Din activitatea Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, 1-10 decembrie 2024
Prima decadă a ultimei luni a anului 2024, ca de obicei, a fost plină de evenimente în care au fost atrași membri ai AIRM „A. Moșanu” sau care au contribuit la desfășurarea lor.
Pe data de 1 decembrie, – Ziua Națională a României, – în Sala Regina Maria a Universității de Stat din Moldova (USM), și-a desfășurat lucrările Congresul Extraordinar al Partidului Național Moldovenesc, condus de dl Dragoș Galbur. La scurt timp după deschidere, subsemnatul (în continuare – ss) am rostit un mesaj prilejuit de sărbătoarea tuturor românilor – 1 decembrie 1918 – ziua când a fost încheiat procesul de Unire a tuturor românilor.
În aceiași zi, cu câteva ore mai târziu, la Facultatea de Istorie și Filosofie, Liga Studenților Basarabeni (LSB) a organizat o Masă rotundă cu genericul „Actualitatea Unirii Basarabiei cu România în secolul al XXI-lea”. Cu un cuvânt de salut s-a adresat dra Nicoleta Gherman, președinta LSB, după care ss am prezentat comunicarea „Procesul istoric care a dus la Marea Unire în 1918. Context actual”, apoi dl Igor Clipii, ex-ambasador al Republicii Moldova (RM) în Lituania, a vorbit despre „Diplomația – o cale strategică pentru realizarea obiectivelor Unirii”. Părintele dr. Viorel Cojocaru, paroh al Bisericii Petru și Pavel, membru al conducerii AIRM „A. Moșanu”, a expus subiectul întitulat „Rolul Bisericii Ortodoxe în contextul actual”. La întrunire a participat, de asemenea, dl Ion Negrei, vice-președintele AIRM „A. Moșanu”, precum și dl Anatol Povestca, membru al Comitetului de Conducere al AIRM „A. Moșanu”. Participanții la Masa rotundă – studenți din diverse universități, – au pus un șir de întrebări conferențiarilor. La sfârșit, dl Petru Ciobanu, președintele [organizației] „Ideea Națională”, a rostit un Cuvânt de încheiere. Moderatorul Mesei rotunde a fost dl Daniel Verlan, student la Facultatea de Istorie și Filosofie, USM.
În aceiași zi, dl Ion Negrei, vice-președintele AIRM „A. Moșanu” a participat la festivitățile prilejuite de Ziua Națională a României 1 Decembrie, organizate de conducerea și intelectualitatea orașului și raionului Strășeni.
Pe data de 3 decembrie 2024, la Chișinău, în incinta Liceului „Liviu Rebreanu” (Botanica, str. Hristo Botev, nr. 9/3, directoare – dna Olga Chiriță, originară din o. Căușeni) a avut loc o manifestare științifico-artistică organizată de liceeni, îndrumați de profesorii Liceului. Au fost prezentate referate privind România în anii dintre cele două războaie mondiale, au fost recitate versuri, iar elevii clasei a V-a au prezentat câteva dansuri populare, între care Ciuleandra. Ss am vorbit despre România interbelică, despre
Importanța Unirii pentru basarabeni etc. Din partea AIRM „A. Moșanu” le-am oferit profesorilor și elevilor un set de cărți de istorie. La festivitate au fost prezentate volume din fondurile Bibliotecii „Maramureș” (directoare dna Elena Sinița), cărți ce se referă la istoria Marii Uniri.
Pe data de 5 decembrie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în parteneriat cu AIRM „A. Moșanu” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (Școala Doctorală Istorie. Patrimoniu Cultural. Modernitate) au organizat lansarea culegerii de documente „Viața cotidiană în RSS Moldovenească (1944-1961). Studiu și documente, Chișinău, 2024, editor – dr. Adrian Dolghi. Cu un cuvânt de deschidere s-a adresat dl dr. Tudor Candru, vice-directorul Muzeului-gazdă. Despre importanța, locul și necesitatea noului au vorbit ss, dna dr. Valentina Ursu, prof. univ., dr. hab. Nicolae Enciu, dr. Ruslan Șevcenco, membru al Comitetului de Conducere al AIRM „A. Moșanu” , dr. Andrei Prohin. La încheierea evenimentului științific a vorbit dl dr. Adrian Dolghi. La îndemnul dlui dr. Ruslan Șevcenco, dl dr. Adrian Dolghi a decis să adere la AIRM „A. Moșanu”.
Pe data de 10 decembrie, în sala 530 „Gheorghe Brătianu” a USM a avut loc lansarea noilor volume ale Editurii „Știința”. În fața celor prezenți, – profesori, studenți, invitași etc. -, au vorbit dl dr. Andrei Corobceanu, pro-decanul Facultății de Istorie și Filosofie, dl dr. inginer Gheorghe Prini, directorul Editurii „Știința”, după care: ss – am prezentat cartea lui Serafim Saka Basarabia în Gulag, ediție, studiu introductiv de Mircea V. Ciobanu; prof. univ., dr. hab. Ion Gumenâi a vorbit despre volumul lui Serghie Cetverikov Paisie, starețul mănăstirii Neamțului, ediție, studiu introductiv de Nina Negru și despre cele două volume ale lui Gheorghe G. Bezviconi Boierimea Moldovei dintre Prut și Nistru, studiu introductiv Sergiu Bacalov; conf. univ. dr. Ion V. Xenofontov a expus esența celor două volume ale lui Petre V. Haneș Scriitori basarabeni, studiu introductiv de I. Oprișan, precum și a volumului „România Mare” și alte scrieri de Axinte Frunză, ediție, studiu introductiv de Mihai Papuc și Eugen-Tudor Sclifos. Pe marginea volumelor publicate au mai vorbit părintele dr. Octavian Moșin, dna Nina Negru, dl Mihai Papuc. La eveniment au fost prezenți corespondenții a patru televiziuni, dovadă a atenției pe care mass-media de la noi o acordă cuvântului tipărit.
anatol_petrencu@yahoo.com
10 decembrie 2024