Forumul Românilor de Pretutindeni, ediţia a III-a
Între 12 şi 15 decembrie 2013, la Bucureşti, şi-a desfăşurat lucrările cel de-al treilea Forum al Românilor de Pretutindeni, manifestaţie organizată de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DRP). „Evenimentul se doreşte a fi un instrument de comunicare la dispoziţia membrilor comunităţii româneşti de pretutindeni, o platformă de lansare a ideilor, de prezentare a aşteptărilor, de dezbatere a propunerilor, dar şi de identificare a unor soluţii adecvate pentru problemele ridicate de participanţi”, – s-a subliniat într-o informaţie, difuzată de DRP.
Ediţia a III-a a Forumului Românilor de Pretutindeni a fost prezentată de organizatori ca o primă etapă în convocarea, în 2014, a primei ediţii a Congresului Românilor de Pretutindeni, iar în perspectivă – asigurarea unei periodicităţi a întâlnirilor cu reprezentanţii comunităţilor româneşti de pretutindeni. Responsabilii DRP au formulat, în continuare, un şir de obiective, pe care şi le propun spre realizare, între altele: „aplicarea unor politici de parteneriat pragmatic public-privat, orientat deopotrivă spre întărirea relaţiilor în toate sectoarele vieţii economico-sociale, cât şi către extinderea reţelelor de comunicare cu românii de peste hotare”, „constituirea unei noi solidarităţi a societăţii civile româneşti nesegmentate după criteriul artificial al localizării, având ca fundament continuitatea patrimoniului cultural românesc pe care fiecare român îl poartă cu sine oriunde s-ar afla”, „identificarea elitelor, a personalităţilor reprezentative ale emigraţiei, pentru includerea acestora în actualitatea culturală, ştiinţifică şi economică a României şi participarea lor la realizarea obiectivelor strategice ale României” etc. Şedinţa de deschidere a Forumului Românilor de Pretutindeni a fost deschisă de dl Cristian David, Ministru Delegat pentru Românii de Pretutindeni, tot domnia sa – moderator al şedinţei.
Primul din cei invitaţi, care a luat cuvântul a fost dl Mihnea Costoiu, Ministru Delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Între altele, dl Ministru a vorbit despre folosirea nu întotdeauna eficace a burselor, ferite de Statul Român tinerilor, inclusiv – celor din Republica Moldova.
A urmat la cuvânt dna Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Domnia sa a constatat un fapt trist: din România au plecat buni specialişti, care contribuie la sporirea PIB al altor state; a vorbit despre eforturile, depuse de ministerul pe care îl conduce, în apărarea românilor, aflaţi cu traiul în alte state şi unde sunt discriminaţi (drept exemplu recent: convorbirile cu oficialii din Marea Britanie).
În faţa celor prezenţi a vorbit dl Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale. Între altele, domnia sa a vorbit despre un nou mod al actualei guvernări de soluţionare a problemelor – abordarea integrată (adică problemele sunt soluţionate nu doar de un minister, ci de toate ministerele interesate).
Consilierul Primului Ministru Victor Ponta a citit Mesajul şefului Executivului român. Apoi a vorbit dl Adrian Anghel, senator, secretar al Comisiei românilor de pretutindeni. Dl senator a lucrat 20 de ani în SUA, în România domnia sa „a venit din viitor”, adică în Senatul României pledează pentru modernizarea ţării, având în faţă modelul occidental. În încheierea dl senator a făcut următorul apel: „Haideţi să întindem o mână României, tot aşa cum România încearcă să întindă o mână diasporei!”
Moderatorul şedinţei de deschidere, dl Cristian David, a oferit cuvântul ÎPS Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, Patriarhia Română, care a expus pe larg eforturile depuse de bisericile româneşti atât peste frontierele României (ajutorul oferit celor nou-veniţi în respectivele ţări, ajutorul acordat săracilor, dar şi cel oferit în cazuri nefericite etc.), cât şi în România (ajutorul acordat oamenilor cu vârsta înaintată, copiii cărora au plecat în Europa şi America; sprijinul oferit copiilor, abandonaţi de părinţi etc.).
A urmat prima sesiune a Forumului, întitulată „Dinamizarea şi coeziunea mediului asociativ”, moderată de dl Stejărel Olaru, secretar de stat.
Despre atenţia acordată românilor de pretutindeni au vorbit: dl Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, dl Alin Mitrică, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene şi dl Cosmin Cristian, secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului.
În cadrul sesiunii „Îmbunătăţirea capacităţii manageriale şi parteneriatul cu autorităţile publice din România” au vorbit dl Ciprian Tănăsescu, deputat în Parlamentul European şi dl Marian Tutilescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne. Tot ei au răspuns la numeroasele întrebări, formulate de reprezentanţii diasporei române. Subiecte interesante: în viitoarea euro-regiune, în partea de nord-est a României, ar fi bine ca centrul administrativ al acesteia să fie Suceava, nu Iaşi sau alt oraş (propunere înaintată de românii din nordul Bucovinei, aflate în componenţa Ucrainei); ce trăsături determină caracterul identitar al unei etnii/popor?; statul nu se implică în oferirea ajutorului pentru sănătate (a celor ce au plecat din România), este o problemă personală a fiecăruia care a plecat; e important ca cei plecaţi să intre în legalitatea statelor-gazdă şi astfel să primească ajutoarele de sănătate.
Ultima sesiune plenară din 13 decembrie 2013 s-a întitulat „Îmbunătăţirea capacităţii manageriale şi parteneriatul cu autorităţile publice din România”. Invitaţii DRP au fost domnii Petrişor Dumitrescu, secretar general al Institutului Cultural Român (ICR) şi Dragoş Niţă, directorul ICR. Problema principală abordată: sistarea finanţării de către ICR a unor reviste prestigioase („Glasul Bucovinei”; „Limba Română” etc.) şi ce e de făcut?
(va urma)