S-a înecat în Nistru-o fată…

Rubrica:

În întâmpinarea aniversării

a 25-a a proclamării Independenţei de Stat

a Republicii Moldova (RM).

Joi, 28 iulie 2016, la locul de odihnă de la Vadul lui Vodă, în Nistru, s-a înecat o tânăra ce avea 23 de ani. Tragedia s-a întâmplat în văzul oamenilor, ce stăteau pe mal, unii din ei auzind şi privind strigătele şi mişcările disperate ale tinerii. Nimeni nu s-a repezit s-o salveze… Dumnezeu s-o ierte.

În iunie anul curent am avut posibilitatea să particip la o Şcoală de vară pentru tinerii istorici din Comunitatea Statelor Independente, desfăşurată la Moscova, la Institutul de Istorie Universală. Seara, la televiziunile ruseşti se anunţase despre o tragedie, produsă în Karelia, la o bază de odihnă pentru copii. În pofida avertizărilor făcute, „responsabilii” taberei au ieşit cu bărcile în largul unui lac; acolo i-a prins furtuna, a răsturnat bărcile, câţiva copii s-au înecat.

Cum au reacţionat ruşii la acea tragedie?

În primul rând, mai multe canale de TV au transmis reportaje ample de la locul tragediei.

În al doilea rând, autorităţile de la Moscova şi cele locale au intervenit pentru investigarea cazului.

În al treilea rând, Procuratura a eliberat mandat de arestare a directorului bazei de odihnă, a antrenorilor, ce s-au aventurat într-o călătorie soldată cu morţi.

În al patrulea rând, autorităţile statului au făcut tot ce le-a fost în puteri pentru a aduce cadavrele, a linişti părinţii copiilor etc.

Prin analogie, analizăm situaţia din Republica Moldova.

Nici o reacţie din partea administraţiei centrale sau locale. Preşedintele RM N. Timofti în acea zi a fost preocupat de completarea Constituţiei, cu un articol privind integrarea RM în UE. Bravo! Numai că Constituţia RM are multe articole depăşite de timp, are nevoie de alte completări, cum ar fi, de pildă, statutul clar al Băncii Naţionale cu rezervele de stat (asta e mai important acum pentru societate, decât alimentarea iluziei deşarte, numite „integrare europeană a RM”).

Primul ministru  Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Adrian Candu nu au reacţionat. Nici Procuratura! Nici autorităţile locale! NUMENI!!!

S-a înecat şi s-a înecat.

Observ, încet-încet, societatea moldovenească se deprinde cu tot felul de orori, cu omucideri sălbatice (un tată şi-a ucis propriii copii, trei la număr; doi indivizi au intrat în casa unei femei de 67 de ani şi au omorât-o, asta pentru că victima i-a recunoscut şi alte).

Dar noi vorbim de Statul Independent Republica Moldova, care, iată, împlineşte 25 de ani.

Constatăm, cu stupoare:

1. În liceele din RM copiii nu sunt instruiţi să înoate (din cauza lipsei de bazine acvatice), nu ştiu ce să facă în cazul în care simt că sunt înghiţiţi de ape.

2. Oamenii (bărbaţii, în special) nu sunt instruiţi cum să salveze pe un om care se îneacă. Este ştiut, că persoana care este trasă la fundul apei, în disperare, poate trage după ea pe cel/cea care vrea s-o salveze.

3. Locurile de agrement (mă refer şi la lacul de la Valea Morilor) nu au colaci de salvare, alte instrumente folositoare în caz de nenorocire.

4. Statul Republica Moldova nu are o medalie „Pentru salvarea de la înec”. Asta pentru a încuraja oamenii să salveze semenii lor. Nu există Premiu Naţional pentru vitejie, demonstrată în cazul unor situaţii critice.

5. Salvatorii care erau la Vadul lui Vodă s-au mişcat prea încet (asta o spun martorii). Ce naiba nu la ajunge, pentru ca să se mişte mai repede; poate altfel de scris: să se mişte aşa, ca să salveze omul de la nenorocire? Bani? Păi daţi-le bani! Nu cumva „salvatorii” erau puţin băuţi? I-a verificat cineva?

6. Nimeni din conducerea Republicii Moldova sau cea locală de la Vadul lui Vodă nu a trimis condoleanţe familiei fetei înecate, nu a acordat o sumă cât de mică de bani pentru organizarea înmormântării etc.

Nu vă supăraţi, dar aşa se prezintă Statul Republica Moldova la cei 25 de ani de existenţă independentă: lipsă de responsabilitate şi indiferenţă  totală a funcţionarilor statului, dublată de indiferenţa oamenilor faţă de nenorocirea semenilor lor, lipsă de instrucţiune, inclusiv – şi în mod special, – la educaţia sportivă.

În replică, ministrul de Interne (asta pentru că el este responsabil de tot ce se întâmplă în interiorul RM) ar putea zice: „E, câte cazuri asemănătoare se produc! Numai pe drumurile RM sunt omorâţi aproape zilnic oameni; chiar la fiecare caz să reacţionez?”

Da, dar începeţi cu un caz, cel de înec, de exemplu, şi duceţi-l la bun sfârşit, cu măsuri organizatorice clare şi convingătoare, cu recomandări pentru viitor etc. După care luaţi alt caz, de strivire a pietonilor, chiar pe trecerile de pietoni. Analizaţi-l şi duceţi-l la bun sfârşit. Şi aşa mai departe. Cu răul trebuie luptat şi răul va fi învins. Altfel – nu!

Apropo, „zebrele” de pe şoselele Chişinăului sunt atât de străvezii, încât nu pot fi observate, nici de şoferi, nici de pietoni. Faceţi, ceva, dle ministru de Interne.

Pentru comentarii:

anatol_petrencu@yahoo. com.

 

 

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva