Comemorarea lui Nicolae Iorga la Cimişlia

Miercuri, 27 noiembrie 2013, conducerea Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Cimişlia în frunte cu directoarea, doamna Gabriela Garaba, a organizat un Simpozion ştiinţific cu genericul „Nicolae Iorga – promotor al culturii române şi universale”.

În faţa profesorilor şi elevilor claselor a X-a – a XII-a au vorbit conf. univ. dr. Vasile Şoimaru, cunoscut cercetător al istoriei românilor din afara frontierelor actuale ale României.

Dl Vasile Şoimaru este autorul proiectului editării unui volum de „Cugetări” ale lui Nicolae Iorga[1], carte care a fost trimisă elevilor Liceului „Mihai Viteazul” ceva mai devreme şi care fusese citită de mai mulţi dintre ei.Cunoscutul scriitor şi om de cultură Vlad Pohilă a vorbit despre personalitatea distinsă a lui Nicolae Iorga, în primul rând – Nicolae Iorga – istoric.

Scriitorul Ion Iachim a vorbit de asemenea despre locul deosebit al lui Nicolae Iorga în istoria ştiinţei şi culturii româneşti şi universale.

Apoi doamna directoare Gabriela Garaba, moderatoarea evenimentului, profesoară de istorie, a invitat elevii să-şi spună opinia referitoare la ideile spicuite de ei la lectura cărţii „Cugetări”. Mai mulţi elevi au vorbit frumos despre cugetările marelui savant Nicolae Iorga.

Subsemnatul am vorbit, de asemenea, despre personalitatea deosebită a lui Nicolae Iorga, născut în Botoşani, copil-minune, cu studii făcute în oraşul natal, apoi – la Universitatea din Iaşi (într-un singur an) după care a urmat cercetări istorice în Italia, Franţa, Germania etc. Am insistat asupra subiectului „Nicolae Iorga – istoric al Românilor”: în diverse arhive din ţară şi străinătate Nicolae Iorga a selectat documente referitoare la istoria românilor şi a publicat aceste documente şi materiale, a editat „Istoria Românilor” (şi nu a României, cum apare în unele surse) în 10 volume, traduse ceva mai târziu şi în limba franceză, monografii pe teme aparte, referitoare la istoria poporului român.

Profesorul univ., dr.-hab. Pavel Cocârlă a vorbit, de asemenea despre erudiţia deosebită a lui Nicolae Iorga şi despre importanţa deosebită a operei sale la cunoaşterea trecutului poporului nostru.

În încheiere, în faţa celor prezenţi a vorbit dl Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia, un mare admirator al istoriei adevărate, care a găsit cuvinte de laudă celor ce promovează valorile naţionale româneşti.

După o pauză scurtă elevii s-au împărţit pe laboratoare. Elevii interesaţi de istorie au întreţinut un dialog cu profesorul universitar Pavel Cocârlă şi autorul acestor rânduri. Am vorbit despre Universitatea de Stat din Moldova şi facultăţile ei, în special – Facultatea de Istorie şi Filosofie, am răspuns la întrebările elevilor, referitoare la diverse subiecte de istorie.

Consider că această manifestare ştiinţifică, organizată cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la asasinarea marelui istoric Nicolae Iorga (27 noiembrie 1940) a fost un eveniment deosebit în viaţa nu doar a colectivului de elevi şi profesori ai Liceului „Mihai Viteazul”, ci şi al oraşului în ansamblu.

Mulţumim organizatorilor, inclusiv doamnei profesoare Maria Prisăcaru, pentru invitaţia făcută.

Felicitări şi la mai mult!

           

            Prof. univ., dr. – hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”

            28 noiembrie 2013



[1] Nicolae Iorga. Cugetări, Chişinău, Editura „Prometeu”, 2005, 332 p.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva