fie și istoric
Referitor la zișii ,,unioniști”. Anticipatele nu au fost un referendum PROREUNIRE. A fost un test de a forma un parlament. Eu am votat pentru oameni buni și cu experiență parlamentară. Tineretul de la PAS e cam verde pentru trebuirile statale. Observați că cei mai des văzuți pe la TV se duc la ministere și în locul lor vin… anonimii. Doar știm cam ce zace în fiecare pasist… După mine mulți sunt antinaționali cu iz occidental și prorusesc. Nu am nimic cu etnia rusă, ci cu mafia de acolo. Mai ales cu cea care este prin eșaloanele puterii. Se spune că Elțîn s-ar fi exprimat în 1996 că un Rusia a fost realizată o ,,revoluție americano-rusească pe cale pașnică…” Dacă e așa, atunci e clar de ce ambasada SUA propunea în timpul puciului, ca Elțin să se ascundă acolo…
După mine Rusia nu are nevoie de RM, ci de teritoriul ei, ca să nu nimerească în mâinile adversarilor ei. Se spune că în 1979 rușii au intrat în Afganistan doar ca să nu permită americanilor să instaleze rachete în munții de acolo. Din munți raza de acțiune a lor ajungea până la Moscova, Murmansk…
Cât privește stadionul. SUA dacă au demnitate ar putea să-și revadă decizia. Să se retragă din jocul politic. Ar câștiga imaginea lor aici și în alte state. 5 hectare e prea mult pentru ei. Cui va rămâne ambasada după Reunire??? Probabil că unuia ce va plăti bani grei… Acești bani îi are Sor, care demult timp are și câteva edificii la stadion… De avut în vedere și faptul că SUA au recunoscut Reîntregirea Regatului România printr-o decizie a Senatului american. Decizia a fost ținută prin sertare la București și Chișinău. Doar LA scrisese despre ea…
N.B.
3)
Ion Ciucium: Incă 30 de ani de iluzii deșarte cu o utopică unire?! România din 2007 nu mai este stat suveran și fără voie de la UE nu poate face un pas. Iar UE deja a făcut unirea sa cu R.Moldova – cea prin Acordul de Asociere (AA) cu UE și 28 state UE. Acum se cere numai de implementat până la capăt AA, adică de interconectat RM la rețelele de gaze, energie electrică și transport ale UE prin rețelele României, care se opune, sabotează etc.