Încheierea Zilelor Filmului Polonez la Chişinău

„Cetăţeanul” – aşa se numeşte ultimul film, proiectat în cadrul Zilelor Filmului Polonez, regia şi scenariul aparţinând lui Jerzy Stuhr.

Aşa cum a remarcat Dagmara Romanowska, autorul filmului, Jerzy Stuhr, „râde de toţi: de cei de dreapta şi de cei de stânga. De biserică şi de laici. De Securitate şi de Solidaritatea. De carierişti şi de combinatori. Şi chiar de Televiziunea Poloneză. Se uită la polonezi şi la istoria lor cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisă. Provoacă, dar şi animă. Încurajează la un pic de autocritică, dar şi la detaşare”[1].

Eroul filmului, Jan Bratek, este lovit de o bucată de sticlă organică – o literă ce s-a desprins de pe firma Televiziunii Poloneze -, şi este internat în spital în stare gravă. Capul i-a fost bandajat de jur-împrejur, având doar două găuri pentru ochi. Stând culcat pe patul de suferinţă, Jan Bratek îşi rebobinează amintirile, începând cu copilăria şi încheind cu vârsta la care ajunsese (60 de ani). În anii, pe care i-a trăit, Jan Bratek a cunoscut diverse realităţi ale socialismului polonez, dar şi ale perioadei de trecere de la totalitarism la democraţie. Fiecare etapă istorică, depăşită de societatea poloneză, pune eroul filmului în situaţii diverse, dar, în linii mari,  defavorabile eroului. Nu, nu este un naiv, dimpotrivă – eroul filmului este un tip activ [a devenit membru al Partidului Muncitoresc Unit Polonez (partidul comunist)], dar repede s-a dezamăgit de starea lucrurilor şi a trântit carnetul de membru de partid pe masă, în faţa liderilor locali, astfel, devenind primul comunist în Polonia care a făcut un astfel de gest, remarcat de Postul de Radio „Europa Liberă”, iar de aici – notorietatea neaşteptată pentru Bratek. Remarcat şi de „Solidaritatea” ca un erou, iar în alte circumstanţe – tratat ca „turnător” la securitate. Şi aşa dintr-o situaţie în alta până ca în final să fie decorat cu o distincţie de stat pentru „salvarea preşedintelui”.

În încheiere ar fi cazul să subliniem calitatea înaltă a filmelor poloneze, a importanţei problemelor abordate, a prestaţiei exemplare a actorilor.

Mulţumim Ambasadei Poloniei la Chişinău şi Institutului Polonez din Bucureşti pentru acest cadou extraordinar, făcut cinefililor chişinăuieni şi nu numai, şi Vă dorim

SUCCESE NOI!

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu

12 noiembrie 2015

anatol_petrencu@yahoo.com



[1] Cinepolska. Filme despre curaj. Program, p. 8.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva