Lansarea cărții Războiul monumentelor (vol. 2) de Iulian Rusanovschi
Joi, 23 martie 2023, în Sala de Arte și Hărți a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a avut loc lansarea volumului Războiul monumentelor. Restabilirea monumentelor românești interbelice din Republica Moldova. 2010-2022[1]. Autor – avocatul, membru fondator al Asociației obștești „Monumentum”, Iulian Rusanovschi.
În calitate de moderator, subsemnatul am expus succint politica bolșevicilor față de monumentele de for public. Conducătorul loviturii de stat din octombrie 1917, conducătorul Statului sovietic, Vladimir Lenin personal a promovat politica de distrugere a monumentelor, înălțate de țarism și de ridicare a monumentelor care promovează ideologia comunistă. În anii Primei ocupații sovietice a Basarabiei (1940-1941), dar, mai ales după reocuparea Basarabiei, în august 1944, conducerea URSS a continuat cu o râvnă accentuată distrugerea monumentelor românești – parte a memoriei colective și pilon al identității românești, și înălțarea monumentelor ce înfățișau personalități și fapte ale timpurilor sovietice. Localitățile Republicii Moldova au fost înțesate cu monumente care înfățișau pe liderii bolșevici – Lenin, Stalin, Krupskaia etc., dar și ostași „eliberatori”, tancuri, tunuri ș.a.m.d.
Iulian Rusanovschi și-a formulat ca scop să inventarieze monumentele ridicate în Basarabia în anii interbelici (1918-1940), să găsească cimitirele eroilor români, distruse de sovietici, alte însemne publice naționale românești. În rezultat, în 2018, domnia sa a scos de sub tipar primul volum întitulat „Războiul monumentelor”[2].
În volumul lansat joi (23 martie 2023) I. Rusanovschi a prezentat munca de restabilire a monumentelor, busturilor, cimitirelor, altor însemne publice, existente în anii conducerii naționale a Basarabiei și distruse la ordinul autorităților comuniste. În plus, I. Rusanovschi și colegii dumnealui au ridicat monumente noi, care readuc în memoria băștinașilor imaginea marilor evenimente sau personalități ale Neamului Românesc din Basarabia.
În cadrul lansării cărții a luat cuvântul dl Ion Negrei, vice-președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”). Cunoscutul istoric a vorbit despre politica promovată de țarism în Basarabia răpită în 1812: ridicare bustului lui A. Pușkin, a monumentului țarului Alexandru al II-lea la Chișinău, altor monumente care trebuiau să „demonstreze” prezența rușilor în Basarabia.
Părintele Vasile Ciobanu a vorbit celor prezenți despre istoria bustului regelui Ferdinand I, dezvelit în satul Țepilova Mare, raionul Soroca, în septembrie 1937. În iunie 1940, când URSS a invadat România, Vasile Ciobanu, bunelul părintele Vasile Ciobanu, a ascuns bustul regelui Ferdinand în casa proprie, sub podea. În iulie 1941, odată cu eliberarea Basarabiei, bustul a fost ridicat din nou. Odată cu recucerirea Basarabiei de către URSS, în 1945 bustul a fost nimicit. Cu eforturi comune, cu contribuția esențială a domnului Iulian Rusanovschi, la 6 mai 2017, de Hramul satului, bustul regelui Ferdinand I Întregitorul a fost ridicat din nou. De această dată – pentru totdeauna[3].
Cuvântul i-a fost oferit domnului Andrei Batereanu, președintele Asociației „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Domnia sa a spus: „Cu binecuvântarea starețului Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisec Velnic, domnul Iulian Rusanovschi a fost decorat cu Ordinul Insigna Ștefan cel Mare și Sfânt de gradul II, Argint, al Asociației obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Ordinul a fost acordat pentru aportul inegalabil în lupta Sa pentru adevărul istoric și edificarea monumentelor acestui neam. Avocat de profesie, pasionat de istorie și cultură, de mai bine de 10 ani s-a dedicat reconstituirii memoriei istorice. Domnul Rusanovschi a restaurat mai multe monumente din perioada României Mari, iar de curând, a refăcut bustului primului președinte al Curții de Apel Chișinău, care a instituit Limba Română ca limbă oficială în instanțele judecătorești – Vespasian Erbiceanu”[4].
Următorul vorbitor a fost deputatul (Parlamentul României) Boris Volosatâi, care a elogiat activitatea domnului Iulian Rusavonschi și a promis să ajute la ridicarea monumentului reginei Maria din fața Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.
Arheologul și istoricul Vlad Vornic a spus despre munca în comun cu dl I. Rusanovschi la descoperirea și valorificarea monumentelor trecutului.
Despre munca depusă de dl Iulian Rusanovschi, dar și despre importanța volumului lansat, au vorbit scriitorul și activistul civic Alexandru Corduneanu, istoricul Ion Ștefănuță, doamna dr. Varvara Buzilă, președintele Ligii Studenților din Basarabia, dl Pavel Vintilă.
În încheiere, dl Iulian Rusanovschi a dezvăluit câteva secrete ale publicării volumului 2 al Războiului Monumentelor (din cele trei preconizate), a expus problemele cu care se confruntă (de fapt, ne confruntăm noi toți) la inaugurarea monumentului reginei Maria din Chișinău (alături de Biserica Sf. Teodora de la Sihla).
Volumul lansat poate fi cumpărat la autor, iar banii adunați vor fi cheltuiți la înălțarea monumentului reginei Maria.
23-25 martie 2023
[1] Iulian Rusanovschi, Războiul monumentelor. Restabilirea monumentelor românești din Republica Moldova. 2010-2022, București, Editura UZP, 2022, 490 p.
[2] Idem, Războiul monumentelor. Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord, Transnistria din perioada 1918-1944, Chișinău, Editura Cu drag, 2018, 640 p.
[3] Despre istoria bustului regelui Ferdinand I la Țepilova Mare și alte detalii vezi Iulian Rusanovschi, Războiul monumentelor. Restabilirea monumentelor românești din Republica Moldova. 2010-2022, p. 452-464
[4] Vezi și: Ștefan cel Mare și Sfânt Asociație Obștească, în https://www.facebook.com/StefancelMaresiSfint (accesat 25.03.2023)