Nesimţire, Republica Moldova, neobrăzare… Cazul turcilor expulzaţi

Aflăm din presă despre cazul penibil, comis de conducerea R. Moldova: pe data de 6 septembrie 2018, dimineaţa, persoane mascate, în stil mafiot, au răpit şapte oameni, turci de origine, profesori de 20 de ani ai Liceului Teoretic „Orizont” din Chişinău, şi – fără a le aduce careva învinuiri, – i-au dus cu forţa la aeroportul Chişinău[1].

Reprezentanţii SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, subordonat Parlamentului, Adrian Candu fiind preşedinte, Vl. Plahotniuk fiind şef de partid, PDM – Partidul Democrat din Moldova) au declarat presei, cum că cei şapte ar fi SUSPECTAŢI de legături „cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări”[2]. Deci, nu probe concrete, ci doar suspiciuni deşarte!

Ofiţeri SIS au mai spus cum că „se desfăşoară o operaţiune complexă pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”[3]. O, de când, aşa patos patriotic? Da atunci când separatiştii din Tiraspol au organizat manevre militare cu trecerea Nistrului, atunci când cetăţeni ai R. Moldova au fost scoşi din casele lor, tot de separatişti, pentru a fi închişi în temniţele din Transnistria sau chiar omorâţi, da câte alte cazuri, unde aţi fost”?

Nu în zădar dl Vitalie Pârlog, la scurt timp după numirea în funcţia de şef al SIS, a şi părăsit-o. Ştia omul ceva. Ceva ce era peste puterile lui, peste morala lui.

Revenim la turci. Ei au fost duşi la aeroportul din Chişinău, urcaţi cu forţa într-un avion, pilotat de aviatori ARMENI (!) şi duşi în Turcia. Conform UNIMEDIA, turcii din R. Moldova au ajuns într-un penitenciar de lângă Istanbul.

Nu este greu de intuit ce zile îi aşteaptă pe aceşti oameni nevinovaţi: vor fi torturaţi, supuşi unor chinuri de groază. Asta pentru că regimul R. Erdogan nu suferă opozanţi, reali sau imaginari. Iar ei, sărmanii, au cerut azil politic în Republica Moldova. Iată în ce constă ticăloşia conducerii de la Chişinău: în loc să-i apere, să-i ocrotească, Plahotniuk et K° i-a dat pe mâna călăilor!

Primul dintre oficiali, care a reacţionat la mârșăvie, a fost chiar beneficiarul „afacerii”, tot el – preşedinte al R. Moldova, care s-a grăbit să învinuiască presa de „standarde duble” şi cum că au fost „expulzări mai urâte”. Probabil se referă la unii diplomaţi ruşi, declaraţi persona non grata. Dodon intenţionat „încurcă” primăria cu pălăria. Peste diplomaţii ruşi nu au dat mascaţii, nu i-au trântit la pământ, ca în cazul turcilor, ei au plecat nestingheriţi. Da au plecat ei oare?

Noi n-am uitat: Dodon a trăit câteva zile regeşte în Turcia, pe contul guvernului acestei ţări; tot Turcia repară clădirea preşedinţiei. Iar ca mulţumire pentru astfel de oferte, iată şi sacrificarea acestor profesori paşnici, care îşi căutau de viaţa lor şi-i instruiau pe copii. Apropo, Liceul Teoretic „Orizont” a fost (că de acum încolo, e clar, nu va mai fi!) unul din cele mai puternice din RM.

Deloc întâmplător: expulzarea a avut loc pe data de 6 septembrie, iar pe data de 7 septembrie, la Teheran a avut loc întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin (Rusia), Recep T. Erdogan (Turcia) şi Hassan Rohani (Iran). Ziariştii au evidenţiat relaţiile cordiale, existente între preşedintele rus şi cel turc[4]. Iată cum Dodon face un cadou preşedintelui turc, aflat în preajma preşedintelui rus.

Ascultând pe unii „analişti politici” pro-guvernamentali, întreb: domnilor, o cât de sumară informare despre politica promovată de actualul preşedinte al Turciei nu strică. Unii afirmă cum că profesorii trădați de statul R. Moldova, ar fi promovat islamul.

Atenţie la cele scrise de dna Sabina Fati, care a călătorit în Turcia şi s-a convins că preşedintele R. Erdogan a revenit la idealurile islamice, „a adoptat o strategie de abandonare a statului secular [laic], lăsat moştenire de Ataturk”[5]. Aceeaşi autoare scrie că numărul moscheilor a crescut de la 60 000, în 1987 la peste 85 000 în 2018[6]. Din discuţiile, purtate de Sabina Fati cu cetăţeni turci, se poate constata o islamizare treptată, o manipulare a copiilor de la grădiniţe în sensul islamizării. Iată cine este islamizatorul adevărat al Turciei, – R. Erdogan, – da nu nişte profesori nevinovaţi din Chişinău!     

Fostul şef-interimar al SIS, dl  Valentin Dediu are dreptate în ceea ce scrie: imaginea şi aşa destul de şifonată a RM va fi şi mai terfelită[7].

Asta pentru că RM a încălcat o serie de angajamente internaţionale, pe care se obligase să le îndeplinească, şi – iată, – nu face acest lucru.

Asta pentru că s-a lovit nemilos în Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care, iată, conform „logicii” lui Dodon-Plahotniuk, ar fi avut profesori „terorişti”, care, chipurile, „propagau islamul între elevi”.

Asta pentru că de acum încolo nimeni nu poate avea încredere în acest stat, RM. Următorii expulzaţi ar putea fi curzii, stabiliţi în RM; asta pentru că regimul Erdogan luptă cu liderii acestora.

Următorii ar putea fi refugiaţii din zonele de est ale Ucrainei, care au fugit de teroarea separatiştilor pro-ruşi; asta cu atât mai mult cu cât Dodon este un simpatizant deschis al lui Putin şi al lui Krasnoselski.

Şi înşiruirea poate continua.   

anatol_petrencu”@yahoo.com

9. 09. 2018


[1] https://unimedia.info/stiri/utima-ora-Sase-persoane-de-la-un-liceu-din-chisinau–toate-originare-din-turcia–ridicate-in-aceasta-dimineata-de-catre-sis-si-transportate-intr-o-directie-necunoscuta-161114.html

[2] Ibidem.

[3] Ibid.

[4] В Тегеране состоялся трехсторонний саммит президентов России, Турции и Ирана. În: https://www.1tv.ru/news/issue/2018-09-07/21:00#3 [accesat 9 septembrie 2018].

[5] Sabina Fati. Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de sta în prim-time, Bucureşti, Editura Humanitas, 2016, p. 318

[6] Ibidem, p. 348

[7] Fost şef SIS: „O operaţiune de subminare a parcursului european al RM şi de compromitere în faţa partenerilor de dezvoltare”. În: http://www.jurnal.md/ro/news/d256f5d75851b9d5/fost-sef-sis-o-operatiune-de-subminare-a-parcursului-european-al-rm-si-de-compromitere-in-fata-partenerilor-de-dezvoltare.html

Comentariile nu sunt permise.

Arhiva