Istoricul Anton Moraru nu mai este…

A încetat să bată inima profesorului Anton Moraru. Pentru noi, cei care l-am cunoscut, s-a creat un mare gol, un vid. Asta pentru că profesorul Moraru a fost unul dintre cei mai activi istorici basarabeni. A fost un specialist-tribun, un apărător veritabil al adevărului istoric. Profesorul Anton Moraru a intrat în conştiinţa colectivă prin monografiile sale şi prin publicistică, articolele lui fiind publicate, în special, pe paginile săptămânalului „Literatura şi Arta”.

Profesorul Anton Moraru a fost un om al vremurilor prin care a trecut. A scris şi pe timpul regimului sovietic. Dar a avut curajul să se dezică de acele texte, dictate de autorităţile comuniste, să se pocăiască public, de multe ori făcându-şi semnul crucii şi cerându-şi iertare. Asta spre deosebire de alţi propagandişti bolşevici care, în condiţiile de libertate şi în faţa unor tomuri voluminoase de documente inedite, secrete sau strict secrete (dar desecretizate în timpul restructurării lui Mihail Gorbaciov şi după dizolvarea URSS), nu au avut puterea interioară să se dezică de schemele ideologice vechi. Anton Moraru a făcut-o! Profesorul Anton Moraru nu numai că s-a dezis de propaganda bolşevică în domeniul istoriei, ci a însuşit şi a promovat ştiinţa istorică autentică. Este suficient să amintim monografia „Istoria Românilor. Basarabia şi Transnistria, 1812-1993”, un studiu remarcabil, apreciat înalt de specialişti şi citat deseori de istoricii din R. Moldova şi România, carte intrată în bibliografia obligatorie pentru istoria spaţiului Pruto-nistrean.

Adversarii lui nu i-au iertat revenirea la normalitate. Presa românofobă l-a hărţuit mereu. Cu câţiva ani în urmă nişte răufăcători neidentificaţi au incendiat uşa apartamentului lui. Asta cu scopul de a-l intimida, de a-l face să tacă, să se potolească. Dar profesorul Anton Moraru nu a fost dintre cei fricoşi. Dimpotrivă, cu o putere vulcanică, el mereu se ridica împotriva minciunii tipărite sau spuse la posturile de radio sau TV.  

La 23 octombrie 2015 profesorul Anton Moraru împlinise 78 de ani. Era plin de energie, avea planuri şi proiecte. Toate s-au spulberat…

Profesorul Anton Moraru vă rămâne în memoria tinerilor şi tinerelor, cărora le-a predat cursuri de istorie, de metodologie a istoriei, în memoria sătenilor din mijlocul cărora a plecat în lumea mare, dar de care nu a uitat nici o clipă, studiind şi publicând monografia localităţii („Istoria satului Pistrueni”, Chişinău, 2010).

Chipul luminos al profesorului Anton Moraru va rămâne în memoria istoricilor, în memoria celor care l-au ştiut şi l-au apreciat.

Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu

28 octombrie 2015

anatol_petrencu@yahoo.com

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva