Eugen Holban condus pe ultimul lui drum
Eugen Holban s-a născut la 22 decembrie 1920, în satul Cărpineni, raionul Hânceşti, în familia lui Ştefan Holban, membru al Sfatului Ţării, deputat în Parlamentul României. Eugen Holban a absolvit Liceul „Alexandru Donici” din Chişinău, apoi Institutul Politehnic din Iaşi. A activat în România. Neputând suporta regimul dictatorial ceauşist, a emigrat şi s-a stabilit cu traiul în Franţa. Eugen Holban a ţinut legături strânse cu basarabenii, a adunat materiale şi a publicat sute de articole pe teme istorice şi de cultură în presa românească din afara României şi RSS Moldoveneşti. Întemeind o mică editură, „Căpriana”, a publicat un şir de monografii, între care „Basarabia românească”, „Figuri basarabene”, „Prin veacurile învolburate ale Moldovei dintre Prut şi Nistru”. După căderea regimului comunist şi dizolvarea URSS Eugen Holban a publicat câteva lucrări şi la Chişinău („Contribuţia Basarabiei la cultura românească”, „Toponimie şi identitate naţională” etc.).
Eugen Holban a iniţiat şi a promovat concursul „Moştenire”, ajuns la a XX-cea ediţie în 2012, suportând cheltuielile financiare din bani proprii. Eugen Holban nu a uitat nici o clipă locul său de baştină – satul Cărpineni, cu locuitorii căruia a întreţinut un dialog continuu. Nu întâmplător, prin testament, a decis ca locul lui de veci să fie Cărpinenii.
Corpul neînsufleţit al lui Eugen Holban a ajuns pe calea aerului din Paris la Chişinău, a fost adus la Cărpineni şi duminică, 21 iunie, petrecut pe ultimul drum.
Serviciul divin, de rămas bun, a fost oficiat de un sobor de preoţi, în incinta Bisericii „Înălţarea Domnului” din centrul satului Cărpineni. Înainte de a fi lăsat în locul de veci, a fost organizat un scurt miting de doliu, la care au vorbit cei care l-au cunoscut pe distinsul nostru om de ştiinţă şi patriot, locuitori ai satului, dar şi personalităţi din Chişinău. Astfel, istoricul Ion Negrei a vorbit despre opera lui Eugen Holban, în special, despre lucrările referitoare la trecutul nostru. Sociologul dr. Victor Mocanu, originar din satul Cărpineni, a vorbit despre personalitatea celui care a fost Eugen Holban, iar conferenţiarul universitar dr. Andrei Dumbrăveanu a insistat asupra gestului patriotului Eugen Holban de a fi înmormântat în locul unde s-a născut.
La mitingul de doliu, organizat în curtea bisericii, nu departe de locul, unde a fost îngropat Eugen Holban, alături de bunelul său, Toma Holban, au fost prezente rudele răposatului, zeci de săteni.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, preşedintele INIS „ProMemoria”