„Nu uitați de unde iesî gazîli”

Acest îndemn genial, adresat oamenilor politici ai Republicii Moldova (RM), a fost rostit de doamna Eugenia Ostapciuc (n. 1947), președinte al Parlamentului (RM) în perioada martie 2001- martie 2005. Fiind în una din cele mai responsabile funcții în stat, E. Ostapciuc a pledat din răsputeri pentru păstrarea stării de colonie a RM față de Federația Rusă (FR), s-a pronunțat categoric împotriva retragerii RM din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și atunci când nu mai avea argumente, le-a zis deputaților din opoziția pro-europeană, într-un stil neaoș basarabenesc să nu uite „de unde iesî gazîli”, ceea ce însemna conformarea RM cu situația de subordonată veșnică a FR; moldovenii să fie cuminți, ascultători față de ruși și să plătească atâta cât li se va cere.

Așa cum sublinia președintele RM Maia Sandu, guvernările ce au urmat dominației politice a comuniștilor autohtoni, nu au făcut nimic pentru a diversifica sursele energetice pentru RM, a completa independența politică cu independența economică.

Vă rog să notați undeva cifra 118. Anume 118 dolari pentru 1000 m³ de gaze naturale China plătește Rusiei și importă atâtea gaze, de cât are nevoie. Comparați această cifră cu ceea ce auzim la Radio sau TV: 600, 800. 1000 $ mia metri cubi pentru spațiul în care ne aflăm. Suntem martorii unui șantaj din partea Gazprom-ului: RM să plătească un avans de 50 % din gazul importat în ianuarie 2022, revendicare care nu a fost fixată în acordul moldo-rus privind importul de gaze naturale. E clar, oficialii ruși își bat joc de noi…

Ce e de făcut? Ar fi bine ca guvernarea RM să-și formuleze ca obiectiv strategic obținerea independenței energetice. În acest scop să fie creată o echipă de experți – specialiști în resurse energetice; să fie inventariat consumul de gaze: cine și cât consumă. Este importantă elaborarea unui program de creare de surse alternative gazului natural, cum ar, de ex., folosirea maximală a energiei solare (fiecare casă să aibă baterii solare), să importăm cărbune, lemne de foc etc. Poporul nostru a trăit mii de ani fără a folosi gazul natural. Avem experiența trecutului. Altfel spus, să diversificăm la maximum sursele de energie.

Afară de FR, sunt alți exportatori de gaze naturale sau lichefiate (Kazahstanul, Azerbaidjanul, SUA, statele arabe etc.).

Este importantă și analiza gazului importat din Rusia, dacă nu cumva are impurități (aer) pentru care plătim.

Vom putea rezolva aceste probleme mult mai ușor dacă ne vom uni cu România, care extrage 10-12 milioane tone de petrol pe an, cantități suficient de mari de gaze naturale și exportă energie electrică. De ce să nu ne unim eforturile pentru a rezolva aceste (și alte) probleme naționale (noi suntem un popor).

Experiența istorică demonstrează că problemele sunt rezolvate doar atunci când în soluționarea lor se implică primele persoane ale statului. În cazul nostru, dna președinte al RM Maia Sandu și dna prim-ministru al RM Natalia Gavriliță.

anatol_petrencu@yahoo.com

22.01.2022

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva