GUNOIUL CHIŞINĂULUI: studiu de caz (partea a 3-a, 2015)

În anul 2014 am publicat pe blogul personal câteva articole referitoare la situaţia sanitară în Parcul din Valea Morilor, pe plaja lacului şi pe faleză. În anul curent (2015) am continuat studierea involuntară a gunoiului din aceiaşi zonă a Chişinăului, studiile fiind făcute, de regulă, dimineaţa, între orele 6.00 – 8.00.

2 mai 2015:

Peisajul era următor: predominau cojile de semințe de floarea soarelui, la două scaune erau coji de semințe de bostan. Sticle de la bere; marea majoritate din masă plastică, dar și din sticlă organică. Mai nou: marea majoritate a paharelor aruncate sunt din carton presat, fie că s-a băut ceai, cafea sau bere.

Mucuri de țigări – peste tot. Și pachete golite de țigări. Dopuri de la sticle (din plastic sau din metal).

3 mai 2015.

După ploaia de peste noapte: ploaia a mai diminuat din expresivitatea agresivă a gunoiului. Pachetele de la țigarete au fost înmuiate de ploaie. Și alte resturi din hârtie: mici pliante, ziare (puține) și altele.

La trenajoare (complexul sportiv) cineva a uitat o scurtă pentru copil. Pe plajă – un cort: cineva și-a găsit loc de dormit (foto) + un boschetar pe faleză. (foto)[1].

16 mai 2015, sâmbătă.

Sticle de bere, golite de conținut, din plastic, dar și din sticlă organică, aruncate peste tot locul; dopuri din metal (inox).

Am văzut mai multe exemplare ale ediției speciale a ziarului „Timpul”, mai 2015, (chemare la mitingul din 16 mai 2015, 203 ani de la răpirea de către Imperiul Rus a părții de est a Principatului Moldova). În același context – multe flaiere cu îndemnul „Meriți un trai mai bun”, lansat de organizația non-guvernamentală „Tinerii Moldovei”.

Campania electorală „contribuie” la diversificarea gunoiului. Deocamdată, cele mai întâlnite mostre de chemări la vot sunt ale actualului edil al Capitalei, dlui Dorin Chirtoacă (vezi exemplul)[2].

Îndemnurile propagandiștilor culturii au nimerit și ele la gunoi. Flaier: Ducu Bertzi, concert, 18 mai 2015, ora 19, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

17 mai 2015, duminică.

Sâmbătă lumea s-a odihnit din plin. Duminică dimineața dovezile odihnei erau la plină vedere. Afară de „tradiționalele” mucuri de țigări, coji de semințe de floarea soarelui, de sticle golite de bere, pachete de țigări golite de conținut, mai puteau fi observate: resturi de mâncare (pâine), pe plajă – ciorapi pentru bărbați, haine (în alt loc), lansatoare de petarde. Lângă un scaun – coș de gunoi; gunoiul, însă, destul de mult, a fost aruncat cu obrăznicie în jurul coșului.

Totuși, ca tendință: oamenii adună și aduc gunoiul în coșurile de lângă scaune; acestea (coșurile), însă, fiind mici, nu „absorb” întreaga cantitate de resturi.

Și, totuși, pe la vreo 7.00, am văzut o lucrătoare tehnică, adunând gunoiul din coșuri. Lupta pentru curățenie, pe acest sector, a început…

24 mai 2015, duminică.

În rândurile de mai jos am analizat realitatea obiectivă, aşa cum a fost ea.

Vor urma nume de persoane cunoscute, care, consider, că atunci când au acceptat să publice „fluturaşe” electorale sau propagandistice (ne-electorale) sau cu alt conţinut (îndemn sau chemare), au fost conştiente de faptul că aceste materiale pot fi adunate şi păstrate cu grijă de consumatori, dar pot fi şi aruncate la Gunoi. Astfel, nimeni nu trebuie să se supere pe analizele ce urmează. Nu dorim să jignim pe nimeni, constatăm şi analizăm faptele. Să nu creadă cineva, Doamne fereşte, că este vreo aluzie la Gunoi social etc.

Situația sanitară în Parcul din Valea Morilor, după o zi plină de odihnă a chișinăuienilor și a oaspeților Capitalei Republicii Moldova, am surprins-o astfel:

Primul lucru care a atras atenția a fost mulțimea de ziare „Puterea e în adevăr!”, nr. 5 (mai 2015), în limba română și rusă, publicația Partidului Nostru (PN) în frunte cu Renato Usatâi. Ziarul are un caracter propagandistic, cuprinde multe materiale legate de pretendentul PN la funcția de primar general al Chișinăului Ilian Cașu, supranumit de redactorii ziarului „Karl Schmidt[3] al secolului al XXI-lea”. Tirajul ziarului – 50 000 exemplare.

Un alt ziar, cu același mesaj propagandistic, aruncat la gunoi, a fost „Socialiștii”, mai 2015, organul de presă al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (lider – Igor Dodon). Eroina celor opt pagini a fost dna Zinaida Greceanâi, care a declarat chiar în prima pagină că „Scopul principal – să facem ordine”, altfel spus – dacă vă fi aleasă primar general al Chișinăului, ea, Zinaida Greceanâi, va face ordine în municipiu.

Staff-ul electoral al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a distribuit locuitorilor Capitalei, inclusiv celor din Valea Morilor, „fluturașe” cu imaginea pretendentului PCRM Vasili Chirtoca și cu invitația de a veni la întâlnirea cu reprezentantul PCRM, care urma să aibă loc pe data de 23 mai, la ora 16, la intrarea în Aventura Park (invitația în limba rusă). Ca și ceva mai devreme, și acum au fost observate o mulțime de calendare de buzunar cu imaginea dlui V. Chirtoca, dar, mai nou, – și o pagină A-4, coloră, cu „Primii 8 pași ai lui Vasili Chirtoca în funcția de primar nou ales al Chișinăului”. La punctul 2 surpriză: e tocmai ceea ce ne interesează în studiul de față. Cităm din document: „Voi reanima activitatea serviciilor municipale de salubrizare. Pe toate trotuarele vor fi instalate coșuri de gunoi, iar în curți – tomberoane și a fi asigurată evacuarea sistematică a deșeurilor menajere. Noi vom reintroduce practica spălării străzilor”[4].

Multe „fluturașe” au fost produse și distribuite de staff-ul Partidului Liberal. În imagini: dl Dorin Chirtoacă și realizările înfăptuite în anii conducerii de către el a Primăriei Chișinău. Candidatul PL la funcția de primar promite să continue ceea ce a făcut, între care și „Soluționarea problemei deșeurilor solide la standarde europene, inclusiv sortare și reciclare, conform proiectului aprobat cu finanțare europeană”[5]. Un alt „fluturaș”, difuzat de PL în oraș, începe cu următoarele cuvinte: „Ne-au furat, ne-au trădat, e timpul să facem dreptate!” Nu este clar cine ne-au furat și cine ne-au trădat. Dar asta e alt subiect de discuție.

Un alt „fluturaș”, anonim, de această dată, de mărimea unei cărți poștale. Este o invitație, însoțită de următorul îndemn: „Vrei un viitor bun și sigur, dorești ca lumea să fie mai bună cu tine, orice om este important și are idei valoroase. Vă invităm…” Urmează adresa, schema locului, foarte bine lămurită, zilele și orele adunărilor și un număr de telefon. Am sunat: este vorba de o Biserică creștină, numită „Potter’s House” („Casa Olarului”), România.

În altă ordine de idei. A început sezonul călduros al anului, respectiv au fost reamenajate locurile pentru scăldat (plaja de la lacul din Valea Morilor). Au fost instalate cabinele pentru duș. Au apărut și primele obiecte părăsite de unii cetățeni: ciorapi, chiloți, cămeși, adidași etc.

Duminică, 31 mai 2015.

Elemente noi în peisajul gunoiului stradal.

Continuă să apară noi mostre de producție poligrafică, tipărită la comanda concurenților electorali din Chișinău. De data asta am ridicat o foaie A-4, frumos tipărită, hârtie lucioasă – îndemnul lui Valerii Klimenko, candidat la funcția de primar general al Municipiului Chișinău din partea „locuitorilor pro-ruși ai orașului” (așa e scris pe foia volantă). Nu este clar, a fost vre-o adunare a locuitorilor Chișinăului, care pledează pentru stabilirea unor raporturi speciale cu Rusia, ori este dorința autoproclamată a pretendentului V. Klimenko. Dar oricum mesajul este interesant și intrigant: câți chișinăuieni vor vota pentru dl V. Klimenko? Din programul dlui V. Klimenko, între altele, reținem: domnia sa dorește să stabilească raporturi deosebite cu Moscova, ca un prim pas „pe calea normalizării relațiilor moldo-ruse”, dar și cu Minsk, Astana, Erevan etc. În plus, dacă va fi ales primar al Chișinăului, dl V. Klimenko  promite să interzică demonstrații ale gheilor, dar și orice alte acțiuni publice care „atentează la suveranitatea și statalitatea Moldovei”.

Oho! Deci, nimic cu Occidentul, nimic cu Unirea cu Patria-mamă România! Numai cu Rusia!

În concluzie repet: sunt curios să știu, da oare câți chișinăuieni vor vota pentru dl Klimenko?

În oraș au fost afișate, și, respectiv – aruncate la gunoi, pancarte cu imaginea altui pretendent la postul de primar general al Chișinăului, dlui Vasilii Chirtoca, sponsorizat de PCRM. Este o chemare, publicată pe o foaie de mărimea A-3, color, hârtie lucioasă, la o întâlnire a pretendentului cu orășenii, la 31mai, în fața magazinului „Unic”. Este imprimat Tricolorul cu stema Republicii Moldova.

Pe fundalul „furtului secolului”, adică a unui miliard de dolari din trei bănci ale Republicii Moldova – Banca de Economi, Banca Socială și Unibank, iată că ș-a activizat una din băncile mai puțin cunoscute, și anume Euro Credit Bank. Administrația bănii a tipărit și difuzează „fluturași” prin care îndeamnă oamenii să depună mijloacele bănești disponibile în depozitele Euro Credit Bank. Dobânda promisă este de la 15 % la 16,25 %  pe an.

O întreprindere de producere a băuturilor alcoolice, „Barza Albă” S.A. din Bălți, a publicat pe o coală de hârtie A-4 o invitație la degustarea divin-urilor pe care le produce. Manifestările (adică degustările) vor avea loc la Bălți, la sediul întreprinderii, înscrierile se pot face la numerele de telefon indicate.

Unul din cele mai populare „fluturașe” din peisajul urbanistic este cel cu următorul conținut: „Doamna Ecaterina, cu ajutorul lui Dumnezeu desface farmecele, blestemele, cununii(le) legate, aduce persoana iubită înapoi, împacă familiile, descântă problema de beție, amorțelile de mâni și de picioare, dureri(le) de cap. Cu rugăciuni puternice vă aduce spor în casă și plecări peste hotare în timp de 3-9 zile. Spune trecutul, prezentul și viitorul, garantat 100 %” Este indicat numărul de telefon mobil.

Cărți de vizită aruncate pe oriunde: Cafenea-muzeu „Cofemolka”; Service-centru „KNOTT”…

1 iunie 2015, luni.

Situația după duminică, zi de odihnă. În linii mari, presiunea gunoiului nu a fost mare.

Ceea ce s-a aruncat în ochi a fost un „fluturaș” de dimensiuni mici, alb-negru, produs la xerox și tăiat manual, care are sloganul „Verde pentru Chișinău”. Pe foița 10 x 10 cm sunt formulate următoarele întrebări și afirmații: „Plajă la Chișinău?? – nu, nu am auzit! Știați că: În fiecare an pentru amenajarea plajelor – așternerea stratului de nisip, curățirea stufului din lacuri – se alocă 1 mln. 780 mii lei din bugetul mun. Chișinău. Unde sunt acești bani?! Toți ultimii 8 ani zonele de odihnă ale municipiului Chișinău sunt insalubre și neamenajate! Vă doriți zone de odihnă amenajate și plaje? Partidul Politic Partidul Verde Ecologist”.

Activiștii aceluiași partid au difuzat „fluturași” de o dimensiune mai mare (A-5) în care și-au expus programul de activitate în cazul în care vor veni la putere în municipiul Chișinău. Vom extrage doar ceea ce se referă la Gunoiul Chișinăului.  În compartimentul 2 „Chișinău – capitală ecologică echilibrată” este specificat: „Soluționarea problemei managementului deșeurilor solide din municipiul Chișinău și suburbii (colectarea, depozitarea și reciclarea deșeurilor)”. Pe verso, la capitolul 3 „Economie și buget” autorii au propus „Dezvoltarea parteneriatelor publice-private în domeniile de administrare a municipiului, inclusiv a suburbiilor (managementul deșeurilor, managementul apelor, eficiență energetică etc.)”.

Bineînțeles, într-un rezumat scurt nu poți include și expunerea metodelor de soluționare a problemelor existente. 1,780 mln lei pentru amenajarea zonelor de agrement ale Chișinăului nu spune nimic: e mult, e puțin?

În general, cred, discursul electoral al ecologiștilor ar trebui să fie altul.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a înaintat-o la funcția de primar general al municipiului Chișinău pe dna Monica Babuc, ministrul Culturii Republicii Moldova. Staff-ul PDM a promovat imaginea pretendentei și programul acesteia puțin altfel decât contracandidații  democraților. Este vorba de promovarea „la pachet” a unui set de materiale propagandistice: „Ziarul familiei tale” – ziar color în 8 pagini, 4 în limba română, și „în oglindă” inversat – 4 pagini în limba rusă, în care este prezentată echipa de experți ai Monicăi Babuc, și care vine cu soluții pentru problemele municipiului. Între experți vedem doi istorici cunoscuți: prof. univ., dr.-hab. Gheorghe Postică și conf. univ. dr. Igor Șarov, în prezent – vice-miniștri la Cultură. Curios: să dorească oare conducerea ministerului Culturii să preia Primăria?

Dar ne interesează problema Gunoiului. În echipa de experți ai PDM figurează dl Liviu Oboroc, care este „un gospodar” și care „propune o nouă abordare pentru salubrizarea Municipiului, adaptată practicilor europene”. Din propunerile dlui Liviu Oboroc redacția ziarului a selectat următoarele trei:

„Îmbunătățirea logisticii de salubrizare a mun. Chișinău, care trebuie să devină una eficientă și să asigure servicii de calitate;

Contrucția (așa e în ziar, corect – Construcția) unui poligon modern de colectare a deșeurilor, care să corespundă standardelor internaționale de calitate;

Dublarea urnelor de gunoi din Chișinău”.

În setul de materiale a fost inclusă o broșură întitulată Monica Babuc. „Despre mine și echipa mea”. Este o adresare către alegători, semnată de dna M. Babuc, imagini din viața dumneaei. Iar în continuare este prezentată echipa PDM.

Totuși trebuie sesizată nuanța: sunt persoane prezentate ca „experți de nădejde pentru Chișinău” și aceleași sau altele, numite „echipa PDM”.

Urmează o foaie de dimensiunile A-4 cu imaginea dnei Monica Babuc, cu sloganele „Primăria familiei tale” și „Mai multe fapte bune pentru Chișinău” și cu câteva adresări alegătorilor (în limba română, pe verso – în limba rusă).

O altă foaie, mică, pe care e imprimat: „Scrie AICI problemele de pe strada ta, din cartierul tău, din Municipiul tău! Poți trimite acest formular GRATUIT, prin poștă! Folosește plicul – pe care noi am completat deja adresa PRIMĂRIEI FAMILIEI TALE! Echipa de experți MONICA BABUC te va contacta cu răspunsuri!” Sunt formulate două întrebări.

Și, în sfârșit, plicul, de care e scris mai sus.

2 iunie 2015, marți dimineața.

Luni, 1 iunie, activiștii PL au lucrat cu spor. Datorită efortului depus, scaunele din jurul lacului din Valea Morilor au fost „înalbăstrite” cu foi volante ale „Primarului Faptelor Concrete” Dorin Chirtoacă (am scris mai sus despre acest „fluturaș”). Noaptea a plouat puțin. Dimineața toată producția poligrafică era udă.

Tot luni au lucrat și susținătorii domnului Oazu Nantoi, pretendentul Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. Foaia volantă are aceleași culori albastre ca la PL, are sus imaginile dlor Iurie Leancă și Oazu Nantoi, sloganul fiind „Un oraș în care să rămâi”.

Tot în gunoi am găsit bucăți de hârtie rupte de pe placarde mari, lipite pe gardul din preajma intrării în Parcul din Valea Morilor de către Partidul Politic Casa Noastră Moldova (PPCNM), avândul în calitate de pretendent a postul de primar general al capitalei pe dl Grigore Petrenco, ales în fruntea partidului din 7 martie 2015. În mai 2015 a avut loc congresul extraordinar al PPCNM în Blocul Roșu[6]. Am ridicat de jos imaginea trucată datorită ruperii a dlui Gr. Petrenco.

3 iunie 2015

La „fluturașii” deja prezentați mai sus, în dimineața zilei de astăzi au fost aruncate noi modele. Iată conținutul adresării: „Pentru a întoarce MILIARDELE trebuie sa protestam!!! MOLDOVA, DEȘTEAPTA-TE! Anunța rudele, prietenii, colegii: Duminica, 7 iunie, ora 12:00, Piața Marii Adunări Naționale. Protest NEPARTINIC”. Şi în plan doi, în culori mai deschise, e scris „DA” [este vorba de platforma civică „Demnitate şi Adevăr”]. Pe partea opusă – același mesaj în limba rusă.

În gunoi se găsesc şi alţi „fluturaşi”, de dimensiuni mai mici, trase la xerox, şi care au următorul mesaj: „MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ 2015. Veniți cu toţii să restabilim Dreptatea prin Unire! Fiecare om contează. DUMINICĂ 5 IULIE ORA 14:00”. E scris pe o singură parte.

Iată că chişinăuienii şi oaspeţii capitalei sun invitaţi la două acţiuni în masă, una propusă de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, cealaltă – de Mişcarea Unionistă din Republica Moldova. Deşi e o perioadă de timp lungă între evenimente (aproape o lună), iată că unioniştii sunt mai activi şi insistenţi.

Anexă la tema Gunoiul Chişinăului. Sondaj realizat de Jurnal TV, preluat la data de 11 iunie 2015, cu 2 zile înainte de alegerile locale[7].

 Sondaj: Cine credeţi că va fi ales primar al oraşului Chişinău?

1. Vasile Chirtoca (PCRM)

30.70%

 

2. Zinaida Greceanîi (PSRM)

10.53%

 

3.Dorin Chirtoacă, (PL)

35.96%

 

4. Ilian Caşu (Partidul Nostru)

0.69%

 

5. Oazu Nantoi (Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă)

13.90%

 

6. Timofei Ţurcanu (PNL)

0.37%

 

7. Serafim Urechean (PLDM)

1.15%

 

8. Mihai Cârlig (PPRM)

0.14%

 

9. Valerii Klimenko (Ravnopravie)

0.05%

 

10. Elizaveta Moscalciuc (Partidul „Renașterea”)

0.05%

 

11. Grigori Petrenko (Partidul „Casa noastră – Moldova”)

0.09%

 

12. Anatolie Prohniţchi (Partidul „Alianța Verde”)

0.18%

 

13. Marcel Darie, (Partidul „Legii şi Dreptăţii”)

0.23%

 

14. Tatiana Tomacu (Partidul „Patrioţii Moldovei”)

0.00%

 

15. Oleg Brega (Partidul „Democraţia Acasă”)

5.12%

 

16. Monica Babuc (PDM)

0.51%

 

17. Igor Căldare (Blocul electoral „Lista Poporului”)

0.32%

La sondaj au participat 2166 persoane.

Pe data de 14 iunie 2015, în R. Moldova s-au desfăşurat alegeri în organele locale ale puterii de stat. Rezultatele pentru Municipiul Chişinău, confirmate de comisia Electorală Centrală (CEC), au fost următoarele:

Concurenţi electorali [8]

Vasili Chirtoca
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

11,964
4.04%

Zinaida Greceanîi
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

105,644
35.68%

Ilian Caşu
Partidul Nostru

14,424
4.87%

Oazu Nantoi
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”

30,126
10.18%

Timotei Ţurcanu
Partidul Naţional Liberal

633
0.21%

Serafim Urechean
Partidul Liberal Democrat din Moldova

8,806
2.97%

Mihail Cîrlig
Partidul Popular din Republica Moldova

574
0.19%

Valerii Klimenko
Mişcarea “Ravnopravie”

265
0.09%

Elizaveta Moscaliciuc
Partidul “Renaştere”

145
0.05%

Grigore Petrenco
Partidul “Casa Noastră — Moldova”

608
0.21%

Anatolie Prohniţchi
Partidul Verde Ecologist

261
0.09%

Marcel Darie
Partidul Legii şi Dreptăţii

281
0.09%

Tatiana Tomacu
Partidul “Patrioţii Moldovei”

212
0.07%

Oleg Brega
Partidul “Democraţia Acasă”

4,066
1.37%

Monica Babuc
Partidul Democrat din Moldova

6,417
2.17%

Igor Caldare
Blocul electoral “Lista Poporului”

565
0.19%

Dorin Chirtoacă
Partidul Liberal

111,075
37.52%

Aşa dar, cititorii pot compara rezultatele sondajului, realizat de Jurnal TV cu rezultatele reale. Pot, de asemenea, constata ponderea fiecărui pretendent la funcţia de primar general al Capitalei R. Moldova.

Revenim la V. Klimenko: la 14 iunie 2015 pentru el au votat 265 de persoane. Formal, atâtea persoane sunt pro-ruse în municipiul Chişinău.

Oare chiar aşa să fie?

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu

24 iunie 2015.

Obiecţii puteţi trimite pe adresa:

anatol_petrencu@yahoo.com



[1] Aici nu sunt publicate.

[2] Aici nu l-am reprodus; se află în arhiva autorului (ca, de altfel, şi alte modele de agitaţie).

[3] Karl Schmidt – primar al Chișinăului în anii 1877-1903.

[4] Arhiva autorului, fondul „Istoria gunoiului”, mapa 2015.

[5] Ibidem.

[7] http://jurnal.md/ro/polls/; accesat la 11 iunie 2015.

[8] http://www.e-democracy.md/elections/chisinau/2015/

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva