Azi Vladimir Vîsoţki ar fi împlinit 80 de ani

Vladimir Vîsoţki s-a născut la Moscova, la 25 ianuarie 1938. A fost un cunoscut poet, dar mai ales – interpret de cântece (bard). A fost actor la Teatrul de dramă şi comedie de pe Taganka (1964-1980). SAM_3544

Puterea comunistă nu l-a agreat, nu l-a promovat. În pofida acestei atitudini, datorită talentului său deosebit, cântecele, interpretate de Vladimir Vîsoţki, multiplicate pe plăci de patefon, erau ascultate de mii de admiratori, inclusiv – în RSS Moldovenească. În aprilie 1972, V. Vîsoţki a avut un concert la Chişinău. Cu vocea-i puţin răguşită, cu chitara în mâni, Vladimir Vîsoţki cânta despre omul simplu, trimis pe fronturile războiului sau despre cel ce a evadat din lagărul de muncă forţată din Siberia „în primăvară”, în libertate. Mesajele melodiilor lui erau în uşoară opoziţie faţă de ideologia oficială, ceea ce nu putea să nu stârnească gândirea critică faţă de regimul comunist.

După primul cosmonaut al Terrei, Iurii Gagarin, Vladimir Vîsoţki este persoana cea mai cunoscută de cetăţenii ruşi: în 2011, 98 % din respondenţi au declarat că cunosc cine este Vladimir Vîsoţki, iar 70 % au recunoscut că le plac cântecele, interpretate de V. Vîsoţki[1].

În 1962, de două ori, V. Vîsoţki a fost în turneu în Sverdlovsk, astăzi – Ekaterinburg. Prima dată – în februarie-martie, în cadrul Teatrului de Miniaturi din Moscova, a doua oară – în iulie, în cadrul Teatrului „Puşkin”. Locuitorii oraşului Ekaterinburg păstrează cu pietate memoria lui V. Vîsoţki.   

În octombrie 2015, am participat la cea de-a VIII-a Conferinţă ştiinţifică internaţională „Istoria stalinismului”, întrunirea de la Ekaterinburg având genericul „După [moartea] lui Stalin. Reformele din anii 50 ai secolului XX în contextul istoriei sovietice şi post-sovietice”. Cu acest prilej, am vizitat unul din cel mai impunător edificiu („zgârie-nori”), care poartă numele „Vladimir Vîsoţki” – este cea mai înaltă clădire din Ekaterinburg, notată în Cartea recordurilor Guinness, indirect este considerată ca cel mai înalt monument ridicat în memoria lui V. Vîsoţki.SAM_3674

Sus, la înălţimea de 186 de metri, între etajele 52 şi 54, de jur-împrejurul clădirii, este un teren de unde se poate vedea oraşul Ekaterinburg, considerat capitala Uralului.  

Jos, la baza edificiului, la etajele doi şi trei, este deschis pentru vizitatori Muzeul „Vladimir Vîsoţki”. În Muzeu au fost expuse obiectele personale ale interpretului. Lucrătorii Muzeului au restabilit camera de hotel (hotelul „Bolişoi Ural” / „Marele Ural”, se află vizavi de edificiul „Vîsoţki”), în care a locuit actorul şi interpretul, fiind în turneu (1962). Este expusă valiza, cu care a călătorit actorul, chitara (una din chitare), scrisori autentice, alte obiecte personale.

În sală se găseşte figura din ceară a lui V. Vîsoţki, turnată de sculptorul Alexandr Silniţki, tot el – autorul monumentelor lui V. Vîsoţki şi M. Vladi, ridicate lângă edificiu. Este expus şi automobilul personal, „Mercedes 350 W 116”, pe care l-a avut V. Vîsoţki din 1976. După Vîsoţki, automobilul a avut mulţi alţi stăpâni, a fost găsit în Georgia într-o stare deplorabilă, reparat timp de peste un an şi expus în Muzeul din Ekaterinburg.

Aniversarea a 80 de ani de la naşterea cunoscutului şi de mulţi – îndrăgitului interpret Vladimir Vîsoţki este umbrită de politica actualei guvernări de la Kremlin (anexarea Crimeii, susţinerea separatismului pro-rus în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova şi a regiunilor din estul Ucrainei, de amestecul mediatic şi cibernetic în procesele electorale din diverse state, Franţa, SUA etc., ce să mai vorbim de Dodon în RM?), şi de înrăutăţirea raporturilor dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă. SAM_3706

Câteva imagini din Ekaterinburg, octombrie 2015.

anatol_petrencu@yahoo.com

25 ianuarie 2018

 

SAM_3716SAM_3707


[1] Высоцкий Владимир Семёнович. În: https://ru.wikipedia.org/wiki/ Высоцкий,_Владимир_Семёнович.

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva