Românii în faţa Ucrainei, agresate de ruşi

Suntem martorii unei situaţii curioase, inedite: în faţa noastră o parte a teritoriului ţării vecine cu noi, Ucraina, este ocupată de Rusia, anexată şi declarată teritoriu al Federaţiei Ruse. Din toate punctele de vedere (militar, politic, informaţional, logistic etc.) operaţiunea de anexare a Crimeii a fost realizată excepţional: fără vărsare de sânge (cu unele excepţii), fără reacţii vehemente din partea opiniei publice ucrainene (nu au fost, cel puţin deocamdată, organizate mitinguri de protest în Ucraina, dar şi în alte state, inclusiv – în Republica Moldova). La noi, în R. Moldova, comunitatea ucrainenilor este  cel mai numeros grup etnic minoritar. Nu am văzut, însă, un protest, organizat de liderii acestei comunităţi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău sau o manifestare de solidaritate cu cauza dreaptă a ucrainenilor, organizată în faţa Ambasadei Ucrainei. Nimic, linişte şi pace!

Bineînţeles, Moscova a comis un act de agresiune faţă de Ucraina. O agresiune asemănătoarea cu cea a lui Hitler, din 1938, faţă de Cehoslovacia. V. Putin a folosit aceleaşi „argumente” pe care le-a invocat A. Hitler: marea „îngrijorare” faţă de consângeni, care, în opinia ocupanţilor, sunt „persecutaţi” sau supuşi „asimilării”.

Anexarea Crimeii în martie 2014 demonstrează cu Federaţia Rusă niciodată nu a recunoscut sincer independenţa Ucrainei. A recunoaşte independenţa unui stat înseamnă să recunoşti şi să respecţi legile acelui stat. Limba oficială a statului independent Ucraina este limba ucraineană şi cetăţenii acestui stat, indiferent de provenienţa etnică, sunt obligaţi să cunoască această limbă. Asta se referă şi la ruşii din Ucraina. A cunoaşte limba statului în care trăieşti nu înseamnă „asimilare”, cum afirmă Putin. Tot asta se referă şi la etnicii ruşi din Republica Moldova: fiind cetăţeni ai acestui stat, sunt obligaţi să cunoască limba oficială – limba română (unii, în mod greşit, o consideră „moldovenească”).

Eu cred aşa: euforia ruşilor (şi a celor din Federaţia Rusă (FR), şi a celor din Crimeea) va trece repede. Cel mai mult vor regreta locuitorii Crimeii. Asta pentru că Rusia, deşi are bogăţii naturale imense, are o populaţie sărăcită, pauperă, supusă umilinţelor de tot felul. Oligarhii ucraineni sunt răi. Da cei din Rusia sunt oare mai buni? Mai darnici?

Ucraina a decis să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi să adere la Uniunea Europeană (UE). Că CSI este o organizaţie moartă nu este cazul să insist. (De ce liderii CSI nu au reacţionat la acest act de agresiune faţă de una din componente?). Iar admiterea Ucrainei în UE va impune anumite restricţii de călătorie faţă de cetăţenii FR, inclusiv – a celor din Crimeea (obligativitatea vizelor). Am văzut reportaje cu proteste ale ruşilor din Crimeea, privind introducerea vizelor pentru a intra în Ucraina. Da cum aţi crezut, domnilor? Asta este preţul pe care va trebui să-l plătiţi pentru aderarea atât de uşoară la un alt stat. Şi, cred, nu numai acesta (de acum încolo – schimbarea banilor, din hrivne în ruble, ceea ce duce în mod inevitabil la pauperizarea locuitorilor Crimeii; afacerile celor din Crimeea trebuie orientate spre alte pieţe; sistemul de salarizare şi pensionare – la ruşi şi aşa mai departe. Da cum aţi crezut?

FR a încălcat propriile angajamente internaţionale (cum ar fi, de exemplu, Actul Final de la Helsinki, prin care s-a obligat să recunoască frontierele de după cel de-al Doilea Război Mondial şi să nu recurgă la forţa armată în soluţionarea diferendelor teritoriale; nu mai insist asupra garanţiilor privind integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul cedării de către Ucraina a arsenalului nuclear, 1994).

Ce face Spaţiul Românesc în faţa primejdiei ruseşti?

Priveşte şi încearcă să ghicească ce va urma.

Mai mult chiar: ieri, în şedinţa închisă a Parlamentului, oamenii politici au tras concluzia că RM nu este ameninţată în nici un fel. De unde aşa concluzie? Din deducţia că Putin deocamdată nu doreşte să înghită RM. El are nevoie de timp ca să asimileze Crimeea.

Adică, cum domnilor politicieni, „nici o primejdie”? Asta în situaţia când separatiştii din Tiraspol au depus deja cerere de aderare a teritoriului controlat nelegitim de ei la FR, găgăuzii au desfăşurat un referendum – tot nelegitim! – prin care se cer în FR (adevărat, ei o numesc Uniunea Vamală), când în faţa ochilor noştri s-au activizat fel de el de inşi, vorbitori de limbă rusă, pe care nu o vorbesc, ci o strigă în gura mare.

Nici o primejdie? Chiar aşa?

Ucraina iese din CSI. Da RM ce aşteaptă?

Ucraina intră în UE. Da RM ce aşteaptă?

Ucraina va intra în NATO. Da RM când oare?

Voi reveni.

22 martie 2014

 

 

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva