A murit scriitorul Romulus RUSAN (13.03.1935 – 9.12.2016)
Necrolog
Cu profundă tristeţe am aflat că Romulus Rusan nu mai este printre noi.
Alături Ana Blandiana, Romulus Rusan s-a implicat activ în realizarea unui proiect neobişnuit: edificarea Memorialului Victimelor comunismului şi al Rezistenței de la Sighetu Marmaţiei, despre care distinsa poetă scria: „Există o mare singurătate în destinul poporului român şi există o insuportabilă tăcere. Memorialul de la Sighet se naşte din credinţa că această singurătate trebuie să înceteze. Şi ea nu poate înceta decât dacă tăcerea încetează”. Romulus Rusan a contribuit enorm la întemeierea Memorialului, în care, aşa cu este firesc să fie, este şi o sală consacrată tragediei basarabenilor, aflaţi sub ocupaţie comunistă străină (1940-1941; 1944-1991). Nu departe de Sighet se află Cimitirul Săracilor – locul unde autorităţile comuniste aruncau cadavrele celor torturaţi de ele până la deces. Conducerea Academiei Civice, Romulus Rusan, au transformat acest cimitir într-un loc de reculegere pentru cei de astăzi: cimitirul a obţinut conturul României Întregite, iar pe această hartă imaginară, pe locul unde se află Sighetu Marmaţiei, a fost ridicat un altar-cenotaf, în nişa căruia au fost depuse zeci de urne cu pământ aduse din diferite închisori, lagăre, centre de deportare, locuri de execuţie. În anii 2011-2012, în partea dinspre şosea, Fundaţia Academia Civică a ridicat o Poartă a Memoriei, care ţine loc şi de clopotniţă. În 2013, în Cimitirul Săracilor, Romulus Rusan a prezentat „Cartea Morţilor din închisori, lagăre, deportări” (Bucureşti, 2013), coordonată de cel care a expus-o publicului. Tot el a semnat Studiul introductiv – o prezentare succintă a crimelor comise de comunişti şi a victimelor Rezistenţei anticomuniste.
Romulus Rusan a contribuit la editarea în limba română a „Cărţii Negre a comunismului. Crime, teroare, represiune” (Bucureşti, 1998), redactate de Stephane Courtois, Nicolas Werth şi alţi istorici, volumul publicat la Bucureşti având o Addenda, la care, alături de alţi istorici români, a muncit şi Romulus Rusan. În plus, lui Romulus Rusan îi aparţin alte lucrări, consacrate studierii politicilor comuniste: „Cronologia şi geografia represiunii comuniste în România” (2007), „Morţi fără morminte în Bărăgan. 1951-1956” (2011) ş.a.
Ani la rând, conducerea Academiei Civice, Romulus Rusan, au organizat la Sighetu Marmaţiei Şcoli de vară la care au fost invitaţi foşti deţinuţi ai lagărelor comuniste, inclusiv – supravieţuitori ai Gulagului (Vadim Pirogan, Valentina Sturza etc.), luptători împotriva regimului comunist, istorici din România şi de peste frontierele acesteia, dar şi foarte mulţi profesori din licee şi tineri (liceeni, studenţi), care au demonstrat că manifestă interes faţă de trecutul comunist. Între ultimii – foarte mulţi au fost din Republica Moldova.
În martie 2012, alături de Ana Blandiana şi alţi colaboratori de la Bucureşti, în calitate de director al Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, Romulus Rusan a inaugurat Expoziţia „Memoria ca formă de justiţie. Memorialul Sighet” (în holul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova).
Având o fire blândă, fiind sfătos şi competent, Romulus Rusan ne-a îndrumat în activitatea noastră de recuperare a memoriei oamenilor ce au avut de suferit de pe urma politicii bolşevicilor în fosta URSS. În 2015-2016, colaboratorii Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”, pe care am onoarea să-l conduc, au realizat cu succes prima parte a Programului de Stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953”. În timpul realizării Proiectelor respective, noi, istoricii basarabeni, ne-am amintit întotdeauna de cunoştinţele şi îndrumările Profesorului nostru Romulus Rusan.
Îi vom simţi lipsa. Dumnezeu să-l ierte.
Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, membru de onoare al Academiei Civice.
11 decembrie 2016