Dodon şarlatan, nikakoi emu podderjki!

Dodon şarlatan, nikakoi emu podderjki!

sau Ocupanţii şi fidelii lor satrapi celebrează victoria lor asupra noastră

M-am gândit: face oare să intervin cu comentarii asupra planului de acţiuni al liderilor unui partid din RM, o formaţiune politică mică, gălăgioasă, promotoare a unor interese străine în RM? Face oare, dacă materialele liderului acestui partid sunt citite de puţini oameni, iar comentariile făcute ajung la 50, maximul la 70 de intervenţii?

Dar, luând în calcul faptul că acest plan este deosebit de puternic mediatizat (eram în magazinul nr. 1 şi aud un post de radio făcând reclamă unui concert festiv din 24 august 2014), am decis să scriu rândurile de mai jos.

Da, peste câteva zile se vor împlini 70 de ani de la încheierea unei operaţiuni militare importante ale Armatei roşii (numită „Iaşi-Chişinău”), în rezultatul căreia Republica Moldova (atunci RSS Moldovenească) a fost reocupată de URSS, România a fost scoasă din războiul împotriva Coaliţiei antihitleriste şi a trecut de partea acesteia, iar trupele sovietice au înaintat spre Bulgaria şi Iugoslavia.

Ce şi-au propus băiţii cu steluţe roşii în piept să organizeze cu acest prilej? Mai multe „acţiuni”, între care unele salutabile. Astfel:

                         

1. Ei doresc să „salubrizeze şi să renoveze mormintele ostaşilor şi veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial în mai multe localităţi ale ţării”.

Da, foarte bine. Dacă cuvântul „ostaş” include şi soldaţi, şi ofiţeri (asta pentru că cuvântul „ostaş” înseamnă doar soldat de rând), altfel apărea întrebarea: da cu ofiţerii cum rămâne?

Este clar cuvântul „veteranii”: e vorba de ofiţerii şi soldaţii Armatei roşii, care, după război, s-au stabilit cu traiul în RSSM, aici au murit şi aici au fost înmormântaţi. Admitem că nu au avut descendenţi şi mormintele lor au degradat; este creştineşte să fie renovate.

Numai că, domnule Dodon, pe teritoriul „ţării”, aşa cum numiţi Dvs. RM, sunt şi morminte ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial din alte armate decât cea sovietică. Astfel, numai la Bălţi, în vara anului 1944, după unele date deocamdată greu de verificat, au murit peste 50 000 de ostaşi români (aici includeţi, vă rog, şi români basarabeni, pe care Dvs. îi numiţi „moldoveni”), germani, maghiari, italieni. Mormintele lor cine le „salubrizează” şi le „renovează”? Mai mult chiar: acum câteva săptămâni am fost la Bălţi şi am mers la răstignirea ridicată pe locul unde au fost masacraţi acei prizonieri. Nişte netrebnici au aruncat camioane de gunoi în stânga şi în dreapta drumului de ţară care duce spre acea cruce. Este ecoul acelei uri antiumane faţă de „ceilalţi”,  venite din anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Iată că aţi face un gest nemaipomenit, dacă:

a) aţi curăţa acele grămezi de moloz şi alt tip de gunoi din locul de care v-am scris, de la Bălţi;

b) v-aţi înţelege cu autorităţile acelui oraş să vegheze starea de ordine şi cea sanitară pe acel loc;

c) şi chiar aţi face, în realitate.

 

2. Băieţii cu stele roşii cu cinci colţuri mai doresc să „instaleze steluţe simbolice pe blocurile şi casele unde trăiesc veteranii războiului”.

Despre care „veterani ai războiului” este vorba, cei ai Armatei roşii? Bun, da cum rămâne cu veteranii războiului din Armata română, de exemplu? Pe casele lor ce simboluri veţi pune? Deşi nu am un caz concret, dar admit că cineva din veteranii Armatei germane a rămas pe teritoriul RM. Pe casa lui ce veţi pune, steluţa roşie cu cinci colţare sau svastica nazistă?

Apoi, un astfel de gest îl pot face doar ei, veteranii, ei personal, da nu voi, politicienii. În general, în opinia mea, ideea este foarte proastă. Aminteşte, involuntar, de Steaua lui David, impusă de nazişti etnicilor evrei.

Ei, dar voia boierului, dacă aşa vi s-a spus să faceţi – încercaţi, să vedem şi noi urmările.

 

3. Băieţii cu stele roşii cu cinci colţuri vreau să producă un film documentar despre operaţiunea „Iaşi-Chişinău”.

Bun, dacă aveţi bani, dacă există în formaţiunea voastră politică specialişti în acest domeniu, un film documentar, de ce nu?

Încă o dată: asta dacă voi aveţi specialiştii voştri, nu angajaţi. Asta pentru că aţi mai angajat artişti la Moscova şi aţi văzut ce a ieşit din treaba ceea, aţi fost nevoiţi chiar voi să le justificaţi acţiunea nesăbuită ce au comis-o.

 

4. Băieţii mai vor să „editeze „Cartea memoriei”, care ar cuprinde istorii despre faptele eroice şi amintirile veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, colectate de membrii mişcării de tineret „Garda Tânără”.

Ce-ar fi de spus?

a) Memorii s-au tipărit. Cei care au avut ceva de scris (de spus) – au făcut-o deja. Problema este alta: câţi din tinerii partidului Dvs. au citit acele memorii? Da Dvs., domnule Dodon, ce memorii aţi citit? Care e numele autorului / autorilor?

b) Dacă noi constatăm că operaţiunea „Iaşi-Chişinău” a avut loc acum 70 de ani, iar cei care au participat la această operaţiune aveau, să zicem, 20 de ani, înseamnă că astăzi ei au 90 de ani; dacă aveau 25 de ani, înseamnă că astăzi au 95 de ani ş. a. m. d. Întrebare: câţi veterani mai sunt în viaţă, lucizi, cu bună ţinere de minte? Oglasite spisok! [în sens: „Enunţaţi lista!”]

c) dar să lăsăm întrebările retorice pentru alte cazuri. Admitem, totul este. În aşa caz, domnii şefi, este nevoie de specialişti în domeniul istoriei orale, oameni care cunosc la perfecţie istoria războiului, pot redacta anchete în domeniu, au deprinderile necesare.


5. Dl Dodon et K° intenţionează să organizeze, pe data de 22 august 2014, o conferinţă ştiinţifică internaţională cu genericul „Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă – operaţiunea „Iaşi-Chişinău”.

a) fiecare cuvânt din această propoziţie („Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă – operaţiunea „Iaşi-Chişinău”) este distorsionat. În primăvara-vara anului 1944, ce fel de „eliberare” a fost? Nu a fost oare o recucerire de către forţele militare ale URSS a teritoriilor româneşti Basarabia, nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa? Aceste teritorii româneşti, nu au fost oare OCUPATE? Nu a fost oare adusă administraţia rusească în locul celei autohtone, româneşti (voi îi ziceţi „moldoveneşti”)? Nu au fost extinse oare legile URSS asupra acestor teritorii?

b) Eliberarea MOLDOVEI… care Moldova? Nu este oare vorba de numita Republica sovietică socialistă moldovenească, creată de Kremlin la 2 august 1940, după ce URSS a comis un act de agresiune, răpind teritoriile româneşti Basarabia, nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, insule de la Gurile Dunării?

c) „ocupaţia fascistă…” În Italia, în 1922, la putere a venit Partidul Naţional Fascist în frunte cu Benito Mussolini. Fascist este tot ce a fost legat de realităţile Italiei, aflate sub dictatura lui Mussolini: regim fascist, guvern fascist etc.

A fost oare RSSM ocupată de Italia, condusă de B. Mussolini? Prin absurd, să admitem că în anii celui de-al Doilea Război Mondial numita RSS Moldovenească a fost ocupată de regimul fascist al lui Mussolini. Bun, dar în septembrie 1943 regimul lui B. Mussolini a fost abolit, curtea regală şi guvernul Italiei au trecut sub protecţia trupelor anglo-americane, în sudul peninsulei. În aşa caz, în primăvara-vara anului 1944, trupele sovietice a toate şi a tot eliberatoare, de sub care ocupaţie a eliberat  numita RSSM? Şi, dacă tot ne jucăm cu istoria, prin absurd, să admitem că în anii celui de-al Doilea Război Mondial numita RSS Moldovenească a fost ocupată de regimul cancelarului german Adolf Hitler. În aşa caz ocupaţia trebuie numită nazistă!

Ah, da, uitasem de „faşistu” Ion Antonescu! Pentru că, de fapt, acele persoane care se aventurează în tratarea istoriei noastre naţionale, adică Istoria Românilor,asta au în vedere.

Dragilor, au spus-o alţii înaintea mea, repet a nu ştiu a câta oară: regimul mareşalului Ion Antonescu a fost unul militar, impus de condiţiile deosebit de critice, prin care trecuse România în anul 1940. Militar nu înseamnă fascist. Ion Antonescu nu a avut opinii fasciste/naziste, nu a avut un partid de extrema dreaptă. Cea care au fost pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc a fost Garda de Fier (dar şi în acest caz – cu anumite nuanţe). Şi cine dacă nu Ion Antonescu a dat ordin de neutralizare a Gărzii de Fier, în ianuarie 1941?

[Apropo, da ce să-însemne oare „Garda Tânără”? Aveţi oare şi gardă în vârstă? Garda de Fier, Falanga, Garda Tânără, sunt toate noţiuni militariste şi parcă din aceiaşi operă, nu vă pare?]

d) Fraza „Eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă – operaţiunea „Iaşi – Chişinău” nu este corectă; cucerirea numitei RSSM s-a realizat nu doar pe baza operaţiunii „Iaşi-Chişinău”. Încă în primăvara anului 1944 trupele militare sovietice au pătruns în nordul republicii, pe la Soroca, direcţia Drochia, Bălţi. Asta nu se încadrează în nici un fel în Operaţiunea „Iaşi-Chişinău”.

e) Am mai fost şi m-am convins: aceste aşa numite „conferinţe ştiinţifice internaţionale”, organizate de anumite structuri pro-ruse, se transformă într-o proslăvire nemaipomenită a forţelor militate sovietice, într-o batjocorire a României şi a tot ce este românesc şi occidental în ansamblu.

Asta pentru că la aşa numitele „conferinţe ştiinţifice internaţionale”, organizate de anumite structuri (fals) pro-ruse, vin nu istorici de meserie, dar lideri politici (V. Voronin, I. Dodon), activişti ex-sovietici gălăgioşi, agresivi, tineri comunişti zombaţi (I. Şupak, de exemplu, bunica căreia a fost supusă represiunii de către regimul comunist, deportată; dacă ar fi auzit-o pe nepoata sa ce zice la aşa numitele „conferinţe ştiinţifice internaţionale”, bunică-sa s-ar fi răsucit în mormânt!). Efectul acestor aşa numite „conferinţe ştiinţifice internaţionale” este zero absolut!

6. În sfârşit, băieţii veseli cu stea roşie în piept, mai doresc ca pe data de 24 august 2014 să organizeze un ceea ce numesc ei „Marş al memoriei”, iar seara vor să asiste la un concert festiv „cu participarea vedetelor estradei moldoveneşti şi ruseşti şi lansarea focurilor de artificii”. Oaspeţi de onoare ai festivităţii, citim în anunţ, vor fi interpreţii ruşi Oleg Gazmanov şi Irakli[1].

[Născut în familia unui veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, Oleg Gazmanov este originar din regiunea Kaliningrad a Federaţiei Ruse. Este regiunea separată de restul F. Ruse. Nu întâmplător sentimentul de patriotism al unor kaliningrădeni este mai ascuţit ca la alţi ruşi din federaţie. Este şi cazul dlui O. Gazmanov. Interpretează cântece diferite, dar cele pe teme militare, patriotice (de exemplu, „Ofiţerî”, „Escadron”, „Esaul” etc.) ridică sălile în picioare şi umplu ochii doamnelor cu lacrimi. Nu întâmplător, anume el a fost invitat la Chişinău. El ştie unde şi de ce vine].

[Irakli, aşa, un interpret]

Bun, da concert de ce? Cu ce ocazie?

Dacă judecăm corect, în urma operaţiunii militare „Iaşi-Chişinău”,

a) numita RSSM a fost reocupată de sovietici, în rezultat – bărbaţii basarabeni, prinşi prin localităţile noastre, au fost mobilizaţi pe Frontul de Est, de pe care cca 50 000 nu s-au mai întors acasă, fiind ucişi în lupte. Ni s-a organizat (sau provocat), de către sovietici, o foamete nemaiîntâlnită pe aceste meleaguri, care a dus la moartea a peste 200 000 de oameni. Apoi deportările oamenilor din 1949 şi 1951. Apoi rusificarea, deznaţionalizarea, umilirea naţională etc. Să uităm noi oare de ce ne-a adus numita de voi „eliberare”?

b) România a fost înfrântă în războiul purtat împotriva URSS. În rezultat – regele Mihai I al României a declarat război Germaniei hitleriste. De acum încolo România a pus pe altarul victoriei tot ce era mai de preţ: militari, petrol, hrană muniţii etc. După calculele unor specialişti occidentali, efortul României în obţinerea victoriei asupra Germaniei naziste a plasat-o pe locul patru în cadrul Coaliţiei antihitleriste. Şi cu se s-a ales România la Conferinţa de pace de la Paris (1946)?

Marile puteri învingătoare (URSS, în primul rând) nu a recunoscut României statutul de stat co-beligerant al Coaliţiei antihitleriste. România a fost tratată ca un stat înfrânt în război, alături de Germania, Ungaria, Finlanda, Bulgaria şi Italia, a semnat Tratatul de pace, prin care a fost obligată să plătească despăgubiri de război URSS. De pământurile pierdute în 1940 şi anexate de URSS ce rost are să mai vorbim?

Şi atunci, ce sărbătorim? De ce să ne veselim? Care-i fişca?

70 de ani de la operaţiunea militară „Iaşi-Chişinău” poate fi moment de triumf şi sărbătoare doar pentru oamenii rămaşi cu mentalitatea „războiului rece”.

Încheiere:

1. Aţi observat, cred, cât de superficiali sunt băieţii veseli cu stea roşie în piept.

2. E bine să se ţină cont de anumite date din istoria noastră, inclusiv – 70 de ani de la operaţiunea militară „Iaşi-Chişinău. E bine să se facă ordine la mormintele ostaşilor căzuţi pe aceste teritorii. A tuturor ostaşilor, nu selectiv, ai „noştri”, ai „voştri”. E bine să se aprindă nişte lumânări de sufletul celor morţi, să se organizeze nişte parastase. E bine să fie citite cărţi despre acele evenimente istorice, cărţi scrise de veteranii de război sovietici, dar şi români, şi germani. Da cum altfel?

Sunt de salutat conferinţele ştiinţifice cu participarea specialiştilor în domeniu, a istoricilor militari, în primul rând. Cu condiţia că este ceva nou de spus, că au de totalizat anumite cunoştinţe în domeniu. Pentru asta se convoacă conferinţele ştiinţifice.

3. În rest, triumfalismul acesta gol, concertele ultra-patriotice, exaltarea şovinismului de mare putere etc., ce rost au?

4. Nu am probe, dar faptele din mass-media demonstrează că toate aceste acţiuni, unele din ele fiind foarte costisitoare (invitarea artiştilor ruşi de marca lui Oleg Gazmanov) sunt plătite din banii contribuabililor ruşi, care, în marea lor majoritate, o duc destul de greu. Implicarea Federaţiei Ruse în războiul nedeclarat împotriva Ucrainei apasă şi mai greu asupra cetăţenilor simpli din Federaţia Rusă. Iar perspectivele sunt sumbre: după încetarea războiului, Federaţia Rusă, care a instigat grupul terorist autoproclamat „Republica Populară Doneţk” şi-l susţine, va trebui să plătească costul tuturor distrugerilor făcute în timpul ostilităţilor (distrugerea clădirilor, drumurilor, întreprinderilor, minelor etc.). Sunt convins: Curtea Internaţională de la Haaga va obliga Federaţia Rusă să plătească Ucrainei toate pagubele pricinuite de actuala conducere a F. Ruse.

Ca prieten al ruşilor, al Federaţiei Ruse, consider că plata de către contribuabilii ruşi a unor astfel de meropriatii (activităţi), provocate de Dodon, este nimic altceva decât aruncarea banilor pe vânt.

Reziume na russkom iazâke:

Dodon şarlatan, nikakoi emu podderjki! [Dodon e şarlatan, nici o susţinere!]

 

 

 

 

 



[1] http://socialistii.md/socialistii-au-lansat-un-set-de-actiuni-cu-prilejul-zilei-de-24-august/

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva