Moldova dezorientată

Rubrica: Analize şi sinteze politice (2015)

Constituirea majorităţii parlamentare şi formarea guvernului Republicii Moldova (RM) se tărăgănează. Sunt convins: liderii partidelor parlamentare se vor înţelege cum să gestioneze puterea. Situaţia politică reflectă starea societăţii moldoveneşti. O stare deloc simplă. Încercăm să înţelegem popularitatea lui Renato Usatâi, nu doar printre cetăţenii moldoveni de origine rusă, ci şi printre „ai noştri”. Cum a fost posibil ca un om necunoscut, puţin instruit şi fără multă ştiinţă de carte, dar, e adevărat – cu mulţi bani -, să poată capta simpatia tinerilor noştri, educaţi în licee româneşti? Care e explicaţia? Lapsusuri în educaţie? Lipsa ofertelor din partea statului RM? Lipsa unor modele morale? Este o problemă la care va trebui să revenim după formarea noului guvern.Pentru tergiversarea formării aparatului de stat răspunderea o poartă partidele politice, votate de popor, care iată, se constată, nu au fost pregătite pentru o soluţionare rapidă a problemei. De aici şi nenumăratele critici la adresa lui V. Filat, M. Lupu, M. Ghimpu – cei care sunt obligaţi să formeze administraţia de stat. De cele mai multe ori criticile depăşesc cadrul (esenţa) problemei. Personal consider că problema principală este absenţa spiritului democratic în interiorul formaţiunilor politice din RM, şi mă refer nu doar la partidele parlamentare, ci şi la cele extraparlamentare.

Când e vorba de cele parlamentare, pro-europene, era firesc ca problemele apărute în urma votului din 30 noiembrie 2014, ca de obicei – altul decât au sperat liderii politici -, să fie discutate în cadrul forurilor conducătoare, cel puţin în cadrul Birourilor permanente. Asta pentru a lărgi cât de cât baza democratică a luării deciziilor.

Dar aceiaşi măsurătoare trebuie aplicată şi partidelor care nu au depăşit pragul electoral. Noi am aşteptat congrese ale acestor partide, foruri în care să se facă o analiză pertinentă a cauzelor eşecului. Cică, s-au fraudat alegerile. Iată, în cadrul acestor congrese, era cazul, să fie aduse exemple concrete, în localitatea respectivă, la secţia de votare respectivă, a fost aşa un caz, iată probele. Dar lucru ista nu s-a făcut.

Acum atenţie: candidatul independent la postul de deputat al RM Oleg Brega a acumulat mai multe voturi decât patru partide politice, fără ca (Oleg Brega) să cheltuie un singur ban în campanie. În aşa situaţie, era cazul ca cele patru partide politice demult să-şi anunţe autodizolvarea. Şi punctum! Domnilor, nimic! Nici un lider de partid, care a eşuat în alegeri, nu şi-a dat demisia de onoare!

Iar ceea ce scriu eu aici, mi se pare important. De ce? Pentru că în zădar încearcă unii politologi să critice actualele partide, liderii lor, dacă nu există o forţă politică PROEUROPEANĂ de opoziţie, mai bună decât actualele partide. Puteţi striga până la leşin că cutare este hoţ şi „TREBUIE” să stea la puşcărie, că pentru celălalt plânge puşcăria, că e corupt etc., etc. Domnilor, nu va veni nimeni de nicăieri pentru a face acte de justiţie în RM. Pentru a băga hoţii la puşcărie este nevoie de FORŢĂ politică, care să capteze voturile alegătorilor pe baza unor programe electorale clare, verificabile, astfel să vină la putere şi să-i bage pe hoţi (demonstraţi în cadrul unor instanţe de judecată [că au furat]) la dubă.

Este adevărat: RM a ratat o ocazie în acest sens, a fost un partid politic – Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE), dar – cinici, ironici, iresponsabilii „formatori de opinie” au distrus-o, sub motivul fals cum că „nu are şanse”.

Ei, şi acum, la 17 ianuarie 2015, cu ce ne putem lăuda? Au venit ai noştri la putere? Unde-i triumful, entuziasmul? Unde sunt tinerii, liberali şi democraţi?

Apropo de mulţumirile autorităţilor necomuniste pentru jertfa tinerilor din 7 aprilie 2009: cel puţin o mulţumire publică rostită, o placă instalată în memoria câtorva tineri morţi, altora – snopiţi în bătăi de poliţia lui Voronin? Un modest bust în memoria lui Valeriu Boboc, un loc unde să vină tinerii, împreună cu adulţi, să depună o floare? Unde-i bustul [de monument nu îndrăznesc să scriu]?

Până la constituirea coaliţiei de guvernare şi nominalizarea guvernului RM nu a rămas mult timp. Din câte înţelegem, PLDM şi PDM vor forma un guvern Bi-partid, susţinut în Parlament de PCRM. S-o vedem şi pe asta. Pare a fi o variantă mai reuşită decât PCRM în alianţă cu partidul celor ce fac sex pentru mâncare (Dodon et k°).

Puţintică răbdare…

           

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva