Deciziile Comitetului de conducere al AIRM „Alexandru Moșanu” din 6 septembrie 2024

Vineri, 6 septembrie 2024, a avut loc ședința ordinară a Comitetului de conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM). La ordinea zilei au fost aprobate câteva probleme: 1) activitatea membrilor AIRM în ultimele luni; 2) discutarea și aprobarea planului de activități pentru sfârșitul anului 2024; 3) diverse.

1) În lunile de vară membrii AIRM au organizat sau au participat la manifestări inițiate de partenerii noștri. Astfel, la 6 iulie 2024, membri ai AIRM au luat parte la lucrările Academiei Basarabiei, la care au fost prezenți profesori de istorie și limbă și literatură română (Costești, r-nul Ialoveni);

Pe data de 8 iulie, în Sala cu Hărți a Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), AIRM a desfășurat Masa rotundă prilejuită de împlinirea a 85 de ani din ziua nașterii cunoscutului istoric medievist Pavel Parasca[1].

La 23 august, în același loc, AIRM a desfășurat o altă Masă rotundă cu tema Ioan Caproșu – distins istoric ieșean: 90 de ani de la naștere.

Membrii AIRM au luat parte activă la organizarea și desfășurarea Congresului Național al Istoricilor Români, ediția a 4-a (27-31 august 2024, Chișinău-Suceava). Ne-am bucurat de posibilitatea de a comunica colegilor noștri realizările de ultimă oră în domeniile de care suntem preocupați. În același timp am făcut cunoștință cu rezultatele muncii colegilor noștri, am făcut schimb de opinii și am trasat planuri pentru viitor. Ne-am bucurat, de asemenea, de noile apariții editoriale, între care și a monografiei semnate de dl Ion Negrei, vice-președinte al AIRM[2].

În acest context, merită menționată culegerea de articole științifice consacrată istoriei găgăuzilor din Republica Moldova, lucrare coordonată în mare parte de dl dr. Ruslan Șevcenco, membru al conducerii AIRM[3].

În același timp membri ai AIRM au fost prezenți cu discursuri la diverse posturi de TV și Radio, disimilând astfel adevărul despre trecutul nostru.

2). Privind activitatea AIRM pentru următoarea perioadă. Am decis să organizăm, pe data de 10 octombrie, o Masă rotundă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la crearea numitei „RASS Moldovenești” – cap de pod pentru anexarea Basarabiei de către URSS, a sovietizării României și Balcanilor. Locul și ora o vom stabili pe parcurs.

La 15 noiembrie, AIRM va organiza încă o Masă rotundă la care vom discuta probleme privind raporturile dintre Stat și Biserică în spațiul românesc. Invităm colegii noștri care sunt preocupați de acest subiect să ne trimită titlul comunicării pentru a redactat Programul. Ne vom strădui să publicăm materialele Mesei rotunde într-un volum.

3) Membri ai AIRM vor participa cu comunicări la evenimente organizate de alte instituții științifice – Academia de Științe a Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat a Moldovei, la Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” (Pitești) etc.

3). Membrii Comitetului de conducere al AIRM au ascultat, discutat și aprobat Conceptul de comemorare a Anului Mitropolitul Gurie: 2027, 150 de ani de la naștere, propus din numele Asociației Obștești „Mitropolitul Gurie Grosu” de dna dr. hab. Silvia Grossu, membră a Comitetului de conducere al AIRM. Conceptul înaintat propune 1) Edificarea monumentului statuar Mitropolitul Gurie al Basarabiei în centru orașului Chișinău; 2) reeditarea celor cinci volume în format cvinta-casetă cu titlul general „Mitropolitul Gurie al Basarabiei – misiunea de credință și cultură”; 3) Obținerea statutului de Casă memorială „Mitropolitul Gurie ai Basarabiei” a casei monahale Eliconida, sora ierarhului, la mănăstirea Răciula, r-nul Călărași (Mitropolia Moldovei); 4) Deschiderea unui azil sau centru de persoane în etate pentru clericii pensionari și cei cu dezabilități pe lângă mănăstirea Noul Neamț sau Curchi (Mitropolia Moldovei, 2026-2027); 5) Organizarea unui Simpozion științific național cu participare internațională, la Universitatea de Stat din Moldova, cu implicarea Facultății de Istorie și Filosofie, AIRM, a extensiei Facultății de Teologia Ortodoxă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași etc. Am expus cinci din cele 12 proiecte formulate în Conceptul de comemorare a Anului Mitropolit Gurie. Luat în ansamblu considerăm salutabilă inițiativa dnei dr.-hab. Silvia Grossu și ne vom implica plenar în realizarea acestui proiect de mare importanță pentru confirmarea identității noastre românești și creștine.

Cu aceasta ședința Comitetului de conducere al AIRM s-a încheiat.

anatol-petrencu@yahoo.com

7 septembrie 2024


[1] Istoricul Pavel Parasca a împlinit 85 de ani de la naștere, în https://stiri.md/article/social/istoricul-pavel-parasca-a-implinit-85-de-ani-de-la-nastere/ (accesat 7.09. 2024)

[2] Ion Negrei, Traseul spre lumină și libertate al Basarabiei (1917-1920)/Bessarabia՚s Path to Light and Freedom (1917-1920), Arad, „Vasile Goldiș” University Press, 2024, 315 p.

[3] Aspecte socio-culturale ale găgăuzilor în istoria Republicii Moldova. Integrarea găgăuzilor în spațiul socio-cultural, economic, politic și juridic al Republicii Moldova, Chișinău, Editura Lexon-Prim, 2024, 215 p.

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva