Pavel Parasca ne-a părăsit… Necrolog
Pavel Parasca ne-a părăsit…
Necrolog
Profesorul universitar, doctor habilitat în istorie, Pavel Parasca s-a născut la 8 iulie 1939 în localitatea Brânzenii Vechi, județul Orhei. A absolvit școala de cultură generală în satul natal, după care a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1961-1967). Pavel Parasca a lucrat în calitate de cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, apoi, – în calitate de conferențiar universitar, – în mai multe instituții de învățământ superior din Chișinău (la Conservator, la USM, la ULIM, în care a îndeplinit funcția de decan al Facultății de Istorie și Relații Internaționale, 1997-2007).
Fiind profesor (din 2007) în cadrul Facultății de Istorie a USM (1988-1995), Pavel Parasca a fost unul din cei mai activi istorici implicați în procesul de Renaștere Națională a Românilor basarabeni. În 1991 URSS (Imperiul răului) s-a destrămat. În fața istoricilor din Republica Moldova apăruse problema predării istoriei în instituțiile de învățământ, preuniversitare și universități. Propuneri au fost mai multe: Istoria Moldovei, Istoria Plaiului natal etc. Alături de profesorul Alexandru Moșanu, Pavel Parasca a pledat pentru predarea în școli și universități a Istorie Românilor – adică istoria poporului, a Neamului nostru. Prof. P. Parasca a participat activ la elaborarea programelor de studii la Istoria Românilor, a redactat Note de curs la acest obiect, a realizat cu succes transformarea Catedrei de Istoria Moldovei (croită după tipare sovietice) în Catedră de Istoria Românilor (bazată pe știință și corectitudine în prezentarea trecutului nostru).
Așa cum spunea de multe ori profesorul Alexandru Moșanu, Pavel Parasca era unul din cei mai competenți istorici ai Evului mediu românesc. În 1998 Pavel Parasca a susținut teza de doctor habilitat în istorie, având ca temă de cercetare „Evoluția politică internă și poziția internațională a Moldovei (jumătatea secolului XIV – începutul secolului XV)”, consultant științific – prof. uni. dr. hab. Andrei Galben. Competitorul P. Parasca a demonstrat convingător procesele de constituire a Principatului Moldova, începute în 1359 și încheiate în 1411, a examinat cele două tendințe în nominalizarea domnitorilor (aleși de aristocrația locală, de boieri, sau prin moștenirea tronului din tată în fiu). În același timp, Pavel Parasca a arătat locul Principatului Moldova, care din obiect al statelor vecine a devenit subiect și factor activ în relațiile internaționale, partener egal în drepturi în raport cu vecinii săi.
Profesorul Pavel Parasca a fost și președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, membru activ în conducerea Asociației, a participat activ la disimilarea cunoștințelor istorice în cadrul întâlnirilor cu profesorii din liceele R. Moldova. El a participat la diverse emisiuni de TV și Radio, apărând cu vehemență adevărul istoric (mai ales când guvernarea comunistă în frunte cu mancurtul Vladimir Voronin a încercat să introducă numita de ea „Istoria integrată”. Alături de Pavel Parasca ne-a fost ușor să ne confruntăm cu istoricii de la curtea comuniștilor: profesorul Pavel Parasca nu a fost omul compromisului în știință; el a apărat consecvent adevărul științific în istorie.
Ieri, Pavel Parasca ne-a părăsit. Noi îl vom păstra în memorie ca pe unul dintre cei mai buni specialiști în Istoria Românilor, vom citi și sfătui și pe alții să citească Opera lăsată de el.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească
Prof. univ. dr. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”
30 octombrie 2024
PS. Funeraliile prof. Pavel Parasca vor avea loc miercuri, 30 octombrie, orele 11.30-12.30 la RITUS (str. Doina 193).