Gunoiul Chişinăului: studiu de caz (continuare, 2)

În prima decadă a lunii august am continuat studierea involuntară a situaţiei sanitare în Parcul din Valea Morilor şi pe plaja lacului. În linii mari lucrurile nu s-au schimbat radical: mucurile de ţigări domină peisajul parcului. La pachetele golite de ţigări şi aruncate pe oriunde se nimereşte s-au adăugat: “KENT”, producător ZAO “BAT-SPB”, Federaţia Rusă, Sankt-Petersburg, str. Konnaya iahta…; “Prima Lux”, “LM”, “Monte Carlo”, “Winston”, “Hilton original” (fără filtru) şi “BOND”, produse în Ucraina. Pe pachete este scris: “Fumatul ucide”, “Fumatul dăunează grav sănătăţii dumneavoastră şi a celor din jur”, “Fumatul provoacă îmbolnăvirea tenului (pielii)”, “Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă”, “Fumatul reduce circulaţia sângelui şi provocă impotenţa”, “Protejaţi copiii dumneavoastră de inspirarea fumului de ţigaretă”. Bune îndemnuri şi avertizări, dar sunt acceptate de nefumători. Fumătorii, însă, nu doar că fumează, dar şi aruncă resturile fumatului pe unde apucă…

Urmează cojile de seminţe de floarea soarelui (răsărită). A apărut, însă, un component nou: cojile de bostan.

Vremea fiind foarte călduroasă (caniculară), prezenţa oamenilor pe plaja lacului (în perioada sovietică se numea Lacul Comsomolist) a fost masivă. Deşi scăldatul în lacul din Valea Morilor nu este recomandat de specialiştii în domeniu, oamenii (şi mari, şi mici, şi femei, şi bărbaţi) se scaldă, totuşi. Plaja lacului nu este curăţită sistematic, de aceea dimineaţa poţi vedea toate resturile umane, lăsate peste noapte. Mai nou, pentru această perioadă a verii, în gunoi au apărut cojile de la pepenii verzi (harbuji) şi ciocălăile (cocenii ştiuleţilor de porumb / popuşoi). Mult mai multe sticle de plastic de la bere, pachete de carton de la “Pizza” etc. Dar şi gunoi unicat: o pereche de adidaşi, încă buni, dar lăsaţi cu tot cu ciorapi. Diverse haine rămân sistematic, pentru a doua zi, pe malul lacului, trecând la categoria „gunoi”.

Cel mai mult gunoi se formează sâmbătă spre duminică şi duminică spre luni. Marţi faleza şi plaja sunt comparativ curate. Asta pentru că luni lucrătorii parcului curăţă spaţiile destinate odihnei oamenilor.

În repetate rânduri am observat oameni (bărbaţi, dar – mai rar -, şi femei) care scotocesc prin urne. Extrag de acolo componente din gunoi, care pot fi vândute. E cunoscut faptul, că în lume de la 1 până la 2 % din populaţia globului pământesc se hrăneşte din resturile depistate în gunoi.

Ceea ce se extrage din lăzile de gunoi, se pare, sunt şipurile de sticlă (dar nu toate), şi, probabil, sticle din plastic. Deocamdată – nimic supărător. Odată, însă, am văzut o boschetară care, după realizarea extragerii obiectelor ce o interesau, nu s-a sinchisit să pună înapoi, în urnă, resturile ce n-o interesau, lăsându-le în preajmă.

Poate şi în trecut, dar eu am observat abia acum un nou fel de „gunoi”. Este vorba de materialele propagandistice ale cultului religios „Martorii lui Iehova”. Aşa cum bine se ştie, „ambasadorii” lui Iehova pe Pământ distribuie trecătorilor cărţile, broşurile, pliantele acestui cult. Fiind lume multă, „ambasadorii”  lui Iehova au poposit şi pe malurile lacului din Valea Morilor. După ce producţia poligrafică iehovistă este trecută cu vederea, bineînţeles, este aruncată la gunoi. Am văzut pliante, broşuri („Treziţi-vă”, „Turnul de veghe” etc.) şi cărţi (de exemplu, Anuarul Martorilor lui Iehova pentru anul 1999, dar, după ploaie, era într-o stare avansat deteriorată).

O altă zonă, producătoare de insalubritate, a apărut recent, chiar în centrul oraşului, în spaţiul dintre Biserica Sfânta Teodora de la Sihla şi Liceul „Gheorghe Asachi”. Sunt convins că scaunele care au fost instalate în faţa unui ecran electronic, au fost montate cu cele mai bune intenţii, în special – pentru creştini, care pot privi diverse filme despre sfinţi sau alte materiale trebuincioase. Dar… unde dai şi unde crapă! Acest spaţiu a devenit unul dintre cele mai insalubre: pachete goale de ţigări, mucuri, resturi de mâncare, sticle, farfurii, linguri, pahare, pachete goale din plastic. În plus – o comunitate de boschetari s-au aciuat pe prispa Liceului „Gheorghe Asachi” şi pe scaunele, instalate între Biserică şi Liceu. Boschetarii cu „gospodăriile” specifice lor: carton, pături, genţi, haine, încălţăminte etc. Şi, bineînţeles, miasmele caracteristice genului. Mai ales mirosul de urină…

Curioasă împletire a realităţilor: spiritualitate creştină, studii liceale, insalubritate şi boschetari cu „viză de reşedinţă” în toată regula.

9 august 2014

 

 

 

 

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva