Electorala 2014 la linia de start
Rubrica: Analize şi sinteze politice
Pe data de 15 septembrie 2014 a fost dat startul campaniei electorale. La 30 noiembrie cetăţenii R. Moldova vor alege 101 deputaţi în Forul legislativ suprem – Parlamentul RM.
În linii mari, forţele politice de la noi sunt împărţite în două: pro-vest (pro Uniunea Europeană) şi pro-est (pro Rusia sau Uniunea Vamală).
Marea majoritate a cetăţenilor (judecând după rezultatele sondajelor) pledează pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
În acest sens, consider, că intelectualitatea RM, oamenii de bună credinţă, patrioţii adevăraţi ai Moldovei trebuie să susţină partidele arcului guvernamental, astfel ca în următorii patru ani aceste partide să ducă la bun sfârşit opera de aderare a RM la UE.
Chiar dacă nu ne plac unii din liderii sau activiştii formaţiunilor de la guvernare – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) sau Partidul Liberal Reformator (PLR), chiar dacă unii membri ai acestor partide au comis anumite gafe, totuşi pentru noi cel mai important este VECTORUL EUROPEAN promovat de aceste formaţiuni politice. Acest VECTOR EUROPEAN ar trebui susţinut în continuare.
Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu pare a capta simpatiile românilor basarabeni. Dar istoria recentă a acestui partid nu poate să nu ne îngrijoreze. Nu vom uita niciodată trecerea acestei formaţiuni în opoziţie faţă de forţele politice pro-europene (PLDM, PDM şi PLR) în cele mai critice momente, atunci când RM urma să semneze la Vilnius Acordul de asociere cu UE. Cazul PL: nu avem siguranţa cu acest partid va trece pragul electoral de 6 % (amintiţi-vă de campania din 2001, când pragul electoral a fost, de asemenea, de 6 % şi Partidul Renaşterii şi Concilierii, condus de dl Mircea Snegur a obţinut 5, 97 % din voturi. Chiar dl V. Voronin zicea atunci, că dacă ar fi în puterea lui, ar fi dat 1 % dlui Snegur pentru ca să-l aibă în Parlament). Istoria are năravul de a se repeta. Apoi, odată trecut pragul electoral, PL cu cine se va alinia în Parlament? Cu PLDM, PDM şi PLR, de care s-a despărţit în primăvara anului curent?
Acum, la linia de start, lucrurile par a fi următoarele:
PLDM – partid dinamic, cu un mesaj politic clar pronunţat pro-european, cu şanse reale de a obţine cele mai multe voturi în viitorul Parlament.
PDM – partid, de asemenea, activ, mare, cu multe şi diverse resurse, orientat spre alegătorul de centru-stânga, cu privirea atât spre Vest, cât şi spre Est, poate obţine suficiente voturi pentru a intra liber în Parlament.
Partidul Comuniştilor din RM – cunoaştem aşa partid. PCRM s-a confruntat cu disensiuni interne, axate pe divergenţe ideologice, a fost pro-european (atunci, când era la guvernare, 2001-2009), apoi pro-rus (atunci şi acum, când este în opoziţie). Dar, din momentul declanşării războiului ruso-ucrainean, război între două state – membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), PCRM nu a mai pledat pentru aderarea RM la Uniunea Vamală, dominată de Rusia. Altfel spus, dl V. Voronin este românofob şi m-am convins de asta nu o singură dată. Este un fel de „moldovean”, dar care are coloană vertebrală, neîncovoiată în faţa ruşilor. Asta pentru că îi cunoaşte nu din auzite. Cred că nu aţi uitat un pasaj (interviu), pus pe Internet, când o ziaristă încerca din răsputeri să-i „amintească” lui V. Voronin, ca el a pledat pentru Uniunea Vamală, la care dânsul repeta mereu: „Nici odată nu am renunţat de integrarea europeană a RM”. Deci, lucrurile sunt clare.
PLR – a avut un moment de glorie, salvând cursul european al RM. Dar a avut prea mare încredere în Ion Sturza în calitate de „locomotivă” a partidului. Deşi a cochetat cu liderii PLR, până la urmă dl I. Sturza s-a dat cu fundul la gard, respectându-şi „principiile şi valorile” pe care şi le-a însuşit pe parcursul vieţii. PLR este prea puţin activ, nu-şi convoacă membrii în şedinţe lunare statutare, nu a atras şi nu a promovat personalităţi din diverse domenii.
Renato USATÎI et. K° – este un meteorit pe scena politică moldovenească. A reuşit s-o convingă pe Sofia Rotaru să cânte în Chişinău, unde au adunat foarte multă lume, şi în alte câteva oraşe, ceea ce nu au reuşit să facă mulţi alţi oameni politici în trecut (este adevărat că situaţia din Crimeea, anexată de F. Rusă, a îngustat scena cântăreţei). Fiind invitată de un filorus, S. Rotaru a cântat pentru ruşii din Chişinău (pe parcursul întregului concert a rostit o singură dată „Mulţumesc”. Îi mulţumim şi pentru atât. În rest, i-a agitat pe spectatori în cadrul cântecelor ruseşti, „Lavanda”, de pildă, şi nu a celor româneşti, „Ioane, Ioane”, alt exemplu). A făcut bine, Sofia Rotaru, că a încheiat concertul cu un cântec patriotic (popular) ucrainean.
PSM-Dodon – partid zgomotos, deschis pro-rus, pro Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, elogiază fără rezerve politica Federaţiei Ruse, nu a condamnat politica agresivă a acesteia faţă de Ucraina etc. Ar putea rupe ceva de la comunişti, dar nu prea mult.
Mişcarea populară „Jos Mafia” cu Sergiu Mocanu – am mai scris despre ea: pledează pentru instituirea celei de-a Doua Republici Moldova. Asta ar însemna redactarea unei noi Constituţii. Nu avem deocamdată ştire de la dl S. Mocanu ce ar vrea să modifice în actuala Constituţie, deşi noua Lege fundamentală ar trebui să aibă ceva radical, deosebit, în împuternicirile ramurilor puterii de stat.
În încheiere: succes actorilor politici!
16-17 septembrie 2014
anatol_petrencu@yahoo.com