Gimnaziul „Alexandru Groapă” din Chirileni (r. Ungheni): eveniment comemorativ

Pe data de 20 februarie 2022, în Gimnaziul „Alexandru Groapă” din localitatea Chirileni, r. Ungheni, a avut loc dezvelirea și sfințirea plăcii comemorative „Alexandru Groapă”. La eveniment au participat profesori și elevi ai Gimnaziului, invitați din Chișinău, Ungheni, Bălți.

Gazdele s-au pregătit minuțios de acest eveniment: primarul satului Chirileni Iurie Stoica și consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu au dezvelit placa comemorativă, care a fost sfințită de protoiereul Vasile Maidanschi; au fost prezentate comunicări despre eminenta personalitate Alexandru Groapă (Ion Oboroc, directorul Gimnaziului, Ion Negrei, vice-președintele Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”, consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu, Cornel Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni și alții ).

Elevii Gimnaziului au recitat versuri despre trecutul românesc al Basarabiei, dragostea față de satul natal etc.

Informații sumare despre viața și activitatea lui Alexandru Groapă, membru al Sfatului Țării, care alături de alți deputați a votat Unirea Basarabiei cu Patria-mamă România la 27 martie 1918, aflăm în Enciclopedia „Generația Unirii”, semnată de Iurie Colesnic[1]. Alexandru Groapă s-a născut în anul 1879, în satul Chirileni, în familia preotului Ioan Groapă. A absolvit Școala duhovnicească din Edineț (1889-1894), apoi Seminarul teologic din Chișinău (1892-1901). A fost admis la Facultatea de Medicină a Universității din București (1901); în 1902 a fost arestat de poliția țaristă sub învinuirea de a avea legături cu Pământenia basarabenilor de la Dorpat (Estonia). A fost obligat de țarism să locuiască în satul natal sub supravegherea poliției. În 1907 a plecat la Universitatea din Dorpat, la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în 1911. S-a implicat în mișcarea revoluționară, fiind membru al Partidului social-democrat din Rusia (menșevic).

În 1917, A. Groapă a aderat la Mișcarea de Renaștere națională a românilor basarabeni, participând la diverse întruniri politice și sociale (de ex., a fost secretarul Congresului învățătorilor basarabeni, la care a luat parte și Alexei Mateevici). Partidul Național Moldovenesc l-a înaintat la funcția de deputat al Sfatului Țării – Parlamentul Basarabiei. Alexandru Groapă a făcut parte din fracțiunea Blocului Moldovenesc.

Alexandru Groapă a activat în cadrul Comisiei administrative a Sfatului Țării (ales la 22 noiembrie 1917[2]) și în Prima Comisia agrară (16 ianuarie[3] – 11 mai 1918). La 27 martie 1918, Alexandru Groapă a votat Unirea Basarabiei cu România.

În Datele biografice ale membrilor Sfatului Țării (vezi volumul citat, Anexa 1, p. 748) citim: „Groppa Alexandr Ivanovici [vârsta] 38 de ani, moldovean, [locul nașterii] s. Chirileni, județul Bălți, studii – Facultatea de Drept, Universitatea din Iuriev (Dorpat), cooperator, partidul politic – Social-democrat (menșevic), [în cadrul Sfatului Țării - membrul fracțiunii] Blocului Moldovenesc, din partea Partidului Național Moldovenesc. Ancheta a fost completată pe data de 19 ianuarie 1918[4].

Deocamdată nu cunoaștem prea mult despre activitatea lui Alexandru Groapă în perioada interbelică, inclusiv – condițiile morții lui (la data morții lui A. Groapă scriitorul Iurie Colesnic a pus semnul întrebării). Asta înseamnă că istoricii au sarcina completării biografiei lui Alexandru Groapă, personalitate integră care prezintă o valoare morală și un model de viață demn de urmat de toți oamenii de bună credință din Republica Moldova.

Un rol determinat în atribuirea numelui Alexandru Groapă Gimnaziului din Chirileni l-a avut istoricul, drd, dl Ilie Gulica, originar din această localitate, precum și dl Ion Oboroc, istoric, directorul Gimnaziului „Alexandru Groapă”.

Din partea Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, la acest important eveniment au participat dl Ion Negrei, vice-președinte al AIRM „Alexandru Moșanu”, dl Viorel Bolduma, membru al Comitetului de Conducere al AIRM „Alexandru Moșanu”. Dl Cornel Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni, este membru al AIRM „Alexandru Moșanu”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mass-media, care au realizat emisiuni de informare a populației.

Anatol Petrencu,

președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

20-22 februarie 2022


[1] Iurie Colesnic, Generația Unirii, Chișinău, S.n., 2016, p. 219-220.

[2] Sfatul Țării. Documente. Procesele verbale ale ședințelor în plen, Chișinău, Editura Știința, 2016, p. 126. În Procesul verbal Alexandru Groapă a fost trecut Groppa, fără numele mic.

[3] Ibidem, p. 324.

[4] Iurie Colesnic a publicat faximilul anchetei, completate de Alexandru Groapă, vezi: Iure Colesnic, op. cit., p. 220.În Sfatul Țării a activat și Groppa Dumitru, 23 de ani, din localitatea Staro-Voronkovo, județul Soroca, student.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva