Profesorul Vladimir Potlog, condus pe ultimul drum… Necrolog

Ieri, 22 februarie 2022, Profesorul Vladimir Potlog a fost condus pe ultimul drum.

Vladimir Potlog s-a născut la 1 august 1927, în Satul Sinești, județul Bălți. A absolvit instituții preuniversitare în localitatea de baștină, apoi la Cricova și Cornești, iar în 1953 a încheiat studiile la Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A predat la Alma Mater, apoi, din 1960 și la Universitatea de Stat din Moldova (USM), fiind lector superior, apoi conferențiar universitar. A fost decan al Facultății de Istorie și prorector al USM.

Vladimir Potlog a studiat și a predat Istoria Lumii antice. Îi plăcea mai ales Istoria Greciei și Romei antice. Prelegerile prezentate de domnia sa erau ascultate de studenți cu interes sporit. Avea o voce blândă, discursurile erau convingătoare, cu multe citate din autorii antici. Nici o dată nu l-am auzit să ridice vocea, întotdeauna a dat dovadă de stăpânire de sine și calm, chiar și atunci când unii studenți dădeau răspunsuri slabe la obiectele dragi domniei sale. Prelegerile profesorului Vladimir Potlog au fost ascultate nu doar de studenții de la Istorie, ci și de studenții altor facultăți, care veneau din curiozitate să-l asculte pe Profesorul V. Potlog (datorită notorietății de care se bucura în rândul tineretului studios), cât și specialiști deja formați (arhitecți, sculptori, alte persoane interesate sau pasionate de „Antichitatea căruntă”). Ca și în prezent, și atunci prelegerile universitare erau publice.

Profesorul V. Potlog a studiat moștenirea istoriografică lăsată de marele cărturar și domnitor Dimitrie Cantemir, care a fost pasionat de Antichitate. Profesorul Vladimir Potlog a examinat aspecte ale civilizației antice, probleme privind romanizarea Daciei, alte subiecte, expuse de D. Cantemir în operele sale. În acest domeniu, Vladimir Potlog a susținut teza de doctor în științe istorice.

Vladimir Potlog a fost co-autorul manualului de Istorie. Epoca străveche și antică pentru clasa a 5-a (Chișinău, 1999).

Imaginea luminoasă a regretatului Profesor universitar Vladimir Potlog va rămâne în memoria tuturor celor care l-am cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească.

Mai multe informații despre viața și activitatea Profesorului Vladimir Potlog:

Omagiu lui Vladimir Potlog și Constantin Drachenberg la 70 de ani, Chișinău, 1997.

Potlog Vladimir, în Dicționar de istorie, ediția a doua revăzută și adăugită, Chișinău, Editura Civitas, 2007, p. 310-311.

Ar fi bine, cred, ca discipolii Profesorilor trecuți în Eternitate să valorifice arhivele personale ale lor, să le sistematizeze (ordoneze), să le depoziteze în arhive publice accesibile. Notele de curs, scrise cu mâna, poate merită publicate.

Să nu uităm: oamenii de care ne-am despărțit (Vladimir Potlog, Constantin Drachenberg, Alexandru Moșanu, Ion Niculiță, Afanasie Repida, Rudolf Enghelgard și alții, Dumnezeu să-i odihnească), au trecut prin timpuri deloc ușoare: de la stalinismul odios la „dezghețul” hrușciovian, apoi brejnevismul marasmatic, „restructurarea” lui Gorbaciov, în sfârșit – la libertate și independență. Ei au avut putere lăuntrică să-și păstreze demnitatea, să-și cunoască la perfecție meseria, să educe generații de tineri în spiritul adevărului despre trecut.

În ceea ce mă privește, adun (spicuiesc) materiale despre viața și activitatea Profesorului Alexandru Moșanu în speranța redactării unei monografii despre Omul și Profesorul A. Moșanu și timpurile prin care a trecut.

Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

22-23 februarie 2022

 

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva