Ban la ban trage sau Şevciuk – „omul nostru”

Sub pretextul că fostul lider separatist de la Tiraspol Evghenii Şevciuk ar fi delapidat sume uriaşe de bani [pentru proporţiile respectivului regim], ex-„preşedintelui” i s-a ridicat imunitatea, ceea ce înseamnă că ar putea fi arestat şi cercetat. Şi el, de frică, a fugit în… Republicii Moldova (RM), pe malul drept al Nistrului.

Fiind în postul de „preşedinte” al nerecunoscutei republici nistrene, Şevciuk a făcut mult rău RM. Până a deveni „preşedinte” al numitei „PMR” Şevciuk a ocupat posturi importante în administraţia separatistă, adică administraţie care a promovat o politică anticonstituţională faţă de RM şi pentru care ar trebui să fie tras la răspundere de către justiţia de la Chişinău. Fiind „ales” preşedinte, Şevciuk a întărit din răsputeri regimul pe care l-a condus – a promovat o politică ostilă RM, a admis o propagandă mincinoasă despre politica oficială a RM, a perfecţionat armamentul forţelor militare separatiste, orientându-se la cele ale Federaţiei Ruse, a făcut legături de „prietenie” cu alte regimuri separatiste din spaţiul ex-sovietic etc.

Dar, pe lângă cele multe negative, Şevciuk a făcut, se pare, şi un lucru bun. Federaţia Rusă susţine financiar regimul separatist anti-moldovenesc (anti-RM) de la Tiraspol, pompând sume enorme de bani: pentru întreţinerea forţelor militare separatiste, pentru susţinerea „pacificatorilor” ruşi, pentru administraţia separatistă, pentru pensionari etc. Aflăm din presă că Şevciuk a deturnat o parte din bani în propriul lui buzunar. Adică, banii în loc să ajungă la destinatari, iată că nu au ajuns, fiind furaţi de Şevciuk: în loc să fie finanţe pentru militarii tiraspoleni, KGB-şti, pentru procurarea armelor, pentru propagandă anti-RM şi anti-europeană etc., ele, paralele, ori nu-s, ori s-au împuţinat vădit. Nu este oare bine pentru noi, cei din RM, controlată de Chişinău? E bine! Deci, furând milioanele de valută forte, Şevciuk ne-a făcut un serviciu neaşteptat.

Dar dacă vorbim serios, atunci constatăm (pentru a câta oară?) cât de mizerabil este Statul Republica Moldova! Dacă punem cap la cap declaraţiile şi acţiunile/inacţiunile oficialilor de la Chişinău, atunci ne convingem cu cine avem de-a face.

Cireaşa de pe tort a pus-o Dumitru Diacov, comparând cazul lui Şevciuk cu Traian Băsescu. Acesta este modul de gândire şi nivelul „intelectual” al „elitei” politice din RM. Cum să-i explici lui Diacov şi K° diferenţa între pălărie şi primărie?

Să nu uităm: primejdioşi nu sunt câinii care muşcă, dar cei care ling.

Şi „dulăii” de la Chişinău ştiu a linge bine interese străine, uitând de Independenţa RM, de războiul ruso-moldovenesc  din 1992, îşi bat joc de apărătorii integrităţii teritoriale a RM, şi de cei vii, şi de cei morţi.

Dodon, Diacov, Şevciuk, Plahotniuk, Filip etc. sunt pe aceeaşi linie. Cazul Şevciuk o demonstrează cu lux de amănunte. De cealaltă parte a liniei este Trăian Băsescu împreună cu cetăţenii RM, indiferent de apartenenţa lor etnică, cetăţeni sărăciţi, minţiţi, manipulaţi de “elita” politică de la Chişinău.

Încă o dată, pe înţelesul tuturor: plimbarea liberă a lui Şevciuk prin Chişinău, nedorinţa majorităţii parlamentare să ia în dezbatere cazul Şevciuk, inactivitatea organelor de forţă demonstrează că Chişinăul oficial nu consideră regimul separatist de la Tiraspol ca unul ostil RM, ca unul care s-a făcut vinovat de ruperea în două părţi a RM, de războiul sângeros din 1992. Plimbarea liberă a lui Şevciuk prin centru Chişinăului este un precedent: de acum încolo orice lider separatist, inclusiv – Igor Smirnov, poate veni şi circula nestingherit prin capitala RM. 

a. p.

16. 07. 2017

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva